59990274 1812898508811034 8716888031358877696 nПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ЙОРДАН КАСАБОВ „ШИКОВСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ДОБРУДЖА“

На 17 май в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович” , пред многобройна аудитория, беше представена най-новата книга на д-р по етнология Йордан Касабов - „Шиковското население в Добруджа”. Премиерата на книгата беше и заключителното събитие от богатата програма на Силистренската библиотека в Националната библиотечна седмица под надслов „Книгите са само началото... ”.

Гости на събитието бяха г-жа Цветана Игнатова - директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в отдел „Култура” при Община Силистра, издателят на книгата г-н Тошко Тодоров от печатница „РИТТ”, краеведи и литературни творци, и много приятели на автора. Авторът получи поздравителни адреси от името на д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра и от областния управител г-н Ивелин Статев.

Етнографският труд е с обем 546 страници и е придружен от богат снимков материал и цветни илюстрации. Изследването представя шиковската етногрупа от Крайдунавска Добруджа и влиянието й върху развитието на региона. Включени са химна и герба на шиковци, както и литературни творби, създадени на шиковски говор. Представени са населените места и техните обичаи, както и произходът на имената на селищата. Изследвани са родовете, материалната и духовната култура и езиковите особености на шиковци.

На тържеството беше представено своеобразно ревю с автентични шиковски носии/престилки, а гостите бяха посрещнати с вкусна погача по шиковска рецепта, от няколкото, предложени в книгата.

Г-жа Даниела Недялкова - директор на библиотеката, поздрави д-р Касабов за премиерата на ценното етнографското изследване и му поднесе поздравителен адрес, като му пожела нови литературни празници и много творчески успехи.

ЗА АВТОРА:

Йордан Николов Касабов е роден в с. Брадвари, където са живели шиковци като клонка от фамилиите на Калипетрово. Той е възпитаник на Шуменския педагогически институт и на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Завършва специалност „История”, защитава дипломна работа като етнолог. Защитава докторска дисертация и получава научна и образователна степен „доктор етнолог”. Написал е  редица книги с историческо и етнографско тематично съдържание. Участва като съавтор в редица научни сборници със свои статии и публикации.ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ЙОРДАН КАСАБОВ „ШИКОВСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ДОБРУДЖА“

  

В момента има 80  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.