БЮЛЕТИН НОВИ КНИГИ

 


vtoro dejstvieВТОРО ДЕЙСТВИЕ

В продължение на почти двайсет години Анди Уестфийлд разполага с всички атрибути на успеха в кариерата: зашеметяващ кабинет на четиресет и четвъртия етаж, лоялна асистентка, която само дето не чете мислите му, достъп до частен самолет и служебни автомобили. Анди винаги е поставял кариерата си преди брака, и сега наред с дъщеря му и малките му внуци, тя е единственото нещо, което наистина обича.
Светът на Анди обаче внезапно се срива. Студиото е продадено и синът на новия собственик иска мястото на върха. Уволнен и унизен, Анди изпада в депресия. Когато умът му се прояснява, той решава да се махне колкото се може по-далеч от Лос Анджелис, докато нещата се уталожат и не намери нов път.


birkenauРЪКОПИСЪТ ОТ „БИРКЕНАУ”

Продължението на ”Фокусникът от Аушвиц”
Двама силни и решителни мъже попадат в „Аушвиц-Биркенау“ по различни причини, но съдбите им се преплитат по неочакван и драматичен начин. Херберт Левин, известен с артистичния си псевдоним Великия Нивели, е фокусник от еврейски произход, депортиран със семейството си в Аушвиц. Португалският легионер Франсишко Латино постъпва доброволно като надзирател в лагера, за да спаси годеницата си от неминуема смърт. За изпълнението на плана си обаче той ще трябва да разчита на магията на Великия Нивели.
Докато фокусникът се подготвя за представлението си, организирано за служителите на лагера, нацистите търпят поражения на фронта и руската армия настъпва в окупираните територии. Пристига заповед да се предприеме последното масово избиване на затворници и да се заличат напълно следите от Холокоста. Евреинът и португалецът трябва да рискуват всичко, за да избягат от лагера на смъртта, където са станали свидетели на чудовищните престъпления срещу евреите. Но дали това е възможно? Може ли човек някога да избяга от ужасите на Аушвиц? Или единственият начин да намери вътрешен мир е като разкаже за видяното?


opasna sdelkaОПАСНА СДЕЛКА

Един ден в стаята на лейди Фелисити Феърклот се появява мистериозен непознат и ѝ предлага да ѝ помогне да се омъжи за херцог. Тя се съгласява, но при едно условие – няма да приеме брак без истинска любов и страст. Незаконнороден син на херцог и крал на тъмните лондонски улици, Дявола е прекарал живота си, трупайки богатство и власт. А невзрачната Фелисити е всичко, от което се нуждае, за да осъществи плана си за отмъщение. Единственото, което трябва да направи, е да превърне обикновеното момиче в неустоима изкусителка, след което да заложи капана си и да унищожи врага си. Но се оказва, че във Фелисити няма нищо обикновено и скоро сметките на Дявола се объркват. Той трябва да избере между всичко, за което е мечтал, и единственото, което е желал...


furiaФУРИЯ

Лана Фарар е сред най-бляскавите актриси в света. Тя е сложила край на кариерата си и е изградила напълно нов живот. Лошото лондонско време я подтиква да покани най-близките си приятели на своя идиличен гръцки остров, където да прекарат един уикенд под жарките слънчеви лъчи. Може би си мислите, че знаете тази история... Сигурно сте чели за нея навремето, когато таблоидите пишеха само за това. Беше идеалната сензация за пресата: оттеглила се звезда, частен остров, откъснат от света заради бурните ветрове... и едно убийство. Озовахме се в капан. Оказа се, че старите приятелства крият много омраза и жажда за отмъщение. Последва сложна игра на котка и мишка. Битка на волята, пълна с обрати. Докато всичко не ескалира. Никога няма да забравим тази нощ. Защото се стигна много по-далече, отколкото който и да е от нас би могъл да си представи... Един от нас умря.
Но кой съм аз?
Името ми е Елиът Чейс и сега ще ви разкажа една история, различна от всяка друга, която някога сте чували.


edin chesten chovekЕДИН ЧЕСТЕН ЧОВЕК

Луксозна яхта, осеяна с трупове, се носи към скалите на малък остров в щата Мейн. Първи я забелязва и се качва на нея Изриъл Пайк, местен рибар с тежко минало и спомени, които иска да забрави. Сред седемте мъртви мъже са двама кандидат-сенатори. Подозренията се насочват към Пайк, който преди десет години – неволно или умишлено – е причинил смъртта на баща си и току-що е излязъл от затвора. За да докаже, че убийствата на яхтата не са негово дело, той трябва да разкрие тайна, която може да му коства живота.
По същото време дванайсетгодишният Лаймън се опитва да избяга от пияния си баща в запустяла къща на острова. Но там го посреща млада жена с брадва в ръка и думите: „Издадеш ли звук, си мъртъв“. Случайната среща на Изриъл Пайк и Лаймън е съдбоносна и за двамата. Защото бившият затворник иска да покаже, че е честен човек.


365365 СЕНЗОРНИ ИГРИ, СЪВЕТИ И УПРАЖНЕНИЯ ЗА ДЕЦА ОТ 0 ДО 5 ГОДИНИ

Тази книга подбира някои от най-лесните и приложими идеи, проверени и доказани в. ерготерапевтичната практика.
Ако ежедневно отделяте по двайсетина минути за някоя от дейностите в книгата, ще осигурите на вашето дете правилна сензорна стимулация, която ще му помогне да опознава и изучава света по-лесно и по-бързо. Така ще положите основите на пълноценно двигателно развитие и добро езиково усъвършенстване на детето си. Тези дейности също ще допринесат за неговата емоционална регулация, координация и концентрация. Тази увлекателна и практическа книга е подходяща както за родители, така и за професионалисти в различни области: педагогика, ерготерапия, логопедия, психология и др.


anticni monetiАНТИЧНИТЕ МОНЕТИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ И МОНЕТИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦАРЕ

В настоящия труд са описани повече от 7600 типа от най-често срещаните у нас монети, сечени в областите Дакия, Горна и Долна Мизия, Тракия, Тракийски херсонес, Одриско царство, Македония, Пеония, град Атина и тракийските острови. Една от най-големите ценности на книгата са многобройните таблици, в които могат да бъдат открити изображенията на 1420 монети.
Освен императорските и автономни монети от гореизброените провинции и градове, в книгата е отделено специално внимание и на българското монетосечене. Разделът за българските монети съдържа около 150 различни типа и без съмнение представлява най-важната и най-ценната част от този труд. Освен известните към момента на издаването на книгата монети на български царе, описани са и тези на тракийските, гетските, македонските и пеонските владетели.


izkustven intelektИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

Никога не е било толкова лесно да разберете изкуствения интелект!
С комбинацията от изображения и достъпен текст тази книга е идеалното въведение в света на изкуствения интелект за онези, които не разполагат с много време.
Тя покрива широк спектър от теми – от програмиране и математика до политика и философия – и показва как точно работи изкуственият интелект, как драстично променя живота ни и как може да се развие в бъдеще.
С нея ще проследите историята му от 50-те години на миналия век, когато са създадени първите съвременни компютри, до невронните мрежи, способни да изпълняват задачи, за които не са програмирани предварително. Докато те поемат все повече човешки дейности, това повдига спешни и сложни въпроси относно гарантирането, че ще служат на цялото човечество, а не на себе си или на група хора с много власт.


sykrovishtata na galaktikataСЪКРОВИЩАТА НА ГАЛАКТИКАТА

"Съкровищата на Галактиката" е книга по астрономия за малки и големи. Повежда читателя на вълнуваща разходка из Галактиката, нашия космически град, в търсене на най-впечатляващите и красиви нейни забележителности – звездните купове и мъглявините. Разкрива тайни и разпалва въображението и жаждата за следващи открития.
Начинаещите любители на звездното небе ще намерят пленителни изображения на някои от най-красивите обекти, които се срещат в нашата галактика: кълбовидни и разсеяни звездни купове, емисионни, отражателни и тъмни мъглявини. За да добиете представа за размерите на Космоса, обърнете внимание на огромните разстояния до звездните купове и до мъглявините. Прочетете и за възраст та им – от милиони до милиарди години – и може да разберете колко е кратък човешкият живот в сравнение с процесите в Космоса. Ако сте по-любознателни, потопете се по-дълбоко. С времето ще научите повече и ще можете да осмисляте и да разбирате информацията в тази книга все по-добре.


kukuКУКУВИЧЕТО

В единайсетия роман от поредицата за Патрик и Ерика Хедстрьом Камила Лекберг въвлича читателя в нова завладяваща история.
Малко преди откриването на изложбата си световноизвестният фотограф Ролф Стенклу е застрелян в галерията във Фелбака. Ден по-късно приятелите му от литературните среди Елизабет и Хенинг Бауер биват застигнати от ужасна трагедия. Познанството им датира още от 80-те години на миналия век, а в настоящето ги свързва мистичният културен клуб „Бланш”, събирателен пункт на млади таланти, за който все по-често се носят тъмни и притеснителни слухове. Докато Патрик и колегите му от полицейското управление в Танумсхеде разследват убийствата, разтресли малкото градче из основи, Ерика тръгва по следите на един неизяснен трагичен случай от миналото, при който стара приятелка на фотографа и дъщеря й загиват в пожар с неясен произход.


v tesen krygВ ТЕСЕН КРЪГ

Ново убийство на допреди година спокойния остров Сандхамн – адвокат Оскар Юлиандер, вицепрезидент на Шведския кралски клуб по ветроходство, е застрелян на яхтата си по време на традиционната регата „Около Готланд“. Томас Андреасон и екипът му, не без помощта на вече познатата ни приятелка на инспектора Нура Линде, отново поемат разследването. Убийство от ревност, разчистване на сметки, политически амбиции – следите водят в много посоки. А когато още един член на клуба е открит мъртъв пред дома му, кръгът на заподозрените се стеснява до местния светски елит. Изневери, корупция, скандали, жажда за власт – с присъщия си усет за съспенса и непредвидените обрати Вивека Стен отново ни въвежда в света на престъпленията и на тяхното успешно разкриване.


beinБЕЙН

Според Джеси, Бейн е разголен сърфист с тяло на древногръцки бог. Наркоман, измамник, лъжец, крадец и… жиголо. Последното, което научи за него, е, че изнудва богаташи и спи с жените им срещу солидно заплащане.
Поради което и не може да се начуди защо се запозна с нея, защо не спира да я търси. Той твърди, че иска да бъдат приятели, да работи за него дори. И през цялото това време изглежда… смирен.
Истината е, че тя е извън играта. Момчетата не я интересуват.
А пък Бейн смята, че Джеси е красива като слънцето, но с ледено сърце.
Не подозира за нейното съществуване до момента, в който получава повече от примамливо предложение. Тя е лека заигравка, за да се добере до наградата, осигурена от нейния фрашкан с пари доведен баща.
Трябва да се сближи с нея, да ѝ помогне да се върне към живота, срещу което ще получи милионите, които му трябват, за да сбъдне голямата си мечта.
Условието е да не я докосва, което ще е лесна работа,защото си има достатъчно клиентки за забавления.


sumrakСУМРАК

Книга четвърта от поредицата Devil's Night
Те са петима. Тя е една. И няма как да избяга.
Емъри-„Блекчърч“ е слух. Изолирано имение, където богаташи и политици затварят синовете си, когато се провинят. Такива като Уил Грейсън, който винаги е бил див, безразсъден и непочтителен. А семейството му, начело с дядо му – сенатора, не може да си позволи още публични скандали.
Не че последното му провинение беше изцяло по негова вина. Никой дори не подозираше, че златното момче на клана Грейсън може да има нещо общо с тихо и кротко момиче като мен. Ала той обичаше да ме закача, когато никой не гледа – а аз знаех, че сърцето му е нежно. И че може да ме защити от всичко.
Всъщност той има пълно право да ме мрази. Всичко отиде по дяволите заради мен.
Онази Нощ на Дявола. Записите. Арестите. Затвора. Всичко.
И не съжалявам за нищо.
Уил-Затворът не може да ми стори нищо. Когато те заключат в клетка, всъщност ти дават свободата да се държиш като животното, за което те мислят. И да използваш заблудите им в своя полза.
Чакам. Планирам. А с новата глутница вълци на моя страна отмъщението е въпрос на време.
Това, което не очаквах и не планирах, беше появата ѝ. Не знам кой я e довел в „Блекчърч“ и защо са я зарязали с нас, но мога да усетя присъствието ѝ навсякъде. Емъри, най-големият ми враг, е тук. Затворена с мен и още четири опасни звяра. Аз съм само един от проблемите ѝ.
Но мога да бъда и спасение…
Ако коленичи в сумрака и ми се помоли.


tri jivota

ТРИ ЖИВОТА СЕДМИЧНО

В долината на Мьоз, в сърцето на Ардените, е открито мъртво тяло. Злополука, самоубийство или убийство?
В колата на жертвата полицията се натъква на три шофьорски книжки с идентични снимки. Трима мъже, родени в един и същи ден, в три различни града.
Разкриването на самоличността на жертвата изправя капитан Кател Марел пред истинска загадка. Водил ли е Рено Дювал… три живота? И кои са Ханс Бернар и Пиер Русо?
Три жени чакат завръщането му. Всяка твърди, че е единствената му любов. Заедно те ще се опитат да разгадаят енигмата на един невъзможен тройствен живот… И няма да се откажат от търсенето на истината, дори да са в опасност. Дори двама мъже с обгорени лица да ги преследват, готови на всичко, за да си отмъстят.
И както във всеки театър на илюзиите, и тук дебнат сенки. Каква тъмна тайна крие миналото? Кой знае истината? Кой манипулира? Кой дърпа конците?


vojnataПО ПЪТЕКАТА НА ВОЙНАТА

През 1978 г. в Роуд Айлан начинаещ конгресмен е застрелян. Убийството му предизвиква сътресения във Вашингтон, които продължават да се усещат четири десетилетия по-късно.
В наши дни. В свят на ръба на войната, изправен пред необуздана инфлация, политическо разделение и шокиращи убийства, таен заговор на глобалния елит е готов да поеме контрола. А след като най-опасният човек на света е затворен в изолатор, конспираторите вярват, че последната пречка за пълното им господство е премахната. Грешат.
От фирмите на Уолстрийт до кулоарите във Вашингтон и Москва тайните от миналото имат невероятната способност да изплуват на повърхността. Шансовете не са на страната на Джеймс Рийс, който е пречка за изпълнението на смъртоносен план, подготвян от поколения. Но за човек, който върви по пътеката на войната, шансовете не са от значение в този опияняващ и актуален трилър.


anna oАННА О

Анна О не е отваряла очи от четири години.
От нощта, в която е открита дълбоко заспала, след като намушква двама души до смърт без ясен мотив. Наречена е от таблоидите Спящата красавица, а състоянието ѝ се оказва рядко психосоматично разстройство, познато като „синдром на примирението“.
Доктор Бенедикт Принс е съдебен психолог и експерт по съня. Неговите методи са последната надежда Анна О да бъде събудена, за да се изправи пред съда.
Докато Бенедикт се опитва да опази собствените си тайни и да разгадае случая на Анна О, дърпа нишката на много по-дълбока, по-мрачна мистерия. Той знае всичко за най-тъмните кътчета на ума, заровени в подсъзнанието, но не подозира за огромната опасност от това, което излиза наяве…
Събуждането на Анна О не е краят на историята, а само началото.


lubovЛЮБОВ НА СЛЯПO

Грейси Купър е весела, винаги готова да помогне на другите и е безнадеждна романтичка.
Когато баща ѝ умира и ѝ завещава магазина си за шампанско, тя прави всичко възможно да запази мечтата му жива, отказвайки се от амбициите си да стане художник. Себастиан Андрюс, невероятно красив, но дразнещо арогантен предприемач, предлага да изкупи договора за наем на Грейси, за да построи небостъргач на мястото на магазина. Грейси не понася мисълта да захвърли мечтата на баща си, както е направила със своята, но скоро открива, че магазинът едва оцелява. Тя е съкрушена, но не желае да сподели с близките и приятелите си, че започва да обмисля предложението на Себастиан. Вместо това търси утеха от някой, когото никога не е срещала – мъж от приложение за запознанства на сляпо.
И докато Грейси постепенно се влюбва в мистериозния непознат, враждебните искри между нея и Себастиан разпалват неподозирани чувства...


stastieЩАСТИЕ

След трудно и безрадостно детство и два провалени брака без любов, авторката на бестселъри Сабрина Брукс най-после е постигнала живота, за който винаги е жадувала. Писането, близкият кръг от приятели и красивият ѝ дом в планината Бъркшир в Масачузетс и двете ѝ любими кучета са всичко, от което има нужда, за да се чувства щастлива и спокойна.
Идеалният живот на Сабрина е преобърнат от мистериозно писмо, в което я уведомяват, че е единствената наследница на титлата и имението в Хемпшир на наскоро починалия ѝ чичо. Сабрина решава да продаде имението, но за целта се налага да прекоси Атлантика, за да види лично имота.
Посещението ѝ в Англия обаче претърпява неочакван обрат. Тя научава много за семейната си история и тайните, които баща ѝ е крил от нея. Неусетно се влюбва в секващата дъха красота на старинната къща и нейните градини. Освен това не може да устои на удоволствието, което изпитва в компанията на опасно красивия и загадъчен адвокат, който играе ролята на неин гид..


smirenaСМИРЕНА

В дебютния си роман „Жива“ Ина Ясипова ни поведе на завладяващо дирене на мистично познание, а в „Посветена“ седем учители ни откриха тайните на нашите предци.
Ред е на „Смирена“, в която ще научите част от предисторията на героинята ѝ Яна и нейното предопределение…
Възможно ли е пет изключителни жени от миналото внезапно да влязат в живота на една съвременна млада дама и да го преобърнат? Възможно ли е вълнуващи писма да прескочат столетия и да стигнат по неведом път до своя получател?Възможно ли е забравените съдби на непознати хора да повлияят на настоящето и да променят възприятията ни за света? 


KURIOZIСВЯТ НА КУРИОЗИ

Докато жителите на Трите бора се готвят за специално празненство, Арман Гамаш и Жан Ги Бовоар се сблъскват със спомени, погребани дълбоко в паметта им. Един млад мъж и една млада жена се появяват отново в живота на инспекторите от Sûreté du Québec и заплашват да ги върнат далеч назад – към първия случай, който двамата разследват заедно, към случай, който всеки от тях предпочита да забрави. Като деца Фиона и Сам Арсьоно стават жертва на ужасно престъпление. Дали раните, нанесени преди години, гноят и до днес? Каква е истината за брата и сестрата Арсьоно? За първи път мнението на Жан Ги се различава от това на Арман. Но и двамата подозират най-лошото. И когато в тихото селце се появява странно писмо, изпратено преди 160 години, подозренията им се оказват основателни. В писмото се описва отдавна зазидана тайна стая. Скрита от погледа, тя пази огромна картина, известна с прозвището „Свят на куриози“. Но онова, което на пръв поглед изглежда като куриоз, всъщност е по-близо до кошмара. Всеки елемент в изображението е кодирано послание, зловеща загадка, вещаеща лудост и смърт.


UPOVANIEУПОВАНИЕ

Сърцето на Тиърнън де Хаас се е превърнало в безчувствено късче лед. Докато расте сред разкош, младото момиче не получава никаква любов от известните си родители. А сега тях ги няма. Отишли са си заедно – така, както тяхната раздухана от медиите велика любовна история е трябвало да завърши. Тиърнън знае, че трябва да скърби. Но всъщност нищо не се е променило за нея – тя има само своята самота. Единствената възможност за промяна е да приеме неочакваното предложение на Джейк ван дер Берг, отчуждения доведен брат на баща ѝ. Младата жена ще замине за дивите планини на Колорадо, където Джейк и двамата му синове живеят сред девствената красота на природата в усамотена къща. Джейк ѝ предлага онова, което винаги е искала – семейство. Скоро Тиърнън  ще научи, че далеч от фалша на големия град всичко е първично, истинско и измислените морални ограничения нямат значение. Тримата мъже са първите, които младата жена опознава истински, отвъд позата и преструвките. За първи път в живота ѝ има някой, готов да ѝ даде нещо повече от пари и безразличие – подкрепа, загриженост и умения да работи и да оцелява далеч от цивилизацията.


STANIСТАНИ БОГАТ

Независимо дали сте уверен в знанията си или просто сте положително настроен към любопитните факти, книгата "Стани богат-Светът в ръцете ти" в ръцете ти е перфектна, както за самостоятелен тест за интелигентност, така и за най-невероятната викторина, която можете да организирате у дома със семейството и приятелите си. Изданието е създадено от мозъците, които стоят зад класическото шоу и вече нищо не ви спира да пресъздадете Стани богат у дома си. И сега пред вас стои само един въпрос - Готови ли сте играта да започне сега?


MREJAМРЕЖА

В полицията постъпват сигнали за изчезването на двама успешни инфлуенсъри с десетки хиляди последователи – Лиса Ямамото и Ясон Нервандер. В един и същи ден. Двамата са се познавали добре и дори за кратко са имали интимна връзка. Кариерата на Лиса в социалните мрежи е във възход, а звездата на Нервандер залязва. За последно младата жена е публикувала в Инстаграм странна снимка – морски фар върху заледен скалист бряг, а под снимката се чете злокобно стихотворение, описващо жестоко убийство. Огледът на дома ѝ разкрива, че изчезналата е била почитателка на манга.В същото време на морския бряг, недалече от фара, запечатан на снимката, изплува трупът на двайсет и две годишна украинка, облечена като героиня от манга. А на рамото ѝ се откриват причудливи прогорени знаци, които специалистите определят като белези от камбо церемония – ритуал на южноамериканските индианци със секрет от местна жаба, представян на запад като средство за прочистване на организма и замъгляващ съзнанието.Манга и камбо, изчезнала инфлуенсърка – на пръв поглед нямащи нищо общо факти, ако украинката не приличаше поразително на жена от картина в дома на изчезналата Лиса.риминален инспектор Йесика Ниеми поема разследването и попада по следите на мащабна, безскрупулна тайна мрежа, която комуникира посредством публикации в Инстаграм. Но какво целят нейните последователи и кой дърпа конците? Докато Йесика се надпреварва с времето, за да разкрие случая, сянката на миналото надвисва все по-застрашително над нея и заплашва да я съсипе психически.


renesans

ФИЛОСОФИЯ НА РЕНЕСАНСА

В тази книга са включени текстове от Джаноцо Манети, Лоренцо Вала, Пиетро Помпонаци, Марсилио Фичино и Джовани Пико Делла Мирандола.
Настоящото издание представя преводите на Цочо Бояджиев на някои от шедьоврите на ренесансовата философия. Тук не са включени преведените от него трактати на Николай от Куза, доколкото те трябва да влязат в отделен том, представящ по-пълно творчеството на великия кардинал. Но авторът се надява съдържащите се в настоящото издание произведения да открехнат в съвкупността си достатъчно широко вратата към една от най-бляскавите епохи на европейската цивилизация.


korejskiКОРЕЙСКО-БЪЛГАРСКИ РЕЧНИК

В речника са подбрани и включени повече от 3000 думи, необходими за изучаването на корейския език. В него са анализирани лексиката, граматиката и съдържанието на учебниците, разработени за изучаващите корейски език в чужбина. Съставен е така, че да може да се използва от всички, изучаващи езика от началното ниво до нивото за напреднали. Авторите, положили сериозни усилия за неговото създаване, искрено се надяват, че той ще бъде от голяма полза за българите, изучаващи корейски, и ще им бъде незаменим помощник при ефективното му усвояване.


gotwarstwoЗЛАТНАТА КНИГА НА ГОТВАРСТВОТО

Книгата съдържа над 280 рецепти от цял свят, покриващи целия диапазон – от супите и салатите до десертите и дребните сладки, тази книга със сигурност ще се превърне в настолна за всеки запален кулинар. За да е още по-полезна, в нея са включени над 50 „готварски урока“, които демонстрират стъпка по стъпка основни техники.Подробна, със стегнат стил и с удивителни снимки, „Златната книга на готварството“ ще стане ваш верен спътник в кухнята и наставник пред следващите години.

 


histiryПО ПЪТЕКИТЕ НА ИСТОРИЯТА

„По пътеките на историята“ е третата книга от поредицата „Симеон Радев - Неиздаван ръкопис“. В нея магическото перо на автора отново поставя и коментира темите на деня, връща се назад във времето, рисува портрети на негови съвременници. Тук, наред с останалото, можете да проследите изумителните приключения на симпатичния измамник от XVII век Яхя и да се запознаете с почти забравени ранни статии и исторически изследвания на Симеон Радев писани на английски и френски, публикувани в Съединените щати или представени на Парижката мирна конференция.


arheometriaАРХЕОМЕТРИЯ

В книгата са изложени цялостно и последователно физичните основи на химичните и физичните методи, прилагани в археометричните изследвания, за определяне възрастта на археологическите находки, начина на тяхното изработване и мястото на произход на суровините. Тази книга може да даде идеи за нови изследвания, тъй като археометрията се развива на границата на археологията и историята, от една страна, и физиката, химията, геологията и биологията - от друга. Същевременно тя "хвърля мост" между двата различни стила на мислене на специалистите - от природните и хуманитарните науки, и би се превърнала в интересно четиво както за археолози, така и за химици, физици, геолози или биолози.


tykachnaЗАВРЪЩАНЕ В ТЪКАЧНАТА ВИЛА

На фона на бурните събития от 30-те години на миналия век, лични битки и социални въпроси се преплитат във вълнуващия нов том от завладяващата семейна сага за Тъкачната вила. Аугсбург 1930. Мари и Паул Мелцер са щастливи и любовта им е по-силна от всякога, възнаградена с третото им дете, вече четиригодишния Курти. Заради световната икономическа криза и тежките времена обаче Паул трябва да се бори за оцеляването на своята тъкачна фабрика. Когато той се разболява неочаквано, Мари поема управлението на предприятието, за да го спаси от фалит. Нужно е да се вземат болезнени решения, за да се избегне разрухата. Съдбата на семейството е поставена на карта и обичната им Тъкачна вила може да бъде спасена само ако останат обединени.


kartiПЪТЕШЕСТВИЕ БЕЗ КАРТИ

През 1935 г. младият Греъм Грийн напуска Европа за първи път и се отправя на пътешествие из Либерия – далечна и почти неизследвана държава, основана за
освободените от САЩ роби. От Сиера Леоне до либерийското крайбрежие при Гранд Баса „Пътешествие без карти“ е завладяващият разказ за този непредсказуем и изпълнен с предизвикателства преход. Грийн изминава пеша 500 километра за четири седмици и опознава един от малкото недокоснати от колонизацията райони на Африка. За Грийн тази вълнуваща одисея се превръща не само във физическо пътуване из непозната за него страна, но и във вътрешно пътешествие „без карти“ към самия себе си, утвърждава репутацията му и става част от личната му легенда.


saliСТРАННАТА САЛИ ДАЙМЪНД

Сали Даймънд е истинска откачалка, но самата тя е напълно наясно с това. Да, Сали е странна, емоционално незряла, никога не е имала приятели и социални контакти и предпочита да живее в уединение заедно със своя баща. Той често й повтаря, че когато умре, тя ще е най-добре да го… изхвърли на боклука. И когато това наистина се случва и трупът му е открит там, бедната Сали, която тепърва ще трябва да научи много, включително и че хората не винаги казват това, което мислят, ще привлече трайно вниманието на медиите и полицията в своето малко ирландско градче.Разбира се, Сали съвсем не е подготвена за онова, което предстои. Не е подготвена за разкритията за самата нея и за нейното минало. А тези разкрития са свързани с ужасите през първите години от живота й, за които тя почти няма никакъв спомен. Докато шокиращата истина се разкрива бавно пред нея, Сали за първи път навлиза в света на възрастните. Тя ще намери свои приятели, ще може сама да взема решения за бъдещето си, постепенно ще започне да се учи да разбира хората и да овладява своите обезпокоителни пристъпи на гняв.


mostaМОМЧЕНЦЕТО НА МОСТА

Имало едно време, в земя, поразена от ужас, едно много умно момче. Хората смятаха, че момчето може да ги спаси, затова отвориха вратите си и го изпратиха навън в света. Там, където са живели чудовищата. В тази книга авторът се завръща в света на "момиченцето с всички дарби"-бестселъра с милиони продадени копия, чиято екранизиция е номирана за наградата БАФТА.

 

 


totalitarizmaПРОИЗХОДЪТ НА ТОТАЛИТАРИЗМА

Тази книга се издава за първи път на български език в нейната цялост и включва трите й основни части: Антисемитизмът, Империализмът, Тоталитаризмът. Това е най-ранният мащабен труд на Хана Арент, донесъл й международна известност. Още с публикуването му през 1951 г. той предизвиква широка дискусия в научните среди с интерпретациите, които са извън доминиращите парадигми. Разгледани са предпоставките за възникването и последвалия възход на антисемитизма в Европа през XIX век; пътят на новия империализъм от 1884 г. до началото на Първата световна война, появата на расизма като идеология и съвременното му приложение като идеологическо оръжие. Тоталитаризмът е дефиниран като „нова форма на управление“, която се различава от други форми на политическо потисничество, като деспотизъм, тирания и диктатура. Съветският и нацисткият тоталитарен режим, анализирани паралелно, са определени като по-късна и зловеща трансформация на европейския колониализъм.


malchanieto na cveta

МЪЛЧАНИЕТО НА ЦВЕТА

Писателката, покорила сърцата на хиляди читатели у нас, отново ни кани в приказната си малка вселена, където има място за всички: и за влюбените, и за отчаяните, и за застигнатите от скръб, и за късметлиите, за да ни разкаже за поезията на живота, за изборите, с които пишем своята съдба, за герои, с които ни е уютно и с които се срещаме като със стари приятели.

 

 
 

licata na bryan

ЛИЦАТА НА БРАЙЪН

Една от най-свежите и забавни истории в рокендрола! Брайън Джонсън, легендарният и обичан фронтмен на AC/DC, разказва за живота си. От детските години в работническия град, през създаването на собствена група, до момента, в който „поема щафетата“ от Бон Скот, чието наследство надгражда.
На страниците на тази книга ще срещнете един Брайън Джонсън, когото не познавате от концертите и клиповете в интернет. Ще се запознаете с момчето от Нюкасъл – син на ветеран от Втората световна и италианка, което пее в църковен хор и което непрестанно се впуска в приключения и лудории. С юношата, влюбен в музиката, който работи във фабрика, но свири с групата си „Джорди“ по клубовете. Със съпруга и бащата, който започва собствен бизнес, но не се отказва от мечтата за голямата сцена. Такъв е момъкът с каскета – чувствителен, талантлив и работлив.


tuk s men

ТУК С МЕН

Разположено в спокойното усамотение на шотландските планини, имението Арднох е дом на богатите и известните. Точно толкова тайнствено и недостъпно, колкото и собственикът му – бившата холивудска звезда Лаклан Адар – и на границата на мрачен скандал.След като избягва на косъм смъртта, полицайката Робин Пенхалигън напуска живота си в Бостън, за да потърси отговори. Започвайки с Мак Галбрайт – шотландския баща, изоставил я, за да преследва кариера в частния охранителен бизнес. За да възстанови отношенията си с Мак, Робин най-накрая ще се срещне с Лаклан Адар – мъжа, когото дълго време е ненавиждала. Между Робин и Лаклан веднага се настанява враждебност.
След като осъзнаят, че ги свързва нещо повече от бурна страст, Лаклан е неспособен да се отърси от болезненото минало: минало, което ще унищожи бъдещето му... ако коварното присъствие на врага, дебнещ в сенките на Арднох, не го изпревари.


T0197870ОКО В НОЩТА

Един свещеник получава мистериозен пакет от неизлечимо болен пациент, който твърди, че е видял ада. В една психиатрична болница в Тулуза Мартен Серваз е повикан да разследва смъртта на един от обитателите, убит по особено жесток начин. Единствената надежда за свидетел – пациентът в съседната стая – сякаш се е изпарил от строго охраняваната сграда. Жудит, студентка по киноестетика, е получила възможност да се срещне с Морбюс Дьолакроа – мизантроп, култов режисьор на филми на ужасите. Тя пътува към усамотената му къща в Пиренеите, където той се е оттеглил, след като последният му филм „Orpheus, или Спиралата на Злото“ не е допуснат до киноекраните. Мистериозен убиец екзекутира по особено ужасяващ начин мъж в дома му в Тулуза, друг се самоубива, скачайки от покрива на замъка си на остров в Бретан. Стъпка по стъпка екипът на майор Серваз започва да напипва нишката, която свързва жертвите – всички те са работили в киноиндустрията. И тази серия от кървави събития води до един прокълнат филм.


T0176787ПАЛАТ

Когато родителите ѝ загиват в трагичен инцидент, Козима Саверио е принудена да поеме управлението на семейната компания за луксозни кожени изделия. Докато се справя с предизвикателството да управлява компания на двайсет и три, Козима също така трябва да поддържа четиристотингодишния семеен дворец във Венеция и да се грижи за сестра си и брат си. Козима се справя с всичко с мъдрост, неприсъща на годините ѝ, но успехът ѝ струва много. Тя е омъжена за бизнеса, а свободното ѝ време е отдадено на близките ѝ... докато не се запознава с Оливие Байард, основателя на най-преуспяващата компания за кожени чанти във Франция. Сега бизнесът е финансово стабилен и печеливш и семейство Саверио живее в комфорт. Но Лука губи огромна сума в казиното и дългът му трябва да бъде платен, за да не изгуби живота си. Козима е изправена пред тежък избор: или да продаде двореца и една трета от бизнеса, или да остави брат си да се оправя сам. Но има ли друг начин да спаси всичко, за което се е борила, преди то да се превърне в пепел?


T0196406МАДОНИТЕ НА ЛЕНИНГРАД

Годината е 1941 г. Германската армия наближава покрайнините на Ленинград. Марина, заедно със своите колеги, е натоварена с печалната задача да свали картините от стените на Ермитажа, да събере всички ценни артефакти и да ги опакова, за да бъдат изпратени някъде далеч, в безопасност от нацистите. Но въпреки че рамките вече са празни, в тях тя продължава да вижда шедьоврите на европейското изкуство. И след като мъжът, в когото е влюбена, изчезва на фронта, а Ленинград бавно потъва в отчаяние, мъчителен глад и студ сред постоянни бомбардировки, творбите на великите художници от стените на Ермитажа остават запечатани в съзнанието на Марина по-ярки и носещи повече смисъл от всякога.


T0197481СВРЪХСЪДБА

В света на „Свръхсъдба“ случайности не съществуват. Действията ни днес рефлектират върху живота ни утре; нищо не остава скрито. Срещите между непознати са предопределени от невидим за очите закон. Злото е сътворено от човека, а доброто е запечатано в жълт хартиен плик, прегънат на две.

 

 


 


koleden oblog

КОЛЕДЕН ОБЛОГ

Бела Рос не е в живописното планинско градче Мейпъл Фолс, за да се потопи във веселия коледен дух. Мисията ѝ е да придобие на безценица местното умиращо магазинче „Винаги Коледа“ и да се завърне победоносно в Лос Анджелис, където я очаква така мечтаното повишение. Ето защо нищо не може да застане на пътя ѝ. Освен вбесяващо инатливият внук на собственика. Джеси Харисън отказва да предаде толкова лесно семейния магазин, пълен с топли спомени. Решението е абсурден коледен облог: Бела и Джеси ще участват в традиционните (доста ексцентрични) коледни игри на Мейпъл Фолс, а победителят ще определи цената. Само коледно чудо може да разреши заплетената ситуация, в която Бела и Джеси са се забъркали. А по Коледа наистина всичко е възможно...


dalgi senkiДЪЛГИ СЕНКИ

Еймъс Декър, който работи като консултант във ФБР – е изпратен във Флорида, за да разследва двойно убийство. На пръв поглед нещата изглеждат съвсем ясни: жертвите са съдия Джулия Къминс и нейният охранител, а на нейното лице има превръзка с изрязани дупки за очите – ясен намек, че Темида не е била сляпа в отсъжданията си.


posledna partia shahПОСЛЕДНАТА ПАРТИЯ ШАХ

Мария Флорковска е много неща: дъщеря, запалена шахматистка и член на тайната Полска съпротива в окупираната от нацистите Варшава. Заловена от Гестапо, тя е откарана в Аушвиц, а семейството ú е изпратено на смърт. Садистичният заместник-комендант на лагера Карл Фрицш осъзнава шахматните ú умения и решава да я използва за свой противник в шаха, а когато се отегчи от нея, да я убие.
Мария се опитва да превъзмогне скръбта си, зарича се да отмъсти за семейството си и играе шах, за да спаси живота си. Цели четири смазващи години нейната стратегия е проста: живей, бори се, оцелей.
Докато войната наближава края си, Мария се решава на една последна партия, която ще свърши с живот или смърт, с провал или със справедливост... стига тя да събере сили да се изправи срещу Фрицш – и срещу миналото си – за последен път.


bez reklamiБЕЗ РЕКЛАМИ

В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и страница по страница разказва за превратностите, изпитанията и успехите в преломния си живот. 


pegol 30ПЕГОЛ

История, вдъхновена от истински събития. Едно изобретение ще се възроди от пепелта... Какво е общото между Генералния секретар на САЩ, една млада жена, сякаш изолирала се от света, софийски бездомник, тайна френска организация, затворник с жажда за мъст, един гениален изобретател и бивш агент на КГБ? На пръв поглед нищо. Но всички те ще бъдат въвлечени в тежка надпревара помежду си. А какво е Пегол...

Ще разберете точно на последната страница.

 


pratenik na polumesetsa 30ПРАТЕНИК НА ПОЛУМЕСЕЦА

В безмилостна надпревара с времето инспектор от италианската полиция, профайлър с български произход и капитан от НАТО обединяват усилия, за да разкрият извършителите на серия смъртоносни атентати. Но понякога, за да разберем настоящето, трябва да се потопим в миналото.

 


 


T0194480В ОБУВКИТЕ НА НЯКОЙ ДРУГ

Сам и Ниша неволно си разменят чантите във фитнеса след тренировка. В дизайнерската чанта на Ниша са червени обувки „Лубутен“ от крокодилска кожа, а в сака на Сам – евтини и невзрачни ежедневни обувки. Принудени да носят обувките на другата, те сякаш заживяват чужд живот и постепенно се променят. За да осъзнаят кои са всъщност.
 


T0196412НЕДОВЪРШЕНИЯТ РЪКОПИС

Един ръкопис без финал. Едно разследване на убийство без труп. Един покойник без лице.
От мрака и мъглите на крайбрежния район, станал сцена на бруталните престъпления, до най-страшните и тъмни кътчета на човешката психика – Франсоа Тилие ни повежда на зловеща разходка до най-жестоките и извратени проявления на човешката природа.

liderite ivailo kunev orange books

ЛИДЕРИТЕ

В "Лидерите: Забравените истории на България" Ивайло Кунев е събрал четиринадесет вдъхновяващи разказа за значими българи и представя четиринадесет модела за лидерство. Авторът разказва емоционално за предприемчивостта, свободолюбието, смелостта, съобразителността и харизмата на големи български личности и ни окуражава да намерим в тях своите примери за подражание.
Ако обичате художествена документалистика и си търсите завладяващо и полезно четиво, прочетете тази книга.


T0195201

ДОСТОЙНИ ПРОТИВНИЦИ

Вълнуващ роман за жена, която управлява семейния универсален магазин и богат инвеститор, който заплашва да го вземе.

 

 

 

 


rana zahari karabashliev cielaРАНА

Затрогващ и хуманен, романът “Рана” e отзвук от жестоките болки на една окрилена от идеализъм, но разкъсвана от безпощадни конфликти България, в която лични и национални рани са все още незараснали.
Захари Карабашлиев разгръща някои от най-непознатите страници на българската история, за да ни увлече в зареден с напрежение, но и лиричен разказ за героизъм, нежност и надежда.

 

 


T0196428САМОЛИЧНОСТ

Новият трилър на Нора Робъртс разказва за смразяващото коварство на един мъж и за борбата на една жена да си върне живота.

 

 

 

 


T0196426СВАТБЕН АГЕНТ

В „Сватбен агент“ любимата авторка на милиони Даниел Стийл създава вдъхновяваща история, в която нейната героиня се убеждава, че към щастливото бъдеще води не само една пътека.

 

 

 

 


holouДОМЪТ НА ХОЛОУ

Мрачна и заплетена съвременна приказка, в която три сестри разбират, че не са точно това, което изглеждат, и наистина можеш да се сблъскаш със злото в тъмнината на нощта.

 


 

 


ekstaziЕКСТАЗИС

Михаил е вляво, на място, където няма спомени, чувства и имена. Задачата му е да събира и съхранява последния дъх на умиращите хора. Но понякога дори вляво се случва нещо, което променя правилата завинаги. Кое е това, което може да победи смъртта и да обърка дори създателя?

 

 

 


rezervniqРЕЗЕРВНИЯТ

Принц Хари разказва собствената си история и описва житейския си път с неподправена и решителна искреност.

 

 

 

 


sytbataПРОМЕНИ СЪДБАТА СИ

Чувствате ли, че понякога съдбата не работи във ваша полза?
Изправяте ли се пред трудности, докато около вас сякаш всички преминават през живота с лекота?
В страниците на тази книга ще откриете доказани техники от астрологията и картомантията, с които ще улесните пътя към постигането на вашите цели.
Бъдете една стъпка пред съдбата си и развийте интуицията си, за да диктувате сами своя живот!

 


T0196403ОГЛЕДАЛНИЯ ЧОВЕК

Седемнайсетгодишната Джени е отвлечена посред бял ден и е отведена в изолирана къща, където е окована и затворена в клетка с други момичета. Похитителят им е непредсказуем, хитър и изключително жесток. Той успява да осуети всеки техен опит за бягство, а веднъж хванати, те рядко оцеляват след наказанието си. Пет години по-късно Джени е намерена мъртва и полицията се мъчи да открие следа сред оскъдните доказателства. Криминален инспектор Юна Лина разбира, че убийството ѝ има връзка със смърт, обявена за самоубийство преди години. Когато и седемнайсетгодишното сираче Миа изчезва, на Юна му става ясно, че си имат работа със сериен убиец, чийто вилнеж тепърва започва.

 


T0176787ГОСПОДАР НА ГНЕВА

Книга първа от поредицата „Господари на греха“.
Данте Русо е свикнал да контролира всичко – в живота и в бизнеса. В плановете му никога не е влизало да се задоми, докато заплаха за живота на брат му не го принуждава да се сгоди за жена, която дори не познава. Бижутерийна наследница и дъщеря на врага му, тя е красиво и примамливо изкушение. Вивиан Лау е перфектната дъщеря и начин семейството ѝ да достигне върха на социалната стълбица.
Двамата неусетно се сближават и споделят както щастливи мигове, така и отдавна заровени тайни. За него не е само бизнес. За нея не е само дълг.

 


T0196422ФОКУСНИКЪТ ОТ "АУШВИЦ"

Прага, 1939 г. Нацистка Германия нахлува в Чехословакия и не след дълго известният фокусник Херберт Левин и семейството му последват съдбата на хиляди други евреи. Те са депортирани в гетото Терезиенщат, а след това – в концлагера „Аушвиц“.
Съветски съюз, 1943 г. Португалският легионер Франсишко Латино се бие на страната на испанската Синя дивизия срещу Червената армия. Докато войниците подсигуряват тила на Вермахта при обсадата на Ленинград, Франсишко среща красивата рускиня Таня и се влюбва в нея. Двамата се сгодяват, но СС я арестуват поради съмнения за еврейски произход. За да спаси любимата си от разстрел, португалецът приема да бъде назначен като надзирател в концлагера, където ще изпратят Таня.
Макар и по различни пътища, еврейският фокусник, португалският легионер и красивата рускиня се озовават в комплекс „Аушвиц-Биркенау“, наричан още „фабриката на смъртта“ заради нечовешките условия на живот и труд и денонощно пушещите комини на крематориумите. Но дали можеш да се надяваш на спасение, когато си попаднал в ада на земята?

В момента има 131  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.