Справочните колекции на силистренската библиотека се обогатиха с ново дарение, направено лично от г-н Тодор Тодоров, съавтор на енциклопедията „България в Първата световна война 1914 - 1918”. Научното издание е прецизно историческо обобщение на повратен етап в българската история от ХХ век. Грешка, национална катастрофа или недалновиден политически акт е участието на България в Първата световна война? За три години българският войник е трикратно призван да води борба за национално обединение. В енциклопедията не са премълчани фактите за окупираните от Румъния изконни български територии в Добруджа, не са спестени думите на гордост от величавите победи на Трета армия край Добрич и Тутракан.

ПРОДЪЛЖАВА:
Емил Радев е първият български евродепутат и третият в Европейския съюз, подкрепил инициативата „MEP Library Champions” на фондацията на Н.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин, в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), като част от програма „Обществени библиотеки 2020” на фондация „Четмо и писмо”.

На 16 март 2015 г. евродепутатът Емил Радев дари книги за фонда на Регионалната библиотека „Партений Павлович” в Силистра. Сред изданията, които евродепутатът дари, бяха романът „Възвишение” на Милен Русков, удостоен с наградата за литература на ЕС, романът „Калуня – каля” на писателя Георги Божинов, патриотичните издания „Българите преди България” и „Какво е дала България на света”. Част от дарението бяха и полезни четива за малките читатели на библиотеката – „Голяма книга на героите на България”, „Пътешествията, които промениха света”, „Моят първи атлас”, подходящи за учениците сборници с български стихотворения, поговорки, предания и легенди, популярни сред младежите съвременни фентъзи романи.

На 30 октомври 2015 г., в навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители и в подкрепа на каузата да се утвърждава ролята на библиотеките за устойчив растеж и развитие на обществото, евродепутатът от ЕНП Емил Радев отново дари книги за фонда на Регионалната библиотека „Партений Павлович” в град Силистра. Сред тях са четирите тома на „Български хроники” от Стефан Цанев и трилогията „Битието”, „Изходът” и „Законът” на Владимир Зарев. Дарените издания са нови за българския книжен пазар и са предназначени за различни възрасти, в това число и за любознателните малки читатели на библиотеката.
На 28 ноември 2014 г., в Регионална библиотека “Партений Павлович” – Силистра, се проведе среща на Момчил Неков, евродепутат от Европейския парламент с библиотечни специалисти, приятели и доброволци на библиотеката. Тя бе свързана с инициативата„MEP Library Champions“, която се осъществява от фондацията на Н.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), като част от програма „Обществени библиотеки 2020” на фондация „Четмо и писмо”. Инициативата на Европейския парламент подкрепя модернизирането на европейските библиотеки и защитава правата на гражданите за достъп до информация, за пълноценно участие в обществения живот.

Г-жа Даниела Недялкова, директор на библиотеката, удостои евродепутат Момчил Неков с почетното отличие и значка „Посланик на библиотеките” и връчи грамота, в която се подчертава високото значение и роля на хората, които ще подкрепят в Европейския парламент модернизирането на европейските библиотеки и ще подпомагат българското библиотечно дело в цялост и местните инициативи на библиотеките, които са ги излъчили за посланици.
В подкрепа на идеята за модернизиране на услугите на библиотеките,  г-н Неков връчи ценен дар на РБ „Партени Павлович”  –проектор, който ще позволи разкриването на нова библиотечна услуга – прожекции на документално и класическо българско кино в библиотеката и ще подпомага специалистите в обучението на възрастните читатели.
Милена Дамянова,  водач на листата на ПП ГЕРБ  – Силистра, заедно с младежи от МГЕРБ – Силистра, дари на РБ „Партений Павлович”  нови книги, излезли на книжния пазар.

Сред тях са луксозното, богато илюстрирано издание на Румяна Николова и Николай Генов „Хиляда страници България”. Двамата журналисти и фотографи, които непрекъснато са на път, описват любопитни факти и неизвестни истории за места и хора, които може би познавате, и още безброй други, за чието съществуване не сте и подозирали.

Друго интересно заглавие,  в две части, е „Българските загадки” на Григор Николов. Книгите разкриват по много интересен начин малко известни факти за българската история и за големите  имена в нея. И до днес, въпреки усилията на историци от няколко поколения, остава неизвестно къде е убит Христо Ботев, защо съратниците на Апостола Левски поне не правят опит да го освободят след задържането му при Къкрина, защо продадохме костите на Гоце Делчев на Македония както и как съвсем обикновената смърт на последния български цар Борис III се превърна в загадъчна. Читателят ще разбере и какъв е по народност създателят на Велика Сърбия ген. Никола Пашич, както и защо българи взривяват Американското посолство в София през 1922 г. В книгата  се търси обективната истина, през погледа на съвременниците на събитията.

Читателите на библиотеката ще могат да прочетат и трилогията „Бьорндал” от Тригве Гюлбрансен, един от най-големите скандинавски класици. Непосредствено преди Втората световна война той е четвъртият най-продаван автор в света благодарение на трилогията си „Бьорндал”, включваща романите „Отвъд пеят горите”, „Вятърът от планините” и „Път заобиколен няма” (1933-1935), които още тогава са преведени на повече от 30 езика и продадени в 12 млн. екз. Трилогията е включена в специална селекция на Белия дом (САЩ) с най-доброто от съвременната литература.
„Раят зад другия ъгъл” на нобеловия лауреат по литература Марио Варгас Льоса, разказва за два живота - този на Флора Тристан, която влага всичките си усилия в борбата за социална справедливост и равноправие на жените, и другият – на Пол Гоген, човекът, който открива страстта към рисуването и захвърля буржоазното си съществуване, за да отиде в Тайти в търсене на един необвързан с условности свят. Ще разберете кое е общото между тези две така различни съдби, освен това, че Флора Тристан е баба на Гоген и каква е връзката между две човешки същества, всяко от които търси свой път към една обща мечта - абсолютната свобода и достигането на земен рай, където човешкото щастие е възможно.

В дарението има и книги, предназначени за тийнейджъри, от автори като Сара Десен - с над 10 бестселъра, носителка на много престижни награди и с книги,  продадени в над седем милиона копия по целия свят. Друго интересно заглавие за тийнейджъри е „Уил Грейсън, Уил Грейсън” на Дейвид Левитан и Джон Грийн - двама от най-награждаваните и и популярни автори на книги за тийнейджъри. Книгата е забавна, трогателна и великолепна история, която докосва сърцата. Още с излизането си на книжния пазар в САЩ романът дебютира под №3 в класацията за бестселъри на „Ню Йорк таймс“ и е издадена на 10 езика.  Джон Грийн, чийто първи роман „Къде си, Аляска?”, се превръща в бестселър, му донася първото литературно отличие – наградата Printz. Авторът печели и престижната награда Edgar през 2009 година с творбата си „Хартиени градове” , а бестселърът му „Вината в нашите звезди” оглавява редица световни класации за бестселъри, сред които на New York Times и USA TODAY. Екранизацията по хитовия роман е с участието на холивудската звезда Шейлин Удли и излезе по кината през юни 2014 г. Джон Грийн е известен още и с това, че заедно с брат си Ханк  създава Vlogbrothers – един от най-популярните видеопроекти в света. През 2014 г. той е определен от TIME за един от 100 най-влиятелни хора на планетата.

Дарението включва още най-новите заглавия на популярни и търсени автори на художествена литература като Елизабет Адлър, Дейвид Балдачи, Ю. Несбьо, Паулу Коелю, Джени Даунам, Даниел Стийл и др.

В момента има 134  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.