ДАШЕВ, ЛЮБЕН

liuben dashevЛюбен Дашев е роден на 17 авг. 1959 г. в с. Беглеж, Плевенска област. Учил в ПМГ "Св. Климент Охридски". Завършил е специалност „История” във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Бил е главен редактор на в. "Силистра днес и утре" и на в. „Пеликан”, редактор на в. „Порт Силистра”. Работил е като старши възпитател в Професионална гимназия по селско стопанство в Ситово. Сътрудничи на централния и на местния периодичен печат. По негови стихове са написани много песни от Валди Тотев и Митко Динев като „Пристан“ – Песен за Силистра, „Несбъдната любов“, „С нами Бог“, „Прегръдка” и др. Автор е и на множество епиграми, афоризми, басни, пародии, вицове и др. Носител на литературни награди „Златен Пегас” и др.

ПРОДЪЛЖАВА


ДРУМЕВА, МАРГАРИТА

margarita drumevaМаргарита Друмева е родена на 25 ноем.1963 г. в с. Бабук, Силистренско. Завършила е ВИНС – Варна. През студентските си години участва в Театрална група „Вълна" - Варна, в която пише авторска музика и песни за театър, изпълнявани на живо по време на театралните спектакли. Работила е като журналистка във в. „Тутракански глас” , имала е авторско радиопредаване „Будилник" по местното радио в Силистра. Дългогодишен щатен композитор в ДТ „Сава Доброплодни” – Силистра. Ръководител в Творческа къща „Щъркелите” – София. Има множество авторски песни за китара, пиеси, многобройни участия в театрални и музикални (бард) фестивали в България и чужбина. Член на съюза на българските артисти. Носител на много награди: ПОКИ-1988, Хасково, от СБП и СБК, от община София и др.

ПРОДЪЛЖАВА


ЕНЧЕВА, ГАЛИНА

galina enchevaГалина Енчева (21 септ.1965, Кубрат – 10 септ. 2017, Силистра). Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Право” . Работила е като съдия в Кубрат, Тутракан и Силистра.

 

 

 

 

ПРОДЪЛЖАВА


ЕНЧЕВ, ЕНЧО

encho enchevЕнчо Енчев е роден на 5 окт. 1945 в с. Певец, Търговищко. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Професионален журналист – кореспондент на БТА за Силистренски регион, главен редактор на в. „Силистренска трибуна”, „Нова Силистренска трибуна”. Председател на Дружеството на СБЖ в Силистра до 1999 г. Публицист и писател. Член на СБП. Автор на първата „Силистренска енциклопедия”. Сътрудник на националния и на местния периодичен печат. Кавалер на два ордена „Кирил и Методий” – втора и трета степен. Носител на почетна значка „Златно перо” на СБЖ. С множество литературни награди - „Южна пролет”, „Хасково – 1977” и др.

ПРОДЪЛЖАВА


ЙОРДАНОВ, ВАЛЕНТИН

valentin jordanovВалентин Йорданов е роден на 5 септ. 1970 г. в гр. Силистра. Завършил е ПИМЕ. Дългогодишен актьор в ДТ „Сава Доброплодни” – Силистра. Има множество награди от поетични конкурси.

ПРОДЪЛЖАВА


МАНОЛОВ, СИМЕОН

simeon manolovСимеон Манолов е роден на 7 дек. 1940 г. в с. Пожарево (общ. Тутракан). Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Дългогодишен журналист. Бил е директор на РБ „Партений Павлович” и на Държавния куклен театър в Силистра. Член на СБП. Носител на орден “Кирил и Методий” - I степен, на литературните награди „Златен клас” и „Стефан Калев” за цялостно творчество (2014) и др.

 

 ПРОДЪЛЖАВА


 СТАНЕВА, ДАФИНКА

dafinka stanevaДафинка Станева е родена на 15 ноем. 1957 г. в Пловдив. Завършва ПМГ „Климент Охридски” - Силистра и Филологическия факултет на ШУ„Епископ Константин Преславски”. От 1979 г. живее в с.Кайнарджа, област Силистра. Била е учителка по български език и литература в ОУ „Черноризец Храбър” – с. Кайнарджа, председател на Общинския съвет, зам.-кмет на Община Кайнарджа, уредник в Мемориалния комплекс, посветен на Кючуккайнарджанския мирен договор от 1774 г. между Русия и Турция. Краевед, изследвал историята на редица селища, публицист, литературен критик, преводач от руски език. Сътрудник на в.„Земя”, „Новият Пулс”„Словото днес” „Русия днес”, на местния периодичен печат. Печата в сп.“Везни“, в руското литературно списание ”Молодая гвардия”, в латвийското списание ”Настоящее время”(гр. Рига). Член на СБП и на Съюза на писателите на Русия, лауреат на литературните награди „А.С.Грибоедов”, „М.Ю.Лермонтов“, както и на български награди за поезия.

ПРОДЪЛЖАВА


ТЕРЗИЙСКИ, ИВАЙЛО

ivajlo terzijskiИвайло Терзийски е роден на 11 юли 1970 г. в гр. Плевен, но от 1974 г. живее в Силистра. Завършил е РУ “Ангел Кънчев”. Член на ЛС “Реката и приятели” – Силистра. Негови стихове са печатани в националния и в местния периодичен печат. Носител на над 30 национални награди от поетични конкурси в страната.

 

 

ПРОДЪЛЖАВА


ЧЕРНЕВ, ВАЛЕНТИН

valentin chernevВалентин Чернев (16 ян. 1947 г. ,Силистра - 25 септ. 2020 г., Силистра). Завършил е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Член на СБП и на СБЖ. Бил е редактор на в. “Силистренска трибуна” и на в. „Хоризонт”. Основател на в. “Нова силистренска трибуна” и „Неделя-7”. Носител на орден “Кирил и Методий” и на множество престижни отличия за поетично творчество: „Златното перо” на СБЖ; голямата награда от националния конкурс “Земя бащина, земя кърмилница” ; наградата за поезия “Перото на Йовков” от първото издание на литературния конкурс на издателството за Североизточна България, наградата „Златен клас”, „Дръстър” и др. Негови стихове са преведени на руски, немски, украински и румънски езици.

ПРОДЪЛЖАВА


 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.