С подкрепата на Емил Радев,
Посланик на библиотеките в Европейския парламент

Регионална библиотека „Партений Павлович”
обявява
конкурс за есе и рисунка

Условия за участие:

В конкурса за рисунка могат да участват ученици от I до IV клас, а за есе – ученици от V до VII клас.
Организаторите не носят отговорност за злоупотреба с авторско право, отговорността е на участника. Победителите ще бъдат определени от жури, като най-добрите творби ще бъдат отличени с грамоти и награди.
Всеки участник дава своето разрешение на организаторите да използват предоставената рисунка или есе безвъзмездно и без търговска цел за изложби, публикации, популяризиране в интернет, като името на автора задължително се споменава заедно с творбата му.

Краен срок за предаване на есетата и рисунките :
20 март 2020 г., до 18:00 ч.

Награждаване на победителите: 
27 март 2020 г. в Регионална библиотека „Партений Павлович” - град Силистра

Допълнителни въпроси за конкурса може да отправите писмено
на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Технически изисквания:

Конкурс за рисунка на тема: „Чиста природа за по-добро бъдеще”
- Творбите могат да бъдат във формат А4 или А3.
- Всеки може да участва само с една своя рисунка, а техниката е по избор: моливи, пастели, акварелни или маслени бои.
- На гърба на всяка рисунка трябва да бъде изписана следната информация: трите имена на автора, години, клас, училище и телефон за връзка.
- Творбите се приемат до 20 март 2020 г. в Детския отдел на Регионална библиотека „Партений Павлович” – гр. Силистра.
- Жури ще определи победителите в две възрастови групи: I-II клас и III-IV клас.

Конкурс за есе на тема: „Моята Европа”
- Участници могат да бъдат ученици от V до VII клас.
- Конкурсните работи трябва да се изготвят на български език, в обем до две машинописни страници, формат А4, шрифт 12 Times New Roman, разредка 1,0.
- Конкурсът е анонимен. В голям запечатан плик се прилагат пет еднакви екземпляра от есето и малък непрозрачен плик с личните данни на автора – три имена, години, клас, училище и телефон за контакт. Лицевата страна и гърбът на пликовете и есето не трябва да съдържат никакви идентификационни маркери за участника.
- Есетата се изпращат по пощата или са предават на адрес: гр. Силистра, п. к. 7500, ул. „Симеон Велики” 44, п. к. 212 – РБ „Партений Павлович” – за конкурса “Моята Европа”.
Постъпилите есета получават входящ номер в отдел „Регистрация” на библиотеката.
- Жури, съставено от преподавател по български език и библиотечни експерти, ще класира есетата, оценявайки съвместимостта им с темата и литературно-художественото им въздействие.

Неформалната организация „ Рицари на доброто” съществува от 8 години и е възникнала по идея на учители, забелязали болката на учениците- загубили един от родителите си… От осем години повече от 140 добротворци от града, страната и чужбина откликват на повика на организаторите и помагат в трудни моменти на ученици и студенти, които не са получавали помощи от АСП и не са били настанявани в Домове. Тази година по традиция номинацията се проведе отново в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека и номнинираните 24 нови рицари бяха наградени с грамоти и великолепен концерт от гайдарчетата на Велико Великов, балерините на Адриана Мумджиева и сладкогласните славейчета от Студио „ Мегатон”. С почетните грамоти бяха отличени: Драгомир Димитров - спонсорирал рисуването по стените на образи на исторически личности, който получи картина на Йордан Маринов и икона от проф. Иван Гаврилов, д-р Петър Дончев, с картина от Йордан Маринов и златен медал и Любомир Ковачев - с картина на художника. Специалната награда от семейството получи кмета на града - д-р Юлиян Найденов и председателя на Общински съвет д-р Мария Димитрова. Всичките участници в програмата получиха дар от плюшени играчки от г-жа Янка Христова. На новия директор на РБ „П. Павлович” Светла Ангелова бе връчена почетна грамота и символ за бъдещата й работа.

На 29 ноември в Регионална библиотека „Партений Павлович” се състоя премиера на най-новата книга на Николай Табаков „Нула време”. Г-жа Даниела Недялкова – директор на Библиотеката, поздрави автора и препоръча на гостите да разгърнат страниците на тази великолепна книга, в която ще открият „една притча за… смисъла на битието, написана с чаровен благо-ироничен тон и ще бъдат омагьосани от приказния микс от северозападнали чешити и титани на човешката цивилизация.”

На автора бяха поднесени поздравителни адреси от Областна администрация, община Силистра и Регионална библиотека.

През месец декември, читателите на Регионална библиотека ще имат възможност да се запознаят с богатото литературно творчество на Николай Табаков.

ЗА АВТОРА

Николай Табаков е роден в с. Мандрица, Ивайловградско, през 1956 г. Живее географски разпиляно или географски любознателно – Димитровград, Видин, София, с. Яврово. Междувременно завършва Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". И пак междувременно се оказва основател и управител на издателска къща "Анубис". Николай Табаков е автор на над 10 книги, някои от които са издадени и в Русия, Сърбия и Германия. През 2009 г. печели Наградата "Роман на годината" на Съюза на българските писатели с "Няма да е все така". Други по-известни негови романи са "Изгубеното поколение" (1994), "Пинокио" (2001), "Романът Ес" (2007), "Да" (2011), "Ветровете ни мраморни" (2017).

ЗА РОМАНА „НУЛА ВРЕМЕ”

Романът на Николай Табаков "Нула време" не се чете за нула време. Просто времето на прочита е притегателно неусетно. Пред изкушеното читателско око се взривява феерия от образи, галерия от "чешити", калейдоскоп от цветни обикновени, редови личности, та до самия край на романа, който ни обдарява с усещането, че и в най-незабележимия човек има собствен космос, съизмерим с истинския в тайнствата на човешката неповторимост. Малкият град оживява в "Нула време", където мисълта за смисъла на живота и битовите дребнотемия съжителстват в необявено примирие, откровеният смях не страни от трагичното, а тъгата и болката търсят в смеха бягството от своята неизбежност.

"Нула време" е роман за безсмислието, но и за винаги наличния смисъл. Една книга-утеха за крехкия човек с неизброимите му стремежи, с честата липса на вяра в себе си, с непрекъснатото усещане за безпътица. Книга за възможността животът да бъде друг, по-добър. Роман, който пренарежда и доизмисля митове, приказки, суеверия, вярвания и очаквания с една основна мисия: да промени Човека, да го преобърне откъм доброто; откъм безкрайната любовна среща. Всъщност Николай Табаков ни представя своеобразна възхвала на любовта, чрез която светът се пренаписва, за да се превърне в място на светостта и светлината." – Лора Динкова

 На 21 ноември 2019 г. възпитаниците на китарен клуб „Акустик”, с ръководител г-жа Виктория Цветкова, зарадваха многобройните си почитатели с китарен концерт в Силистренската библиотека.

Малките и по-големи музиканти представиха произведения като „Сух блус”, „Меланхоличен валс”, две любими български народни песни, „Руска песен”, „Руска тройка”, „Зима”, песента на Джон Ленън „Имаджин”, „Карибски пирати”, „Песен в индийски стил”, „Сарабанда” от Георг Хендел, „Испанска балада” и др.

Трио „Акустик” представи пред силистренската публика стилна нова програма, а приятна изненада бяха соловите изпълнения на пиано от деца-китаристи. Музицирането на два инструмента за малките изпълнители е сложно предизвикателство, с което те се справиха прекрасно. Пиано – педагог на децата участници в китарен клуб „Акустик” е г-жа Роза Мицова.

През настоящата 2019 г. възпитаниците в китарен клуб „Акустик” отново са лауреати на множество национални конкурси и фестивали с международно участие, които потвърждават техния талант. Младите музиканти достойно представят не само музикалната си школа и педагогическото майсторство на г-жа Виктория Цветкова, но и нашата древна и красива Силистра.

Днес класическата китара има трайно място в музикалната култура на Европа. В своята концертна експозиция регионалната библиотека препоръча популярни нотни албуми от колекциите на Комплексен отдел „Изкуство”: „Етюди за китара от класически и романтични български композитори” с автор Милена Вълчева, „Кънтри и блус” от Панайот Панайотов, „Школа за електрическа китара” – П. Панайотов, „Пиеси” /за бас китара/ от Симеон Венков, „Малки пиеси за китара от български композитори”, „Леки пиеси за китара”, „Пиеси и етюди за китара от композитори класици” и др.

Младите таланти и техните родители получиха поздравления и пожелания за светли празници от г-жа Даниела Недялкова - директор на Регионалната библиотека.

На 20 ноември Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра представи романа „Сивият град: Преплитане на реалности“ на силистренката Калина Иванова.

По въвеждащите думи на г-жа Даниела Недялкова - директор на библиотеката, критиците определят романа като дистопичен, но според нея „ни очаква една провокативна история за силата на Любовта. А нали знаете, антиутопията е антилюбов, а антилюбовта се лекува с много любов!”

„Дистопия” (от гръцки δυσ – лош, непоносим и τόπος – място) означава общество или общност, описани в условията на несъществуващ дехуманизиран, нежелан свят. Антиутопични сюжети се наблюдават в литературни творби, филми и игри, граничещи между фантастичното и реалното. Антиутопия, дистопия или какотопия се използват като синоними.

Миналата година в силистренската библиотека беше представена дебютната творба на Калина Иванова „Да се влюбиш във вещица“. И двата романа са част от проекта на издателство „Буквите“ – „Съвременни любовни романи“. Очаква се продължение за преплетените „реалности” и „любовта”.

На премиерата присъстваха много гости и приятели на авторката. Тя получи поздравителен адрес и цветя от г-жа Даниела Недялкова - директор на Регионална библиотека „Партений Павлович“.

ЗА РОМАНА:

Книгата ни запознава с едно „приказно“ нереалистично място – Сивия град. Град, който отдавна е загубил всичко човешко. Хората в него са превърнати в биологични машини, които следват стриктно своята предварително зададена програма. Без емоции, без страхове, без чувства, без миризми, вкусове или цветове. На върха на тази убийствена пирамида стоят шепа началници, които желаят да поробят целия свят. В преследването на своята болна амбиция те са склонни да погубят всекиго, дръзнал да застане на пътя им.

„Сивият град“ не съдържа по малко, а по много за всекиго. Човек не може да чете творбата, без да си задава постоянно въпроса: „А, дали и аз не живея така?“. Именно там се корени нейната същина. В постоянното изследване на собственото Аз и в стремежа към свобода. Дори и един единствен читател да направи крачка към описаните идеали, мисията на Радослав и Анаис би била изпълнена. 

ЗА АВТОРКАТА:

Авторката Калина Иванова от малка е омагьосана от книгите дотолкова, че използва всеки възможен момент, за да разгърне страниците на поредния роман. Оказва се, че и писането ѝ се удава с лекота и ѝ носи необикновено удоволствие. Белият лист и химикалът притежават за нея магнетично излъчване. От дете е убедена, че призванието ѝ е да стане писател.

Разбира се, когато завършва училище, се оказва, че в онзи момент няма начин да превърне писането в професия, с която да си изкарва хляба и завършва инженерно образование. Работи в сфера далеч от писането, но копнежът по него и любовта към книгите остават. И така до 2015 година, когато нещо в нея се преобръща и тя отново се потапя в магията на писането. В главата ѝ има толкова светове, за които иска да разкаже. Сънищата ѝ приличат на пътешествия в паралелни вселени, и макар да помни малка част от тях, тя е достатъчна, за да вдъхнови романите ѝ. След един такъв магически сън се ражда романът „Да се влюбиш във вещица“, който след серия от съвпадения и като на шега се класира на Конкурса за съвременен любовен роман на Издателство „Буквите“. Книгата излиза през септември 2018 г. и намира много верни почитатели. През това време в ума на авторката се заражда поредния дистопичен роман „Сивият град: Преплитане на реалности“, който се появява на пазара през октомври 2019 г. междувременно неин разказ, озаглавен „Поверие“, влиза в Алманах „Тринайсет черни котки: Котката, при която живея“.

В момента има 160  гости и няма потребители и в сайта