На 11 май почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий. Денят е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, както и професионален празник на българските библиотекари.

НБКМ отбеляза празника с национален онлайн форум „COVID – 19: отговорът на библиотеките”.

Целта на форума бе създаването на информационно и научно-културно пространство, където се предоставя възможност на библиотечните специалисти да участват в дискусионна среща по въпросите на съхраняването и поддръжката на националните ни ценности, духовно – нравствените и културни аспекти, както и всички направления в библиотечната работа по време на пандемия.

От Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” посочват: „Днес, когато светът е обхванат от безпрецедентно разпространение на новия коронавирус и хората са в изолация, четенето се превръща в ключов инструмент за повишаването на културните и образователните знания. Точно сега работата на библиотеките в дистанционен режим придобива огромно значение, защото я реализираме в нови условия с помощта на съвременните информационни технологии”.

Своя опит, проблеми и предизвикателства при предоставянето на дистанционни услуги за потребителите си в карантинния период споделиха учени, директори на библиотеки, преподаватели, библиотекари от цялата страна.

Регионална библиотека „Партений Павлович” участва във форума с изложение на тема „Дистанционна работа при коронавирус”. Запознахме колегите с част от електронните услуги за нашите потребители в условията на дистанционен режим на обслужване: библиографско търсене във фондовете на библиотеката, достъп до личен читателски картон с възможност за резервация на библиотечни документи и презапис на заета литература, информация за нови постъпления във фондовете, краеведска информация и др. Споделихме впечатления от ползването на виртуалния библиотечен портал за здравни услуги, за работата ни да бъдем полезни с информация на гражданите. Услугите ни за деца са много и разнообразни – какви книги могат да изтеглят безплатно и какви игри, свързани с книгите могат да играят у дома, различни материали за разпечатване и оцветяване. Началото на Седмицата на детската книга отбелязахме със статия за Андерсен и пътешествието му в българските земи, което описва в пътеписа си „Пътуване по Дунав”. Гениалният разказвач на приказки описва възхищението си от красотата на природата край Силистра и Тутракан.

Запознахме любознателните ни читатели и с част от процеса на книгоиздаването – с ролята на издателя, редактора, илюстратора.

Споделихме и интересно съдържание от „Е-портал за паметта и знанието” за исторически събития в миналото на Силистра, свързани с борба с епидемии. През 1829 година, по време на руско-турската война, избухва епидемия от холера в лагера на руската армия. Равинът Елиезер Папо създава карантинни „пояси” и лекува болните в лазарети извън града. Населението на Силистра е спасено, но Елиезер Папо се заразява и умира. На мястото, където е погребан, има изграден мемориално-религиозен комплекс, които всяка година се посещава от поклонници от цял свят.

Повече за дейността ни по време на дистанционната работа ще споделим в доклад, които ще бъде включен в сборник на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

11 май – професионален празник на българския библиотекар
Според българския православен календар на 11 май отбелязваме паметта на светите братя Кирил и Методий. Тази историческа дата в календара на българската култура се превърна и в професионален празник на тези, които служат на писменото слово, тези които го съхраняват и разпространяват - българските библиотекари.
Библиотекарите заслужават честване на този светъл ден, защото да бъдеш библиотекар не е само професия и начин на препитание, а всеотдайност и призвание.
Библиотеката е институция с многовековна история, която е оцеляла от древността до днес, защото винаги е имало личности, които да ѝ служат, личности - пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството, а именно знанието. Това е мисия, на която служим неотклонно през годините, независимо от политически и икономически кризи, преходи, подценяване от държавата и обществото, лоша материална база и ниско възнаграждение за нашия труд и всеотдайност.
Сърцето на една библиотека винаги са били книгите, а библиотекарите - нейната душа. Като хранители на книгите и словото в тях, библиотекарите държат ключа към познанието. Те помагат на читателите и ги напътстват в огромния океан от книжовно богатство. Имате ли въпроси, които изследвате? Търсите ли светове, които да ви пренесат в друга реалност? Искате ли да се срещнете с герои и техните истории? Търсите ли слова, които да стоплят душата ви? Библиотекарят е този, който ще ви помогне да намерите информацията, от която се нуждаете. И ще го направи с усмивка.
Днес е нашият ден, в който ние, библиотекарите сме изправени пред предизвикателствата на динамично променящото се общество , в което имаме ролята да трансформираме облика на съвременната библиотека.
Честит професионален празник на библиотекарите от РБ „П. Павлович” – Силистра! Честит празник на колегите ни от читалищните и училищни библиотеки! Нека бъдем здрави и да вярваме в успеха на нашето дело!
Поклон и благодарност към българските библиотекари, съграждащи духа и авторитета на библиотеките!

Министерство на културата
Община Ямбол, Община Тунджа, Съюз на артистите в България
Куклен театър „Георги Митев”– Ямбол,
Дружество на писателите – Ямбол

ОБЯВЯВАТ

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА НАПИСВАНЕ НА ПИЕСА ПРИКАЗКА ЗА КУКЛЕН ТЕАТЪР

Литературният конкурс е в три раздела:

  1. Оригинален авторски текст
  2. Драматизация по класическа приказка
  3. Текст за образователен спектакъл

Конкурсните пиеси трябва да бъдат нови – непубликувани и непоставени на сцена до 1 декември 2020 г. и не участвали в други конкурси. Авторите имат право на един текст за всеки от разделите на конкурсната програма.

Обявяват се следните награди:

За оригинален текст
Награда - 1000 лева

За драматизация
Награда - 500 лева

Текст за образователен спектакъл - 500 лева
Специална награда на името на писателя Стефан Чирпанлиев, осигурена от Дружеството на писателите - Ямбол
Жури, утвърдено от Организационния комитет, определя броя на наградените пиеси.
Една от наградените пиеси ще получи   първа реализация на сцената на Куклен театър „Георги   Митев”- Ямбол

Пиесите се изпращат на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Срок за предаване на пиесите:                  - 1 декември 2020 г.
Обявяване на резултатите:                      - м. март       2021 г.
Връчване на наградите:                             - м. април       2021 г.

по време на Националния куклено – театрален фестивал „Михаил Лъкатник”

ОТ ОРГАНИЗАЦИОННИЯ КОМИТЕТ

Днес, 2 април е Международния ден на детската книга. Празникът се отбелязва от 1967 година по решение на Международния съвет за детската книга и има цел да вдъхне любов към четенето и да обърне внимание на обществото върху литературата за деца. Всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник, като предлага тема на отбелязването и кани известен автор да напише обръщение към децата от целия свят. Датата на празника е избрана не случайно – 2 април е рождения ден на вълшебния разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Повече от двеста години след неговото рождение андерсеновите приказки омайват децата от цял свят. Незабравимите „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“ ни учат на доброта, „Грозното патенце“, „Храбрият оловен войник“ ни показват истински ценните неща в живота, учим се как да обичаме от „Дивите лебеди“, „Снежната царица“, „Цветята на малката Ида“.

Международният ден на детската книга поставя началото на превърналия се в традиция Маратон на четенето. Всяка година ние, библиотекарите от Регионална библиотека „Партений Павлович“, заедно с вас, читателите, отбелязваме маратона с различни изяви – четене на различни литературни произведения. Идеята на тези изяви е да споделим удоволствието от четенето с повече хора. Тази година, поради извънредното положение, ще проведем празника по различен начин – ще споделяме какво четем, ще публикуваме ваши снимки с любими книжки, мигове от четенето, ще стартираме различни литературни игри.

Екипът на Регионална библиотека „Партений павлович“ – Силистра, поздравява с празника своите малки читатели и им пожелава здраве и много вълнуващи срещи с книгите. Очакваме да споделяте с нас своите приказни мигове с любимите книжки. Нека първото послание стартира с авторката Нуша Роянова, илюстратор, писател, графичен дизайнер, издател, учител по рисуване, създател на издателство „Дъбови листа“ и инициатор на конкурс за авторски детски приказки. Живее шест години в САЩ, а понастоящем – заедно със семейството си във Варна.

Автор е и на поредицата от 7 книжки за деца „Джак и Ема”, както и на картинната книга „Жабчето Жо”, чийто главен герой търси своето основно призвание. През последните 12 месеца издателство „Дъбови листа” нашумя с изящните книги на Елен Делфорж и илюстратора Кантен Гребан „Мама” и „Любов”.

Очакваме я в скоро време и в Силистра!

https://www.facebook.com/watch/?v=239626763855697

Експонираната изложба в Силистренската регионална библиотека през месец март представя житието на талантливия български хуморист, художник, краевед и писател Димитър Христов – Чудомир.
Хронологично изложбата разказва за неговата биографична хроника, самостоятелните издания и художествени изложби, акварелните рисунки под надслов „ЧУДОМИР – нашенци”, псевдоними, драскулки, признания и награди.
Чудомир е един от най - популярните ни хумористи, чиито къси разкази за живота и нравите на българина никога няма да престанат да бъдат актуални. Той пише и рисува, а до смъртта си е председател на читалище „Искра” и директор на Историко- етнографския музей в Казанлък.
От 1938 г. е член на Върховния читалищен съвет, а през 1959 г. става народен представител. Освен това е отличен като заслужил деятел на изкуството през 1965 г., а на 23 май 1967 г. получава званието народен деятел на културата.
Негови са крилатите изречения, пропити с тънък хумор и ирония: „Не гребенът реши главата, а времето”, „Ако искаш да узнаеш цената на парите, опитай се да вземеш на заем”, „Даже и лъвът е заставен да се пази от мухите”, „Дяволът бил баща на лъжата, но забравил да я патентова и затова сега предприятието му страда от свръхконкуренция”, „Една лъжа може да обиколи света, докато истината още си връзва обувките”, „Най – празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж”и др.
Чудомир оставя повече от 1000 рисунки и акварели, както и неизброими фейлетони и кратки хумористични разкази. Книгите му непрекъснато се преиздават. Сред най-известните творби на автора са: „Не съм от тях” (1935 г.), „Нашенци” (1936 г.), „Аламинут” (1938 г.), „Кой както я нареди” (1940 г.), ”Консул на Голо бърдо” (1947 г.) и т.н.
Малко хора знаят, че на 26.12.1967 г. Чудомир сам слага край на живота си в Правителствена болница – гр. София. Последните дни на писателя са белязани от самотата на отиващия си от живота човек. Посещават го малко приятели от писателските среди, но самотата и мисълта за приближаващата го смърт не напускат 77 – годишният Чудомир.
Малко известна е идеята за псевдонима на писателя. Тя хрумва на съселянина му – Дянко Фурнаджията, който един ден видял фотографията на издирвания с парична награда деец на ВМРО – Чудомир Картанджиев, и намерил огромна прилика между „терориста” и Митко (Чудомир). Така бъдещият писател и художник – карикатурист се сдобива с прякор, а по – късно прякорът му става псевдоним. Любопитен факт е, че Дянко Фурнаджията присъства като герой в част от разказите на автора.
Чудомир е името, с което става известен, но автора използва и други псевдоними: Брей, Два пъти фан Фан, Дели Димо, Ер малък, Ъ, Максим Гладний, Оскар Бум, Пилот, Сечко Бечко,Фанко Фтичката, Чанга Чунга, Шлук и Яу, Яу.

В момента има 216  гости и няма потребители и в сайта