МАРИЯ ХРИСТОВА ДАРИ АВТЕНТИЧНА НАРОДНА НОСИЯ НА БИБЛИОТЕКАТА НА СИЛИСТРА

IMG 20190523 104722a

В навечерието на 24 май – Денят на българската култура, в конферентната зала за културно-образователни събития „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, се състоя тържествено дарителско събитие. На него присъстваха г-жа Цветана Игнатова – директор дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Силистра, г-жа Маргарита Любомирова – председател на НЧ „Доростол”, журналисти, приятели и библиотечни специалисти. Домакините бяха подготвили изложбен кът с книги и албуми от комплексен отдел „Изкуство”, посветени на красивата българска носия.
Г-жа Мария Христова – самодейка от НЧ „Доростол” и приятел на Библиотеката дари на Библиотеката автентична народна носия.
В предпразнично обновената зала на Библиотеката, на фона на светещия макет на силистренския храм на книгата, направен от колегата ни Васил Тончев и на красива народна музика от Добруджанския край, колежката Ника Георгиева представи дарената народна носия в цялата й красота!
Г-жа Мануела Енчева – зам.-директор на Библиотеката поздрави присъстващите с настъпващия 24 май - българският празник на духа и знанието, паметен ден за всички българи и родолюбци! Тя подчерта, че съвременните просветители са учителите, библиотекарите, творците, хората на писаното слово, дарителите и самодейците като Мария Христова!

МАРИЯ АТАНАСОВА ХРИСТОВА е родена на 8 февруари 1942 г. в Алфатар, в семейството на средни земеделци, работили в местното ТКЗС. Баща й Атанас Ганев е бил животновъд, а майка й Елена Маджарова е учила в румънско училище. Майката е от попски род – прадядо й е бил поп в Алфатар, като преди това е бил учител и е участвал в подписването на Кайнарджанския мирен договор. Той е събирал пари за изграждане на църквата в Алфатар, а с част от тях е подпомогнал изграждането на църквата „Св. Александър Невски” в София. От този попски род има над 50 учители. Неин вуйчо е проф. Александър Маджаров, а синът му – проф. Георги Маджаров, е преподавател във Великотърновския университет. Дарителски и просветителски род! Уважаемата дарителка Мария Христова, е завършила седми клас в Алфатар, пяла е в хора на училището и е участвала в танцовия състав. Работила е в ТКЗК, в „Камъшит”, в ОП „Свежест”, в детска ясла - като касиер, помощник-медицинска сестра и др.
Мария Христова е самодейка и ръководител на фолклорна група към НЧ „Доростол”. Водила е фолклорните групи на Трявна, Копривщица и Стралджа. Подпомага църквата в Силистра и е уважавана от нейното ръководство. Участва активно и безкористно в обществения живот на Силистра. Има двама сина, две снахи и четири внука, които работят за благото на нашия град. Награждавана е със „Златна значка” от Министерството на търговията и с над 30 медала като самодейка и като над двадесетгодишен ръководител на фолклорна група – има пет „Златни лири”, много купи, грамоти и почетни знаци от България, плакети от Румъния и др.

Г-жа Мануела Енчева – зам.-директор на Библиотеката, връчи от името на екипа благодарствен адрес на г-жа Мария Христова и й пожела здраве, сили и дух, за да продължи да втъкава в идните поколения своите умения, душа и любов към фолклора и хората! Г-жа Цветана Игнатова и г-жа Маргарита Любомирова поздравиха дарителката и екипа на Библиотеката и пожелаха много успехи и творческо вдъхновение в популяризирането на културните постижения на любимата ни Силистра!

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ЙОРДАН КАСАБОВ „ШИКОВСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ДОБРУДЖА“

На 17 май в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович” , пред многобройна аудитория, беше представена най-новата книга на д-р по етнология Йордан Касабов - „Шиковското население в Добруджа”. Премиерата на книгата беше и заключителното събитие от богатата програма на Силистренската библиотека в Националната библиотечна седмица под надслов „Книгите са само началото... ”.

Гости на събитието бяха г-жа Цветана Игнатова - директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в отдел „Култура” при Община Силистра, издателят на книгата г-н Тошко Тодоров от печатница „РИТТ”, краеведи и литературни творци, и много приятели на автора. Авторът получи поздравителни адреси от името на д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра и от областния управител г-н Ивелин Статев.

Етнографският труд е с обем 546 страници и е придружен от богат снимков материал и цветни илюстрации. Изследването представя шиковската етногрупа от Крайдунавска Добруджа и влиянието й върху развитието на региона. Включени са химна и герба на шиковци, както и литературни творби, създадени на шиковски говор. Представени са населените места и техните обичаи, както и произходът на имената на селищата. Изследвани са родовете, материалната и духовната култура и езиковите особености на шиковци.

На тържеството беше представено своеобразно ревю с автентични шиковски носии/престилки, а гостите бяха посрещнати с вкусна погача по шиковска рецепта, от няколкото, предложени в книгата.

Г-жа Даниела Недялкова - директор на библиотеката, поздрави д-р Касабов за премиерата на ценното етнографското изследване и му поднесе поздравителен адрес, като му пожела нови литературни празници и много творчески успехи.

ЗА АВТОРА:

Йордан Николов Касабов е роден в с. Брадвари, където са живели шиковци като клонка от фамилиите на Калипетрово. Той е възпитаник на Шуменския педагогически институт и на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Завършва специалност „История”, защитава дипломна работа като етнолог. Защитава докторска дисертация и получава научна и образователна степен „доктор етнолог”. Написал е  редица книги с историческо и етнографско тематично съдържание. Участва като съавтор в редица научни сборници със свои статии и публикации.ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА НА ЙОРДАН КАСАБОВ „ШИКОВСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ДОБРУДЖА“

  

Д-Р ТОДОР ТОДОРОВ НАПРАВИ ПОРЕДНО ЦЕННО КНИЖНО ДАРЕНИЕ НА БИБЛИОТЕКАТА В СИЛИСТРА

По повод Националната библиотечна седмица, Регионална библиотека „Партений Павлович” получи в дар двутомната „Кратка историческа енциклопедия „България във втората световна война (1941-1945)”. Изданието е дело на авторския екип доц. д-р Милен Куманов, д-р Тодор Тодоров и Десислава Костадинова - докторант към БАН. На 9 май - Денят на Европа, по инициатива на г-н Емил Радев - евродепутат и Посланик на библиотеките, научният колектив представи труда си пред варненската публика.


Изданието е трета и последна част от поредицата, планирана като трилогия. „България в Първата световна война (1914-1918)“ бе издадена през 2016 г., с обем над 900 страници. Втората част „България в Балканските войни (1912-1913)“, с обем 1164 страници, беше представена пред силистренската публика на 21 февруари тази година. Поредицата е дело на издателство „Ивис” - град Велико Търново. Предстои трилогията да бъде преведена на английски език.
Енциклопедията „България във Втората световна война (1941-1945)“ се състои от два тома, с общ обем 1616 страници. В началото на първия том авторите са поставили упътване за ползване на материалите, което подпомага читателя да открие по-бързо необходимия му фактологически материал. Изданието съдържа обстоен илюстративен материал, което допринася за високата му историческа стойност. Енциклопедията включва богати енциклопедични сведения за Втората световна война, като акцентът е към събитията в нашата страна. Представени са биографични изследвания за воините и героите от войната, придружени от снимков материал. Приложенията съдържат богат изворов материал - документи и материали за вътрешнополитическия живот и външните отношения на България в периода, описи на българските, съветските, югославските и германските въоръжени сили във войната, опис на българските знамена, пом.-командирите, военните болници на територията на България, писатели, поети и художници – участници в нея, фронтовите театри, таблици с броя на убитите и ранените войници и офицери, съставите на Народния съд и данни за подсъдимите. Направена е и кратка хронология на по-важните събития на Балканите в периода 31 юли 1938 – 10 февр. 1947 г.
Ценната енциклопедична поредица преоткрива много имена и факти от славната военна история на България и допринася за повдигане на патриотичния дух на съвременниците.

В Маратона на четенето участваха седмокласниците от ОУ „Иван Вазов” с „Възхвала на буквите и книгите”.
Ето какво ни казва Климентина Иванова /Из: „В началото бе книгата: Книга за старобългарските ръкописи“/: „Книгата не може да възникне от нищо. Предварително трябва да има текст. Предварително трябва да съществува творец. Книгата се пише. Нейният автор е сметнал, че има какво да каже на хората, че трябва да сподели своите чувства, въображение, знания, памет, талант. И всичко това е изложено с помощта на няколко десетки писмени знака”.
Учениците от седмите класове заедно казаха глаголицата - първата българска азбука, създадена от Константин-Кирил Философ. Глаголицата е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук. След това рецитираха „Българският език” на Иван Вазов и други текстове за възхвала на буквите, книгите и четенето.

В навечерието на Великден, Регионална библиотека „Партений Павлович” за пети път бе партньор и домакин на организирания с Фондация „Приятели на България” областен конкурс за рисунка, есе и стихотворение „Животът и Възкресението”.
Отличените деца – творци, които представиха своите умения като художници на тематични картини, авторски есета и стихотворения, свързани с библейската тематика за Възкресението, получиха музикален поздрав и много подаръци от Фондация „Приятели на България”.
На тържеството присъстваха много гости – преподаватели, родители и приятели. Организаторите и участниците получиха поздравителен адрес от името на г-н Ивелин Статев – областен управител. Г-жа Мануела Енчева, зам.-директор на Библиотеката, приветства участниците в събитието и им пожела много творчески успехи и светли Великденски празници!
В раздел „Литературни творби” с три възрастови групи, Габриела Георгиева Кралева, на 10 години, участва с две творби - есе и стихотворение, озаглавени „Възкресение”. Елизабет Росенова Недкова е най-малката участничка в този раздел със стихотворението „Чуй сега”. Деветокласничката Йоанна Калоянова Михайлова, която редовно участва във всички конкурси на фондацията „Приятели на България”, се представи с творбата си „Безгреховен живот”.
В раздел „Рисуване - визуални изкуства”, впечатление направи разширеният сюжет, който обогати прекрасните детски творби с повече цвят и преживявания. Специалната награда от конкурса получи четвъртокласничката Цвети Петрова от ОДК – Силистра, с ръководител госпожа Живка Ковачева.
Поощрителната награда и второто място отидоха при първокласниците. Второкласниците получиха първа, втора, трета и поощрителна награди. Третокласниците грабнаха две награди. Четвъртокласниците са със седем награди – две от които са първи,три втори и една трета. Творците от пети клас си завоюваха второ и трето място. Шестокласникът Емирхан Кадер получи поощрителна награда. В седми клас първа награда получи Магдалена Георгиева. Велин Атанасов от IX клас зае второ място, а за десетокласничката Йоанна Веселинова бе отредено първото място.
Всички творци получиха грамоти за участие, много подаръци, сладки изкушения и прекрасни мигове. В Библиотеката е експонирана изложба с техните рисунки, която можете да разгледате до края на месец април.


В момента има 1675  гости и няма потребители и в сайта