На 1 септември 2020 година се навършиха 150 години от началото на библиотечната дейност в Силистра. Забележителния юбилей Регионална библиотека „Партений Павлович” отбеляза със среща разговор „Библиотекарите – преди и сега”. Тя се проведе в зала „Диоген Вичев” при спазване изискванията на противоепидемичната обстановка. На срещата присъстваха настоящи и бивши библиотекари, работили в силистренската библиотека.

С презентация бе почетено делото на патрона на библиотеката – бележития книжовник и патриот Партений Павлович.

Представено бе и делото на спомоществователите от Силистра – хората, които със собствени средства са подпомагали издаването на възрожденските книги и са правели всичко възможно те да стигат до широки слоеве от народа. В историята на Регионална библиотека – Силистра ярка следа са оставили много библиотекари. Сред тях са Тодор Карагеоргиев, Диоген Вичев, Григор Арнаудов.

Голяма е тяхната заслуга за спасяването на голяма част от библиотечните книги по време на румънската власт /1913 – 1940 г./, за воденето на библиотечна дейност в трудните условия през тези години, с която са поддържали жив българския дух в региона. На тази всеотдайност се дължи факта, че библиотеката в Силистра е оцелявала и служела на обществото и по време на бурни събития, съпътстващи историята на граничния град.

За по-новата история на библиотеката споделиха свои спомени бившите библиотекари. Представители на различни поколения, те разказаха за интересните си срещи с читатели, творци, общественици. Припомниха важни моменти, свързани с летописа на библиотеката – преместването в сегашната сграда през 1963 г., обособяването на специализираните фондове и отдели, нарастването на библиотечните фондове и тяхната обработка според библиотечните изисквания.

Директорът на библиотеката Светла Ангелова благодари на библиотекарите за техния принос в превръщането на институцията в уважаван културен център. Продължителите на библиотечната традиция днес увериха своите бивши колеги, че целта да отговарят на духовните интереси на обществото е и тяхна мисия. Защото вярват, че посланието, което са им завещали поколенията библиотекари – смисълът на човешкия живот е да остави следа след себе си, а няма по-трайна следа от духовната – е силно и днес.    

С юбилейна среща „Библиотекарите – преди и сега” Регионална библиотека – Силистра отбеляза своя 150 годишен юбилей.

 

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници – Успение /заспиване/ на Пресвета Богородица, в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, се състоя тържествено дарителско събитие. Официални гости на събитието бяха д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет – Силистра и г-жа Елица Тодорова - общински съветник и сътрудник на депутата в Европейския парламент г-н Емил Радев. Присъстваха много гости, журналисти и библиотечни специалисти.

Г-жа Мария Христова – самодейка от НЧ „Доростол”, дари на Библиотеката автентична жътварска народна носия. Миналата година, в навечерието на 24 май, г-жа Христова дари още една народна носия, с която специалистите на библиотеката участваха в редица представителни и фолклорни събития.

Г-жа Мануела Енчева – зам.-директор на Библиотеката, връчи от името на екипа благодарствен адрес на г-жа Мария Христова и й пожела крепко здраве, лично щастие и дух, с които да продължи популяризирането на богатото фолклорно наследство в Силистренския край.


ЗА ДАРИТЕЛКАТА

МАРИЯ АТАНАСОВА ХРИСТОВА е родена на 8 февруари 1942 г. в Алфатар, в семейството на средни земеделци, работили в местното ТКЗС. Баща й Атанас Ганев е бил животновъд, а майка й Елена Маджарова е учила в румънско училище. Майката е от попски род – прадядо й е бил поп в Алфатар, като преди това е бил учител и е участвал в подписването на Кайнарджанския мирен договор. Той е събирал пари за изграждане на църквата в Алфатар, а с част от тях е подпомогнал изграждането на църквата „Св. Александър Невски” в София. От този попски род има над 50 учители. Неин вуйчо е проф. Александър Маджаров, а синът му – проф. Георги Маджаров, е преподавател във Великотърновския университет.

Мария Христова е завършила училището в Алфатар, пяла е в хора и е участвала в танцовия състав. Работила е в ТКЗК, в „Камъшит”, в ОП „Свежест”, в детска ясла - като касиер, помощник-медицинска сестра и др.
Тя е самодейка и ръководител на фолклорна група към НЧ „Доростол”. Подпомага църквата в Силистра и е уважавана от нейното ръководство. Участва активно и в обществения живот на Силистра. Има двама сина, две снахи и четири внука, които работят за благото на нашия град. Награждавана е със „Златна значка” от Министерството на търговията и с над 30 медала като самодейка и като над двадесетгодишен ръководител на фолклорна група – има пет „Златни лири”, много купи, грамоти и почетни знаци от България, плакети от Румъния и др.

На 12 август 2020 година в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека – Силистра се представиха две краеведски книги – „Село Професор Иширково” и „Мъри Радо, бяла Радо”. Автор на първата е Господин Великов – уважаван учител, историк, краевед. Книгата е трето, допълнено издание. Големият интерес и изчерпването на предишните тиражи е наложило новото издание. В трите раздела е разгледано историческото минало на селото от древността до днес, неговата материална и духовна култура след Освобождението и родословието на 108-те рода, населяващи с.Професор Иширково. Книгата е илюстрирана с повече от 400 снимки, карти, документи, схеми и е ценен краеведчески извор за историята, етнографията, културата на добруджанците от този край. Книгата е и родова памет, която възпитава, тя е емоционално послание към поколенията да познават, обичат и се гордеят със своите предци.

Авторът на втората представена книга – сборник с 350 песни от с. Професор Иширково, Силистренска област, е съпругата на Господин Великов – Елена Койчева. Тя е дългогодишен педагог и общественик. Ръководила е няколко хорови формации за деца и възрастни, носител е на много награди от фестивали и конкурси. В сборника авторката е събрала над 350 песни, които някога и сега изпълняват в селото. В песните хората са изразявали своята радост и мъка, те са били неизменна част от живота им. Елена Койчева изпълни няколко народни песни и сподели, че те са в душата й, с тях живее. Заглавието на сборника е взето от хороводната песен „Мъри Радо, бяла Радо” и чрез него се акцентира върху красотата и трудолюбието на добруджанки.

За атмосферата на празника допринесе и Бисер Енчев – потомък на опълченеца от с. Професор Иширково Енчо Тодоров. Облечен в опълченска униформа, Бисер Енчев сподели накратко информация за бореца за свобода и подчерта, че книгите на Господин Великов са били причина да потърси повече сведения за своя героичен предшественик.

Много цветя и песни, емоционални разкази и пожелания поднесоха гостите на вечерта. Поздравителни адреси връчиха Областна администрация – Силистра, Община Силистра, Регионална библиотека „Партений Павлович”, РЕКИЦ, Народно читалище „Доростол” – Силистра и др. Пожеланията към авторите бяха за много здраве и нови книги, с които да зарадват своите съграждани.


Библиотеката в Силистра представя две родолюбиви книги на автори от село Проф. Иширково

Поредни издания на две народолюбиви книги - на Господин Великов за родното му село Проф. Иширково (автор на над 10 книги, включително за знакови родове от област Силистра), и на сборника с 350 песни, събрани от самодейката Елена Койчева.

Първо по рода си обаче е съвместното им представяне като семеен авторски дует - на краевед и народна певица - фолклористка. Тяхна дъщеря е Йонка Господинова, дългогодишен организатор на уникалния конкурс за рисунки "Слънчеви руни".

Община Силистра и Регионална библиотека са организатори на представянето на 12 август от 17 ч. - на открито пред сгредата на храма на книгата в крайдунавския град.

В силистренското село Проф. Иширково преди 6 години бе проведено мило тържество във връзка с юбилея - 80 години, на местния краевед, писател и общественик Господин Великов. Кметството и НЧ "Пробуда" бяха в основата на тържеството. Към повода за празник съпричастни тогава станаха Министерство на културата и община Силистра.

През 2014 година с докладна записка в Общински съвет – Силистра бе внесено предложение за номинация на Господин Нейков с отличие за неговия родолюбив и съзидателен труд, както и за изключителен принос при съхраняване на родовата памет и духовните традиции. Общинските съветници единодушно гласуваха положително и г-н Великов получи своята награда.

За своя труд и творческа дейност той е носител на редица национални отличия за постиженията си като краевед, историк, историограф и будител в съвремието ни. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“- трета степен, на медали „Сто години от Освобождението на България от османско робство“ и „1300 г. България” (за педагогическа дейност).

Бащата на Господин Великов - Велико Нейков, в миналото е дългогодишен кмет на село Професор Иширково. По негово време в селото се изграждат административни и обществени сгради, както и много нови къщи.

текс: Йордан Георгиев

ishirkowo

В условията на епидемична ситуация, която променя плановете на много хора за пътувания, интересна изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович” ни повежда на екскурзия с книги и магнити. Експонирана във фоайетата на Библиотеката, изложбата включва книги от библиотечните фондове, пощенски картички и около 300 магнита от почти всички континенти.

Специалистите са избрали красиви издания, посветени на пътешествия – енциклопедии, атласи, справочници. Те предоставят ценна информация за интересни дестинации и съдържат многобройни цветни снимки. Изложбените витрини са структурирани по дестинации – пътувания в България, в други страни, романтични, кулинарни пътешествия и т.н. Библиотечните документи за най-великите пътешественици напомнят за големи географски открития, но и разкриват човешки истории на триумф и успех.Такива са книгите за Магелан, Колумб, Джеймс Кук, Франсис Дрейк. Представени са съвременни експедиции и приключения, идеи за пътувания, космополитни градове и недостъпни планини, далечни морета и загадъчни светове. Регионална библиотека препоръчва „ 1000 места, които трябва да видите, преди да умрете”, „501 места, които трябва да посетите”, но и съветва да не опитвате да предприемате рискови пътешествия - „100 места, които никога няма да посетите”.

Втората секция на красивата изложба включва колекция от най разпространените сувенири – магнитите и пощенски картички с изгледи от различни страни. Магнитите библиотекарите са си набавяли при свои пътувания или са подаръци от приятели. Идеята за изложбата е вдъхновена от спомени и преживявания, и мечти за следващи пътувания. Най-много са магнитите от България и съседните държави – Румъния, Турция, Гърция, Сърбия. Много от малките сувенири са украсени

с типичните за съответните държави символи – гербове, знамена, други пресъздават пейзаж или част от историята, бита, културата на града или държавата, от която идват. Материалите, от които са изработени магнитите са различни –винил, дърво, керамика, гипсова основа. Изложените магнити са интересни и по форма – букви, книги, животни, цветя, обувки, котви. Сред експонатите има и обемни магнити – къщичка от Шварцвалд с работещ часовник, изображение на църковния храм „Свети Сава” в Белград – най-голямата функционираща православна църква в света, магнит със символа на Париж – Айфеловата кула.

Експозицията е интересна и със стиховете към нея, които са дело на Николета Николова – библиотекар в Регионална библиотека „Партений Павлович”

Всеки лист е пътека вълшебна
към необятни, чудни светове,
пътешествието е наша потребност
и всяка книга може да ни го даде.

Стиховете подсилват въздействието на изложбата – освен спомени за отминали пътешествия, тя вдъхновява за следващи прекрасни дестинации и напомня, че книгите също са средство да посетим прекрасни светове.

В момента има 155  гости и няма потребители и в сайта