Стартира уникален летен фотоконкурс – “Приключение Дунав Ултра”

logo du 2xОт днес, 15-ти август до 30-ти септември, ще се проведе уникален по рода си фотоконкурс-предизвикателство, посветен на района в близост северната граница на България. Конкурсът носи името “Приключение Дунав Ултра” и се организира от Фотопавилион със съдействието на Дунав Ултра. (Виж страницата на конкурса ТУК)

В конкурса могат да участват любители и професионални фотографи, които могат да представят до пет фотографии, а широкият обхват на темата предоставя възможност за участие с различни видове кадри: пейзаж, портрет, репортаж, обект, природен феномен, събитие или забележителност.

Според изискването на организаторите,  кадрите с които се участва следва да са направени в радиус от 20 километра от населено място, през/покрай което преминава маршрутът “Дунав Ултра”. Идеята е да представи многообразието на региона по поречието на Дунав, Добруджа и Северното черноморие в България със неговата специфична естетика, колорит, екзотика, история, самобитност и традиции.

След изтичане на периода, в който ще се събират кадри, общо пет доказали се в сферата фотографи ще оценят най-добрите попадения;  Денис Бучел, Димитър Караниколов, Радостин Найденов, Явор Мичев и Тони Йорданов са официално жури в уникалното по рода си фотографско предизвикателство.

Победителят в конкурса ще спечели 500 лева под формата на ваучер за фотографска техника, а неговият подгласник – заелият второ място – ще се сдобие с такъв на стойност 300 лева. И двата ваучера ще важат за всички продукти от верига магазини за фотографска техника Фотопавилион.

Ще бъдат раздадени и поощрителни предметни награди за трето място, първата такава е от Bike Center –  страхотни дисаги за велосипед, които могат да се трансформират в стандартна раница за гръб.

Общо 40 снимки ще намерят място в официалната селекция на журито, всички те ще бъдат представени в специална галерия в официалния сайт на маршрута “Дунав Ултра”.

Някои от снимките ще влязат и в официалното безплатно списание-каталог, посветено на маршрута, което ще излезе от печат в края на тази годината. Всички автори, чиито снимки ще бъдат включени в изданието, ще получат копие от него.

На 15 август 2019 г., Регионална библиотека „Партений Павлович” и Фондация „Приятели на България”, организираха в зеления Дунавски парк на Силистра, еднодневен арт пленер „Мисия Динозавър”.

За пета поредна година силистренските деца и гости на града,участваха в разнообразните и атрактивни природонаучни занимания.

Илюстрованите енциклопедии и книжки от библиотеката станаха обект на внимание и дискусии при определянето начина на живот на различните видове динозаври, техните навици, размери и хранене. Емоциите и детската еуфория от всичко случило се бяха вълнуващии запомнящи се.

Атрактивнитеателиета бяха разпределени тематично.

  • „ГИПСОЗАВЪР” – гипсови динозавърски фигурки, които се рисуват в техника акварел;
  • „РИСУНКИ С МОЗАЙКА И БРОКАТ”;
  • „ДИНОЗАВЪРЧЕ В ЯЙЦЕ” – гипсови плочки за оцветяване и апликиране с моливи, пастел и акварел;
  • „НАРИСУВАЙ С ТЕБЕШИР” – тук малките читатели нарисуваха с шаблони и цветни тебешири динозаври в алеите на красивия Дунавски парк;
  • „ОТКРИЙ СЪКРОВИЩЕТО!” – в тази игра децата търсиха „златни“ монети с металотърсач в кварцов пясъчник. Тези които откриха монета получиха подарък книга. Деца и родители се убедиха, че знанието е най –скъпото съкровище за човешката цивилизация;
  • Атракцион от „Мисия Динозавър”, беше „ДОЦЕЛНА СТРЕЛБА” по динозавърски портрет с помощта на гумени топчета;
  • „ДИНОЗАВЪРСКО ЯЙЦЕ” беше най-изненадващото приключениетази година. Децата трябваше да разчупят твърдата „черупка” с чук ида проверят дали в яйцето има „бебе динозавър“;
  • „ДИНОФЕЙС И БОДИ АРТ” се оказа най-търсеното ателие, в което библиотечните художници – сюрреалисти, нарисуваха по усмихнатите детски лица, крачета и ръчички забавни изображения на динозавърчета.
  • Фотосесията тази година беше под мотото „ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО”. Фотоалбумите се препълниха с оригинални и забавни снимки с пет годишния динозавър-велосираптор;

Регионална библиотека „Партений Павлович” наслагва прагматичния контрапункт в арт-пленера, чиято цел е да илюстрира, интригува, информира и забавлява читателите и по–читателите на библиотеката от 3 до 99 години.

Силистренската библиотека за пореден път очарова децата – всезнайковци и техните семействаот пет държави. Директорътна Регионална библиотека „Партений Павлович”, г-жа Даниела Недялкова, пожела на приключенците хубаво лято с безкрайно много вълшебни, атрактивни приключения с любимите книжки и, до нови срещи!

27-о издание на конкурс за детски рисунки в Япония
(06.08 - 30.09 2019)

Започва 27-о издание на конкурса за детски рисунки в Япония – The 27 Annual World Children’s Picture Contest. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерство на външните работи на Япония и Министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на страната. В миналогодишното издание на конкурса са взели участие 18 000 творби от 76 държави. Конкурсът се организира от IE-NO-HIKARI ASSOCIATION, японската национална аграрна организация за сътрудничество, която отговаря за културни дейности.

Срокът за изпращане на рисунките с попълнените формуляри е от 3 юни до 30 септември 2019 г. В конкурса могат да участват деца от 6 до 15 години (към 31 декември 2019 г.). Темите на рисунките не са определени.

Повече информация относно конкурса може да бъде получена на следния интернет сайт:

https://www.ienohikari-koubo.com/zugacon/english/

Формуляр за кандидатстване на английски език

MobiDig И СИЛИСТРЕНСКАТА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

Директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра, Даниела Недялкова, представи резултатите от иновативния проект „E-Portal of memory and living cultural heritage” на международната конференция Mobile Digitizing (mobiledigit.eu). Високият форум е заключителен етап за проект Mobile Digitizing 2017 - 2019 г., който се осъществи с подкрепата на Европейския съюз по Програма Erasmus+.
В конференцията, с работен език английски, взеха участие над 70 представители от различни организации, като водещи световни центрове на книгата и най-големите и стари библиотеки в света, които се занимават със съхранение на редки и ценни издания.
Домакин на конференцията беше българският партньор по проекта - Регионална Народна библиотека „П. Р. Славейков" – Велико Търново.
Сред темите, които се обсъждаха на конференцията, бяха нискобюджетни решения при дигитализирането на книги, документи, фотографии, софтуер и хардуер за цифровизация на културното наследство, добри практики в Европа, научни изследвания в областта на дигитализацията и др.
Конференцията събра заедно български лектори и гости от Австрия (Universitaet Graz), Нидерландия (Stichting de Domijnen), Португалия (Palácio Nacional de Mafra), Хърватия (Zadar), Италия (Fratelli Alinari Istituto di Edizioni Artistiche), Кипър (Deep Camera MRG, RISE Ltd.), Русия(Санкт-Петербургский Государственный институт культуры), Турция( Bartin University), работещи в сферата на дигитализацията, които представиха своите опит и знания пред участниците в събитието. В дискусиите участва и г-н Васил Тончев – системен оператор в Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра.
Представените теми включваха авторски права, метаданни, образованието и обучението на персонала, и как цифровизацията на данните оказва влияние върху живота на хората; въпроси, свързани с подбора на обекти, които да бъдат цифровизирани, съхранението и реставрацията им; управление на активи, достъп до данни, и друти.
Конференцията е доказателство, че мащабният международен проект е постигнал своята основна цел - да систематизира, интегрира и разпространи модерни практики и иновативни обучителни материали със свободен онлайн достъп в областта на дигитализацията на световното културно наследство.

ФОТОИЗЛОЖБА НА ЛУИЗА НИКОЛОВА И ДОНКА БОРИСОВА ОТ ФОТОШКОЛА „ИВАНОВ” В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”

66254151 2122012701260092 6653555140718493696 nЕдна фотографска снимка може да бъде истинско художествено произведение на изкуството, да предава настроения и чувства, да подчертава характери или изобразява картини със силен заряд, които доставят естетическа наслада на зрителя. Естетическите качества на един фотопродукт, неговото емоционално въздействие и познавателна стойност са огромни, а когато това е направено с умение и със спазване на основните правила за композиция и пропорция, фотографията е изкуство с висока художествена и естетическа стойност.

В това се убедиха гостите на поредната фотографска изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович”, които се насладиха на художественото майсторство на Луиза Николова и Донка Борисова от Майсторския клас на маестро Илия Иванов. В продължение на една година двете момичета са усвоявали фотографските „тайни” и умения, за да „избухнат” в танц от цветове и техники, и с таланта си да сътворят една магическа реалност, уловена от първо от сърцето, а след това и от фотообектива!

На откриването на изложбата на 8 юли, г-жа Даниела Недялкова – директор на Библиотеката, поздрави маестро Иванов и талантливите му възпитанички за художественото изящество, въплътено във фотоси. Г-жа Цветана Игнатова – директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Силистра, приветства културната проява и поднесе на авторките и на техния ментор подаръци от името на д-р Найденов – кмет на Община Силистра.

Маестро Илия Иванов, за изложбата: „Една интересна изложба в камерен формат със сюжети от няколко жанра, но добре подредена, качествено експонирана и много добре идейно-смислово композирана, с богати елементи от природа, натюрморт, портрет, експеримент и фоторазказ на две млади, но много интересни фотографки - Луиза Николова и Донка Борисова!”

Почитателите на фотографското изкуство могат да разгледат творбите, които са позиционирани в изложбеното фоайе на Регионална библиотека - на първи етаж, до края на месец юли.

В момента има 349  гости и няма потребители и в сайта