Регионална библиотека „Партений Павлович” участва във Фестивал на сетивата, който се проведе на 25-ти и 26-ти юни 2022 г. в Дунавски парк – Силистра.

Атракциите, работилниците, щандовете с храни и напитки създадоха феерия от вкусове и наслади. Красивият пейзаж и споделената радост от съвместните игри и забавления придадоха празнична атмосфера и напомниха, че както пишат Доминик Баро и Люк Милар „всеки фестивал е отворена скоба в живота на зрителите, която – стига човек да пожелае - ще остане завинаги открехната към безкрая”.

Библиотекарите от Регионална библиотека – Силистра показаха по атрактивен начин колко важни са за нас сетивата и как благодарение на тях изпитваме различни емоции.

Демонстрация на това, как ни служи едно от петте сетива – допира, беше демонстрирано с „Мистериозна кутия”. Децата трябваше да поставят ръце в кутията и без да гледат, да познаят какъв предмет има в кутията. Играта беше едно от предпочитаните забавления за децата на фестивала, заедно с другите игри, предложени от библиотечните специалисти.

Празникът приключи, а Регионална библиотека „Партений Павлович” спечели много нови приятели. желаещите да заемат книги, да слушат приказки, да творят в библиотечните ателиета и т.н. са много, очакваме ги в библиотеката, където предстоят интересен летен сезон.

В Регионална библиотека „Партений Павлович” беше представена новата книга на Димитрина Христова „Имената на времето”. Авторката е дългогодишен библиотечен специалист-методист в РБ ”П. Павлович”, член е на Конфедерацията на българските писатели, на литературно сдружение „Реката”. Със своята обществена и литературна дейност Димитрина Христова присъства достойно в културния живот на град Силистра. Тя има издадени 10 книги – краеведски и исторически изследвания, библиографски указатели, художествена литература. Най-новата книга „Имената на времето” съдържа разкази, новели, есета и както писателката сподели, в по-голямата си част сюжетите са заимствани от истинския живот. Красивите истории пренасят авторските послания за истинските ценности, които са вечни – обич, семейна привързаност, приятелство.

На добър час на книгата „Имената на времето”!

Днес се състоя първата първата Церемония по връчване на годишни награди за постижения в библиотечната професия за област Силистра. Гости на събитието бяха и д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра, г-жа Цветана Игнатова - директор Дирекция Култура в община Силистра и г-жа Мария Неделчева - експерт в Регионален експертно-консултантски и информационен център "Читалища" - Силистра. Г-жа Игнатова връчи наградата на Библиотекар на годината за област Силистра на читалищният библиотекар на  НЧ "Пробуда - 1940" с. Калипетрово, която има изключителен принос за развитието на библиотеката. След няколкогодишно прекъсване на библиотечната работа в читалището, през 2021 г. работата й по проучване и внедряване на добри библиотечни практики и  иновативни политики води до  създаването на Клуб "Доброделки" и Литературен клуб "Евгения Марс". Чрез организираните различни дейности на клубовете,  тя насърчава и възпитава любов към книгата при децата и мотивира възрастните за ползите от четенето. Провежда множество литературни четения и представяния на местни автори, с което популяризира дейността на читалищната библиотека. Чрез набирането на доброволци и организирането на множество инициативи и проекти  допринася за значително увеличаване броя на потребителите на библиотеката, привличане на нови целеви групи и показва библиотеката като културно-информационна институция отворена за всички представители на общността. Богатата палитра от събития - участия в престижни международни фестивали, Изложби на шевици, Литературни и Исторически вечери, лятно кино, съвместна работа с всички институции в селото - Кметство, Църква, Училище, Детска градина, се случват и благодарение на нея. През 2021 г. тя е носител и на Златна стауетка, Грамота и парична награда в раздел „Сценична раздумка” от XI-ти Международен фолклорен фестивал „Море от ритми”, гр. Балчик и на приз за най-артистично представяне в раздел „Словесен фолклор” от 8-ми Музикален виртуален фестивал „Празник на кратуната”, с. Гостилица.

Носител на първата по рода си в областта награда Библиотека на годината е Библиотеката при НЧ "Димитър Иванов Полянов" с. Гарван, община Ситово. Д-р Найденов връчи наградата на библиотеката, която през 2021 г. сложи началото на онлайн поредица Седмично предложение за прочит на книга от фонда на библиотеката; популяризира на местни и световни автори и произведения, както и събития от национално и международно значение чрез изложби и витрини не само в сградата на читалището, но и чрез интернет. Това е библиотека, която популяризира дарителството към библиотеките в публичното пространство и неуморно работи с читателите и жителите на селото за повишаване на авторитета на читалищната библиотека. Инициативата Лятна ваканция 2021 привлече всички деца в селото не само с подготвените от работещите в библиотеката презентации и образователни материали, но и с разнообразието от други дейности - песни, рисуване, игри. Тази библиотека участва в проектни сесии за обновяване на библиотечните фондове от десет години и няма година, в която кандидатстването да не се е увенчало с успех. Отново с проектно финансиране се обновява и пространството на библиотеката, като все повече се превръща в любимо място на жителите и гостите на селото. През 2021 г. и библиотекарят, и читалищният секретар се включиха като доброволци и за прочистването и пълното пренареждане на библиотеката в съседното с. Малък Преславец. И накрая, но не на последно място, тази читалищна библиотека участва активно в кампаниите на Областен Информационен център – Силистра, Национална служба за съвети в земеделието - Силистра и Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Силистра (РЕКИЦ)  и е носител на призове в множество конкурси и фестивали.

Призът Подкрепа за библиотеките беше връчен още през месец февруари на собственикът и управител на фирма Сигма 55 ООД г-н Пламен Маринов, който тогава получи награда за добрата съвместна дейност на Библиотеката и книжарници „Везни”, както и за съдействието, което оказва на цялата библиотечна общност от област Силистра при реализиране на проектите „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.

Учредените през тази година Годишни награди на Регионалната библиотека ще бъдат връчвани за постижения през предходната година и ще бъдат в три категории: Библиотека на годината, Библиотекар на годината и Подкрепа за библиотеките. Наградите ще се присъждат на конкурсен принцип за:

Високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките и принос за издигането на авторитета им;

Внедряване на иновативни услуги за ползвателите, повишили значимостта и видимостта на библиотеката в обществото;

Реализация на проекти с висока обществена и професионална значимост;

Дейности, допринесли за издигането на авторитета на българските  библиотеки и библиотекари.

Принос за развитието и реализацията на държавните и местни политики в библиотечния сектор

Принос в изграждането на положителна визия на библиотеките и по-силното им присъствие в медиите и местната общност.

От следващата година предложения за годишните награди на Регионалната библиотека ще могат да се правят от читалищни настоятелства; училищни ръководства; библиотекари или секретари на читалища от област Силистра и представители на местните власти. Предложения не могат да се дават от читалище за награждаване на ръководената от него библиотека, от личности за тяхното собствено награждаване и при наличие на конфликт на интереси. Церемониите ще се провеждат през месец май по повод професионалният празник на библиотечните и информационни специалисти, а обява за приемане на предложения за награди ще се публикува на сайта на Библиотеката.

Процедурата по избор на победителите в годишните награди на Регионалната библиотека ще бъде в два етапа: в първият етап комисия от Библиотеката ще преценява допустимостта на кандидатурите, а вторият ще е избор на носители на наградите. През тази първа година от учредяването на наградите победителите са определени с решение на ръководството на регионалната библиотека.

На 22 май, неделя, от 9,00 ч. в Дунавската градина се проведе петият Благотворителен маратон "Чрез спорт към знание", в който организаторите и партньорите на събитието субсидират всяка пълна обиколка от 400 метра с един лев и така събраната сума е равна на общия брой обиколки на всеки участник. Инициативата стартира през 2017 г., благодарение на организаторът на проявата Александър Тодоров. Събраните средства са предназначени за закупуване на нови книги за Регионална библиотека "Партений Павлович". Предишните четири маратона събраха 7556 лв. за над 600 тома нови книги за Библиотеката. Освен за обогатяване на фондовете на Регионалната библиотека, Маратонът успява да запали и трайно желание за движение у голяма част от участниците. През тази година се включиха 234 жители и гости на града, които направиха общо 2785 обиколки, които ще бъдат спонсорирани от ELICA PROcessing, Econt, Лев Инс, АД TopKids, NetWorx, FOODMARK.bg - Доставка на храна, Био магазин & Фреш Бар КИВИ, Везни 55, Автосервиз Cartrade, ONE Уникато, Мебели ТОП Инфо. С всяка следваща година се увеличава не само броят на участниците, но и възрастовият им диапазон - в петото издание на инициативата най-младият участник е на 7 месеца, а най-възрастният - на 78 години. За пръв път бяха връчени и медали на пробягалият най-много обиколки, най-младият и най-възрастен участник. В близките дни организаторът на Маратона Александър Тодоров ще закупи книги на стойност 2785 лв., а заглавията ще са по препоръка на силистренските библиотекари.

FACEBOOK PICРегионална библиотека „Партений Павлович” - град Силистра, беше домакин на две срещи с представяне на детската книжка „Къде живее вятърът” от Анабел Хихил /Силвия Йорданова/.

Книгата разказва за чудните приключение на кучето Рей на три континента, което се запознава с невероятни растения и животни.
„Къде живее вятърът” провокира любопитството на малки и големи читатели, обогатява сетивността и знанията чрез метода на сугестопедията.
„Къде живее вятърът” стимулира четенето и подхранва любовта към четенето!
Авторката разкри пред малките читатели как е измислила героите и как се създава една книга от идеята до отпечатването й. С много търсене на думи, четене на текст, кошнички за вълшебни думи и много въпроси срещата премина неусетно. С музика и танц от песента „Пътешествие с Рей”, занимателни игри с пластилин и рисуване с тебешири завърши срещата с детската писателка Анабел Хихил.

Тя представи своята прекрасна творба пред родители и учители от Силистра. Как книгата влияе на речниковото богатство, комуникативните умения и цялостното развитие, по какъв начин децата лесно да усвояват четенето, хармонията в отношенията родители-деца, бяха само част от темите, по който разговаряха Силвия Йорданова и нейните читатели от Силистра.

В момента има 250  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.