ОСВОБОЖДЕНИЕ НА СИЛИСТРА ОТ РУМЪНСКО РОБСТВО
/1 ОКТОМВРИ 1940 ГОДИНА/

На днешната дата се навършват 79 години от освобождението на Южна Добруджа от румънската окупация и възвръщането й към България.

През 1912 г. Румъния проявява претенции към Южна Добруджа, търсейки компенсации с оглед бързите победи на България в Източна Тракия. През есента на същата година Крал Карол настоява за териториални компенсации поради страха от увеличаващите се територии на България. Така се стига до конференцията в Санкт Петербург, проведена на 29 април 1913 г., на която, под ръководството на руския външен министър Сазонов, се правят корекции на българо-румънската граница, като България предава на Румъния Силистра.

Румънската власт извършва насилия от най-различно естество над българското население, търсейки какви ли не причини и поводи за оправдание. Всеобща проверка на документите за поземлената собственост, отнемането на част от нивите и проведената комасация на земите целят постепенното обезземляване на местното население. Приложението на тези закони се извършва с небивали насилия, фалшификации и произволи. Силно напрежение в Южна Добруджа настъпва при заселването на надъханите антибългарски румънци в селата и домовете на българите. Формира се и крайна националистическа структура “Акциуня Ромъняска”, чиито членове извършват терористични действия спрямо българите, които не спират чак до 1940 г.

Спазвайки политиката на неутралитет, българското правителство внимателно следи разрастващите се военни действия. През 1940 г. във външнополитическия живот на страната назряват сериозни събития. По силата на подписания на 7 септември 1940 г. в Крайова българо-румънски договор заграбената от Румъния Южна Добруджа е върната на България и отново приобщена към свободните предели на Отечеството. Радостната вест се посреща с неописуем възторг от целия български народ. Цялата страна е залята от масови народни тържества, които продължават три дни. Възвръщането е широко отразено във всекидневния печат, публикуват се снимки, отразяващи тържественото посрещане на българските войски в освободените земи. Заедно с войските в крайдунавския град пристигат и група писатели и културни дейци от София, между които и поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна, с войнишки кепета по главите. Тържествата в Силистра са отразени с богата фотоилюстрация във в. “Утро” в броя си от 3 октомври 1940 г.

По повод възвръщането на Южна Добруджа, българският владетел – цар Борис III, решава да награди всички членове на правителството с най-високите степени на различните български ордени. Хиляди български и чужди граждани, взели участие в случващото се събитие, получават български отличия.

Общо, по непълни сведения броят на наградените с ордени българи през 1940 г., надхвърля 4500 души.

Издигат се барелефи и възпоменателни плочи на участници в движението, отдава им се почит на публични мероприятия и се наименуват селища и улици с техни имена.

На 1 октомври 1940 г. е записана нова страница в хилядолетната история на Силистра. Цяла Южна Добруджа и градът са отново приютени в лоното на майка България.

На тази дата всяка година, Добруджа скланя глава в почит на жертвите, дадени през румънско робство и почита с признателност своите освободители. За това най- много допринася Крайовският договор, на който цар Борис III – Освободител, полага подписа си.

ДНЕС ВЕСЕЛ, ПЪСТЪР КАРНАВАЛ В БИБЛИОТЕКАТА ОТНОВО НИ СЪБРА. ВСЕКИ ТУК СЕ ЗАБАВЛЯВА, В ПРИКАЗНИ ГЕРОИ ОЖИВЯВА!

В навечерието на Деня на Силистра и учебната година, екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович” отново събра децата на Силистра на четвъртия си традиционен библиотечен карнавал. Г-жа Даниела Недялкова, директор на Библиотеката, приветства малките участници в събитието и им припомни за приключенията в „Лято в Библиотеката”. Уви, „забавното синьо лято вече към морето слиза, но от библиотечните летни ателиета останаха много вълшебни камъчета с безценни мигове на открития и сръчност, на игри и знания, и на много, много гордост от постиженията и наученото!” – заяви г-жа Недялкова. Тя подчерта, че „библиотеката е оазис на мъдростта и нейните съкровища са книгите, знанието и мъдростта, скрита в тях.” Библиотекарките Ника и Веделина отново зарадваха децата с боди арт и ги изрисуваха като любимите им приказни герои. Децата, облечени в пъстри карнавални костюми, предоставени от Библиотеката, се снимаха в специалната селфи рамка и приканиха своите приятели да четат с посланието: #В библиотеката съм. Децата участваха в поредица от забавни литературни игри: „Познай гатанката”, „Скоропоговорка бързо ти кажи”, „Познай героя”, „Продължи нататък пословицата”. Карнавалът продължи с развлекателни състезания - надбягване с чували, носене на яйце в лъжица, дърпане на въже и др. Накрая, разбира се, имаше и много танци! Финалът на тържеството беше сладък - вкусна торта, аранжирана с илюстрации на любими приказни герои, подарена на децата на Силистра от Посланика на Библиотеката в Европейския парламент г-н Емил Радев. Успешна учебна година и до нови срещи в Библиотеката, скъпи деца!

НОВО КНИЖНО ДАРЕНИЕ ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”

Сред най-новите попълнения от библиотечни документи във фондовете на Библиотеката са книгите на д-р Иван Янев. Дарението беше връчено на директора на библиотеката г-жа Даниела Недялкова от силистренеца Добромир Удрев – приятел на автора, съгласно дарителската му воля.

IMG 20190902 093502

ЗА АВТОРА:

Иван Янев е писател, доктор по история, магистър по публична администрация и специална педагогика, председател на българската федерация за „Спорт за хора със зрителни увреждания”, секретар на Национално читалище на слепите”Луи Брайл – 1928”.

ЗА ДАРЕНИЕТО:

В сборника „По първи петли” са събрани творби, обособени в различни тематични групи – исторически, политически, социални. Интересни са гледните точки на автора за политическата употреба на историята, за отбелязването на важни исторически дати и за проявите на национално достойнство.

   „Външната политика на България през Втората световна война в българската историческа литература 1938-1944” разкрива начина, по който различни исторически съчинения разглеждат историческите събития, в зависимост от времето, когато са писани. Книгата се състои от четири глави, обособени по предметно-хронологичен принцип. В изследването е включен голям обем историческа литература – научни разработки, дневници, мемоари на политици от времето на войната.

„Диалог на тъмно в България”обобщава резултатите от проект „Диалог на тъмно – модел за справяне със социалните неравенства” и представя идеята за такъв диалог като работещ инструмент за промяна на обществените нагласи спрямо хората в неравностойно положение .

С „История на спортен клуб на хора с увреждания „Витоша” авторът Иван Янев предлага идеи за по-добро бъдеще на организацията и спорта за хората с увреждания. Със същата тематика е и „България и големите първенства по голбал 1983 – 2013” – представя систематизирана и в хронологичен ред информация за участието на българския национален отбор по голбал / колективен спорт за незрящи / на големите първенства.  

Романът „Феникс” „има достойнствата да се превърне в литературно явление – добър език, стегната композиция и динамичен сюжет.” Болезнените въпроси за бежанците у нас, евтаназията като морален казус, търговията с органи, вечните категории приятелство, любов, са поднесени интересно, понякога решенията на автора са изненадващи и неочаквани. Всичко това държи читателят в нетърпеливо очакване да разбере ще възкръснат ли от пепелищата крилата на надеждата и новото начало.

Стартира уникален летен фотоконкурс – “Приключение Дунав Ултра”

logo du 2xОт днес, 15-ти август до 30-ти септември, ще се проведе уникален по рода си фотоконкурс-предизвикателство, посветен на района в близост северната граница на България. Конкурсът носи името “Приключение Дунав Ултра” и се организира от Фотопавилион със съдействието на Дунав Ултра. (Виж страницата на конкурса ТУК)

В конкурса могат да участват любители и професионални фотографи, които могат да представят до пет фотографии, а широкият обхват на темата предоставя възможност за участие с различни видове кадри: пейзаж, портрет, репортаж, обект, природен феномен, събитие или забележителност.

Според изискването на организаторите,  кадрите с които се участва следва да са направени в радиус от 20 километра от населено място, през/покрай което преминава маршрутът “Дунав Ултра”. Идеята е да представи многообразието на региона по поречието на Дунав, Добруджа и Северното черноморие в България със неговата специфична естетика, колорит, екзотика, история, самобитност и традиции.

След изтичане на периода, в който ще се събират кадри, общо пет доказали се в сферата фотографи ще оценят най-добрите попадения;  Денис Бучел, Димитър Караниколов, Радостин Найденов, Явор Мичев и Тони Йорданов са официално жури в уникалното по рода си фотографско предизвикателство.

Победителят в конкурса ще спечели 500 лева под формата на ваучер за фотографска техника, а неговият подгласник – заелият второ място – ще се сдобие с такъв на стойност 300 лева. И двата ваучера ще важат за всички продукти от верига магазини за фотографска техника Фотопавилион.

Ще бъдат раздадени и поощрителни предметни награди за трето място, първата такава е от Bike Center –  страхотни дисаги за велосипед, които могат да се трансформират в стандартна раница за гръб.

Общо 40 снимки ще намерят място в официалната селекция на журито, всички те ще бъдат представени в специална галерия в официалния сайт на маршрута “Дунав Ултра”.

Някои от снимките ще влязат и в официалното безплатно списание-каталог, посветено на маршрута, което ще излезе от печат в края на тази годината. Всички автори, чиито снимки ще бъдат включени в изданието, ще получат копие от него.

На 15 август 2019 г., Регионална библиотека „Партений Павлович” и Фондация „Приятели на България”, организираха в зеления Дунавски парк на Силистра, еднодневен арт пленер „Мисия Динозавър”.

За пета поредна година силистренските деца и гости на града,участваха в разнообразните и атрактивни природонаучни занимания.

Илюстрованите енциклопедии и книжки от библиотеката станаха обект на внимание и дискусии при определянето начина на живот на различните видове динозаври, техните навици, размери и хранене. Емоциите и детската еуфория от всичко случило се бяха вълнуващии запомнящи се.

Атрактивнитеателиета бяха разпределени тематично.

  • „ГИПСОЗАВЪР” – гипсови динозавърски фигурки, които се рисуват в техника акварел;
  • „РИСУНКИ С МОЗАЙКА И БРОКАТ”;
  • „ДИНОЗАВЪРЧЕ В ЯЙЦЕ” – гипсови плочки за оцветяване и апликиране с моливи, пастел и акварел;
  • „НАРИСУВАЙ С ТЕБЕШИР” – тук малките читатели нарисуваха с шаблони и цветни тебешири динозаври в алеите на красивия Дунавски парк;
  • „ОТКРИЙ СЪКРОВИЩЕТО!” – в тази игра децата търсиха „златни“ монети с металотърсач в кварцов пясъчник. Тези които откриха монета получиха подарък книга. Деца и родители се убедиха, че знанието е най –скъпото съкровище за човешката цивилизация;
  • Атракцион от „Мисия Динозавър”, беше „ДОЦЕЛНА СТРЕЛБА” по динозавърски портрет с помощта на гумени топчета;
  • „ДИНОЗАВЪРСКО ЯЙЦЕ” беше най-изненадващото приключениетази година. Децата трябваше да разчупят твърдата „черупка” с чук ида проверят дали в яйцето има „бебе динозавър“;
  • „ДИНОФЕЙС И БОДИ АРТ” се оказа най-търсеното ателие, в което библиотечните художници – сюрреалисти, нарисуваха по усмихнатите детски лица, крачета и ръчички забавни изображения на динозавърчета.
  • Фотосесията тази година беше под мотото „ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО”. Фотоалбумите се препълниха с оригинални и забавни снимки с пет годишния динозавър-велосираптор;

Регионална библиотека „Партений Павлович” наслагва прагматичния контрапункт в арт-пленера, чиято цел е да илюстрира, интригува, информира и забавлява читателите и по–читателите на библиотеката от 3 до 99 години.

Силистренската библиотека за пореден път очарова децата – всезнайковци и техните семействаот пет държави. Директорътна Регионална библиотека „Партений Павлович”, г-жа Даниела Недялкова, пожела на приключенците хубаво лято с безкрайно много вълшебни, атрактивни приключения с любимите книжки и, до нови срещи!

В момента има 281  гости и няма потребители и в сайта