НОВО ИЗДАНИЕ НА БИБЛИОТЕКАТА В СИЛИСТРА
„Улиците на Силистра, Тутракан и Дулово – хилядолетна история и родолюбива символика”
 
В справочника „Улиците на Силистра, Дулово и Тутракан – хилядолетна история и родолюбива символика” е включена информация за наименованията на улиците в трите най-големи градове в област Силистра. Ролята на имената на улиците е свързана с утвърждаване на националната идентичност. Те имат знаково, символно значение – носят в себе си идеи, ценности, памет. Когато дадена улица се сдобие със свое име, тя престава да бъде просто път, а се превръща и в паметник. Имената на улиците са и учебници по история, по география, по ботаника.
В справочника е включена информация за наименованията на улиците в трите най-големи градове в област Силистра. Изданието включва данни за 202 улици в град Силистра, 136 улици в Тутракан и 65 улици в Дулово (общо 403 улици). В него са представени важни исторически събития и личности, които са свързани в историческото развитие на България и нашия роден край. Стремежът на изданието е да мотивира живущите на тези улици да открият повече данни за патрона си, защото българската история, национален дух и култура са повод за лична гордост на всеки от нас.
Улиците в съответните селища са представени в строг азбучен ред. Титлите и званията в наименованията на улиците са развити, а цифрите са представени с думи. Улиците в справочника са с обща номерация и има препратка към тези, с дублирани наименования. Данните в статиите са от енциклопедии, справочници, книги и статии.
Съставител на изданието е Мануела Енчева, корицата е дело на Мартина Герова, а печатът е дело на „Ковачев Прес” ООД.
Справочникът е издаден по проект "Библиотечното краезнание - историческа памет на родния край", сключен между Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра и Министерството на културата с Договор №РД 11-06-245/21.08.2023.
Потребителите на библиотеката могат да се запознаят със справочника в отделите на Библиотеката и във Филиал-2.
На сайта на Регионална библиотека Силистра www.libsilistra.bg е публикувано онлайн справочно издание на улиците в Силистра, Тутракан и Дулово.

В момента има 131  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.