Истински културен празник за читателите и почитателите на Здравка Евтимова беше творческото гостуване на авторката в град Силистра. Срещата е организирана от екипа на Регионална библиотека „Партений Павлович , който подготви презентация за творчеството на Здравка Евтимова.

Директорът на библиотеката Галина Раева представи авторката и подчерта , че творчеството на популярната авторка има огромен принос за българската литература да се говори в десетки страни и Здравка Евтимова е „писателят, който постави България на литературната карта на света”.

Майсторът на перото г-жа Евтимова е автор на много разкази и романи, голяма част от които са преведени и публикувани в над 30 страни и е удостоена с много национални и световни литературни награди.

Един от най-любимите български автори беше посрещната с аплодисменти от многобройната публика. Респект към огромния талант, интерес към творчеството и личността на писателката показаха присъстващите на емоционалната среща. Здравка Евтимова сподели интересни моменти от детството си, от първите литературни опити и създаде топла и непринудена атмосфера.

Здравка Евтимова е преводач и писател, който пише на 5 езика. Тя говори и за богатстото на българския език, за благозвучието му и силата на думите, които могат да ни възвисяват, да ни помагат да постигаме целите си и печелим приятели .

Много от присъстващите почитатели на Здравка Евтимова получиха автографи и се снимаха с авторката.

Регионална библиотека „Партений Павлович” получи ценно дарение за 170 –та годишнина от рождението на Иван Вазов

Днес, 27 юни /стар стил/, се навършват 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Калоян Димов – археолог в „РИМ-Силистра” направи ценно дарение на библиотеката - издадената през 1920 година книга „Иван Вазовъ. Животъ, произведения и възгледи. София. 1920.” от Юрдан Трифонов. Авторът е изтъкнат български историк, литературовед, езиковед и фолклорист, почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски”. С това заглавие се обогатява сбирката на Регионална библиотека „Партений Павлович” от стари книги, издадени преди сто години. Книгата е ценна освен със съдържанието си и с факта, че е издадена в период, който се отличава с голям брой издавани книги в малък тираж и с хубава хартия.  

Калоян Димов подари на Библиотеката и списание „Денница” от май 1890 година. То е „месечно литературно списание”, създадено и редактирано от Иван Вазов.

„Това е старата любов на Вазов – едно литературно издание, в което ще бъдат привлечени всички писатели – тя сега се възражда” пише Румяна Арнаудова. Още с излизането на първите броеве, списанието спечелва голям брой читатели, защото отразява не само културния живот, но и политически въпроси и естетически възгледи. То отразява демократичното отношение към живота и литературата, и гражданската позиция на Вазов. Въпреки че е излизало само две години, Вазовото списание оставя следа в историята на българския периодичен печат с културно подбраното си, българско съдържание.

Младият историк, които ни подари ценните издания се чувства пряко свързан с периодичните издания в България и тяхната история. От 2016 г., когато е създадено научното списание за нумизматика „Реверс”, той е негов главен редактор.

Благодарим на Калоян Димов за това, че с щедрия си дарителски жест прави ценните издания притежание на Регионална библиотека Силистра. Сигурни сме, че те ще бъдат оценени достойно и от нашите читатели!

vazov 1vazov 2vazov 4

146 ГОДИНИ СВОБОДНА СИЛИСТРА

10 ФЕВРУАРИ 1878

ОСВОБОЖДЕНИЕ НА СИЛИСТРА ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО

На тази свещена за силистренци дата свършва тегобата на петвековното османско робство и градът ни се вписва в историята на Третата българска държава като свободна българска територия.

СИЛИСТРА ПРЕЗ 1878

Силистренската крепост е била заобиколена с ров, широк 25 м. и дъл¬бок 4 м. Пръстта от рова била насипана от вътреш¬ната страна, а пред нея би¬ла издигната стена от бели дялани камъни така, че градът отвън не се виждал. Стърчали само минаретата на джамиите, които по това време били 12. От вътрешната страна на града, по насипа, пазели турски войници.

В града се влизало през четири големи порти, които вечер се затва¬ряли. По това време портите на града били четири. Първата, наречена „Варош-капия“, се намирала до Дунава (на око¬ло 200 м. югоизточно от силоза). Втората се наричала „Стамбол-капия“ и се намирала на мястото на „Петрол“ – срещу полицията (около паметника на 31-ви полк). Третата носела името „Калипетренска капия“ и била към днешната болница. Четвър¬тата се наричала „Тутракан¬ска капия“ и се намирала в западната част на града.

ОСВОБОЖДЕНИЕТО – 10 февруари 1878

В ранното утро на 10 февр. (22 - нов стил) 1878 г. комендантът на Силистренската крепост и двама парламентьори, потеглят с коне за село Алмалий (днес в Румъния), където били руските полкове и главната квартира на руското командване. След един час те се завръщат. Турските войски се нареждат в строй и чакат заповед за потегляне. Християнското население се покачило по стените на крепостта от Държавната болница, а турското население от болницата до „Чаир махле”.

След дадения сигнал започва предаването на крепостта от турците на русите. Първо турската флота, която била на зимовка, навлиза в открития Дунав и по течението потегля за десния Дунав. Пехотата, кавалерията и артилерията напускат Силистра през западната порта по шосето за Шумен /през „Стамбол-капия”/, начело с военната музика, която свири прощален марш. По същото време победоносните руски войски приближават Силистренската крепост /към „Варош-капия”/, но са все още отвън, като заемат разстоянието от Централната врата до Дунавската врата. След изтеглянето на османската войска, челната руска колона влиза в града и се спира пред къщата на Бояджи Яни, където командирът им отсяда на квартира (през 1968 г. в района, около мястото на къщата, която е съборена, е поставена паметна плоча за събитието).

Българското население се стекло да посрещне по улиците и площадите своите освободители - прегръщали ги, всички плачели от радост.

СВОБОДНА СИЛИСТРА

Русите учредили администрация, която поема управлението на Силистра. За комендант на силистренската крепост бил назначен полковник Наумов, командир на кащирския полк. След два дни в Силистра е бил тържествено посрещнат и командващият ХІV армейски корпус ген.-адютант Цимерман.

От март 1878 г. до 21 апр. 1879 г. пръв кмет на свободна Силистра става роденият в с. Енина, Казанлъшко Димитър Поптенев Енчев, избран след встъпването на Александър Батенберг във власт.

ДИМИТЪР ЕНЧЕВ е завършил Цариградския лицей, следвал няколко години в Киевския университет „Св. Владимир”. Бил е главен учител в Габровското класно училище и преподавател в Русе, Търново и Силистра. В Силистра идва като директор на училището, заедно с жена си Антонина Мамарчева – учителка, внучка на капитан Георги Мамарчев. Книжовник, преводач, автор на много книги и на първия учебник по химия. Народен представител в Първото Велико Народно събрание. Неговият брат-близнак д-р Иван Енчев е първият българин-лекар и първият управител на силистренската болница след Освобождението на Силистра.

ЛЮБОПИТНО! Πo пpeдлoжeниe нa Гeнo Чoлaĸoв, зa eжeгoдeн пpaзниĸ нa Cилиcтpa e oпpeдeлeнa дaтaтa 10 фeвpyapи – Ocвoбoждeниeтo нa Cилиcтpa oт ocмaнcĸo poбcтвo.

ГEНO ЧOЛAКOВ e два пъти ĸмeт нa Cилиcтpa. Haзнaчeн c Kняжecĸи Уĸaз №285/10 oĸт. 1879 г., управлява от 1 oĸт. 1879–1881 и 1883–1884 г. Πo вpeмe нa мaндaтa cи Гено Чолаков oтĸpивa щaт зa apxитeĸт нa града зa изpaбoтвaнe гpaдoycтpoйcтвeн плaн нa Силистра. През 1898 г. coфийcĸият в. „Юнaĸ” пише за него: „Гeнo ce e зaeл зa cepиoзнa paбoтa: пpoбyждaнe нa дyxa нa бългapщинaтa, ĸoятo билa пoчти зaгyбeнa…” Πocoчвa се, чe тoй нaй-нaпpeд ce e зaxвaнaл c oтвapянeтo нa yчилищa в гpaдa и oĸpъжиeтo. Kaтo yчacтниĸ в пoдгoтoвĸaтa нa Бyнтa нa pycoфилитe, Гено Чолаков лежи гoдинa в Cтapoзaгopcĸия зaтвop. B пocлeднитe гoдини oт живoтa cи живee в гoлямa бeднocт – мaлĸaтa мy пeнcия нe cтигa зa издpъжĸaтa нa гoлямoтo мy ceмeйcтвo c шecт дeцa. Зaтoвa oтпpaвя мoлбa дo Hapoднoтo cъбpaниe дa мy бъдe yвeличeнa пeнcиятa, нo уви, тя ocтaвa бeз пocлeдcтвиe. Зa oгpoмнитe мy зacлyги зa гpaдa, eднa нa yлицитe в Cилиcтpa e ĸpъcтeнa нa нeгoвo имe, a пpeз 1969 г. пpизнaтeлнитe cилиcтpeнци мy пpaвят бюcт-пaмeтниĸ в Дyнaвcĸaтa гpaдинa.

По материали на отдел „Краезнание”

ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА 2023
 
Читателите с най-много прочетени книги през 2023 година бяха отличени на церемония в РБ „Партений Павлович”. Те бяха наградени в пет различни категории.
При най-малките читатели във възрастта до 7 години на І-во място е Вилиана Игнатова с 307 прочетени книги. В класацията тя е следвана от Доминик Петков, Димитър Тодоров и Крисия Георгиева. В своята дейност библиотекарите организират разнообразни инициативи за стимулиране на четенето при най-малките деца. Най-популярните от тях са „Час на приказката” и „Библиотека в кутия”.
За насърчаване на четенето библиотекарите провеждат инициативи, които предизвикват интереса на учениците към книгите. Никол Вълкова, Галена Георгиева и Крисия Петрова са отличените деца във възрастта от 7 до 14 години с най-много прочетени книги. При тийнейджърите награди получиха Марие-Елизабет Димитрова и Виктория Титарчук.
През 2023 година посещенията в Регионална библиотека „Партений Павлович” са 47 794, заети са над 85 хиляди библиотечни единици. В категорията на възраст от 20 до 61 години награди получиха Ирина Иванова, Зорница Боева и Теодора Христова.
За пета поредна година с най-много прочетени книги – 336, беше отличена Румяна Петранова. Г-жа Петранова получи награда и от евродепутат Емил Радев - посланик на българските библиотеки, която беше връчена от неговия сътрудник Елица Тодорова.
Още две много специални награди получиха най-малкият регистриран читател – Даниел Драгостинов и най-възрастният – Емилия Тодорова.
В церемонията специални благодарности бяха изказани към дарителите с най-големи дарения за библиотеката Александър Тодоров и Евгения Владимирова.
Гости на събитието бяха Димитър Трендафилов – председател на Общински съвет Силистра, Цветана Игнатова – директор дирекция „Култура” при община Силистра, Елица Тодорова, общински съветници и др.
БУРГАСКИ АВТОР В БИБЛИОТЕКАТА НА СИЛИСТРА

На 3 януари в зала „Диоген Вичев” на РБ „Партений Павлович” се състоя среща на силистренските читатели с автора Владимир Дръндаревски от Бургас.
Владимир Дръндаревски е роден през 1977 г. Магистър по „Финансов мениджмънт“ в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, предприемач. „Книга за щастието” е първата му книга и в нея авторът предлага своя психологическа теория за щастието. Владимир Дръндаревски представи пред гостите на събитието практически съвети за постигането на хармония и акцентира на факта, че страховете и опасенията са основна пречка пред хората в стремежа им към постигане на щастие.
Поздравления към автора поднесе г-жа Галина Раева – директор на библиотеката. Тя му пожела творческо вдъхновение и реализация на нови проекти.

В момента има 109  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.