Тази година Регионална бибилотека „Партений Павлович” отбеляза Еньовден с тематична изложба в Дунавския парк. Събитието се състоя на 24 юни и бе част от празничния календар на Община Силистра.

Според Православния църковен календар това е датата на рождението на Св. Йоан Кръстител. Българите наричат празника Еньовден още „Среди лето” или ден на Слънцето, понеже съвпада с лятното Слънцестоене. Според народните вярвания „Слънцето на този ден играе или трепти”, когато изгрява. И който го види при изгрева му ще бъде здрав през цялата година. През нощта преди празника, тревите, билките и водата, придобиват голяма магична лечебна сила.

Лятната феерия на месец юни подсказа на билиотекарите от Силистренската библиотека   да подредят красивата изложба „Цветя и билки”.

Тематично подредените витрини на вторият етаж на библиотеката представят очарователният свят на билките и цветята. Тук присъства Анатомията и морфологията на растенията, които са гениални инженери на природата. Дивата красота представя диворастящите растения в България. Защитените и редки растения например тук са българската водна лилия,и еделвайсът, който цъфти усамотен и със своето очарование спира всеки животворен дъх и поглед.

Съветите на любителя градинар пък упътват как правилно да се грижим за градинските и стайни растения в нашия дом. Богато илюстрованите енциклопедии и Справочници ни въвеждат в света на природната аптека. Лекарствените растения - основа на медицинската лекарствена фармация, са много интересна тематика за настаналите днес необичайни времена.

Регионална библиотека „Партений Павлович”
обявява областен конкурс за рисунка
на тема

„Библиотеката през моите очи”

Целта на конкурса е да представи вашите впечатления и мечти, свързани с библиотеката. Рисунките могат да изобразяват:

  • Любимо място в библиотеката;
  • Любим момент в библиотеката;
  • Вашата мечта за библиотеката;
  • Друго по личен избор.

Регламент: Всеки участник може да представи своята творба живопис с темперни бои, акварел или пастел – формат 35/50.

На гърба на всяка рисунка да бъде записана следната информация:
- трите имена и възраст на участника;
- телефон за контакт с участника или родител;

Участниците се разпределят в три възрастови групи:
I-ва възрастова група – 7 – 10 години;
II-ра възрастова група – 11 – 14 години;
III-та възрастова група – 15 – 18 години;

Награди: Жури ще класира участниците с най-добрите рисунки като присъжда за всяка възрастова група: първа награда, втора награда, трета награда.

Срок за предаване на творбите до 23 юли 2021г.

Място за предаване: Регионална библиотека „Партений Павлович“ – отдел „Изкуство“.

Награждаването ще се проведе на 03 август 2021г. в Регионална библиотека „Партений Павлович“.
Рисунките, участвали в конкурса, ще бъдат експонирани в изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович” през месец август 2021 г.
Библиотеката си запазва правото да използва рисунките след приключването на конкурса.

За информация и въпроси: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Нощ на литературата, гнездо на четене ЦПЛР - Обединен детски комплекс /ОДК/ - Силистра

В юбилейното събитие участваха деца от Театрално студио "Артистик", школа по литературно творчество и вокална студия "Бяло, зелено, червено". В четенето се включиха г-жа Гинка Вандева - директор на ЦПЛР - ОДК, г-н Неделчо Цветков - зам. - директор, преподаватели. Участниците в четенето създадоха неповторима атмосфера и радост. 

Десета Нощ на литературата в Силистра

Регионална библиотека „Партений Павлович” се включи в десетата „Нощ на литературата”. Събитието популяризира съвременната европейска литература и се провежда едновременно в различни европейски градове. В Силистра литературната нощ се проведе в три читателски гнезда – пред Регионална библиотека „Партений Павлович”, в читалнята на Народно читалище „Доростол – 1870” и ЦПЛР – ОДК с участието на Театрално студио „Артистик”. Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов даде начало на инициативата прочитайки кратък откъс от книгата „Детският влак” на италианския автор Виола Ардоне. Актьори, ученици, студенти, преподаватели, общественици, прочетоха откъси от съвременни европейски творци от 14 различни страни. Съвместно представяне на книгата на Томас Гебауер и Илия Троянов „Помощ! Помощ?” направиха студенти от РУ „Ангел Кънчев” Филиал Силистра. Четенето на текста от различни читатели засили въздействието на социално-политическите проблеми, които авторите поставят.

В „Нощ на литературата” читателите от Силистра споделят удоволствието не само от четенето на любими откъси, а и от възможността да препоръчат своите любими съвременни автори на други читатели.

В момента има 166  гости и няма потребители и в сайта