МОНОГРАФИЯ „ФАНТАЗИИ В МЕТАЛ” – НОВО ИЗДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”,
С ФИНАНСОВОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ФОНДАЦИЯ „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ – БЪЛГАРИЯ”

 

Монографията „Фантазии в метал” е издание на Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра, съфинансирана от Фондация „Глобални библиотеки – България” по дейност „Значими библиотечни инициативи”.

Монографията е посветена на 30-тата годишнина от първия силистренски Симпозиум „Дръстър” за скулптура от метал, проведен 15-30 юни 1989 година. Негови комисари са Ангел Станев, Георги Чапкънов, Емил Попов, Кирил Мескин, Павел Койчев и Пламен Аврамов - творци от нов тип, непознат дотогава у нас; ярки индивидуалности с мощен и осмислен пластически език.

Комплексното изследване систематизира информация за трите Симпозиума, проведени в град Силистра – през 1989, 2005 и 2006 година. Техни инициатори са проф. Георги Чапкънов, проф. Ангел Станев и проф. Светлин Русев.

Съставител на монографията е Даниела Недялкова, редактор – Мануела Енчева. Прецизните аналитични проучвания са довели до откритие на неизвестна досега колективна творба („Съзидание”, 1989 г.), позиционирана във „Фазерлес АД” (промишлената зона).

Новата монография се състои от шест основни части и са продължение на многогодишните проучвания на съставителя Даниела Недялкова от изданието „Импресия от камък и метал” (2010 г.).

В 124-те гланцирани страници на „Фантазии в метал”, формат А4, са включени 24 пълноцветни мащабни художествени фотоса и 65 детайлни профила на металните композиции. Великолепното художествено оформление, стилният баланс в колорита, естетският подбор на форматиране и дигитално мастериране, превръщат хартиеното издание в полиграфическо бижу.

Авторският екип от силистренската Регионална библиотека е издирил, проучил, заснел, описал, анализирал и систематизирал огромен обем информация. Приносното издание представя многоаспектно 23-ма скулптори с техните декоративно-монументални композиции от черен метал (скрап) в Силистра. Фокусът е върху тяхната значимост за българската художествено-визуална култура, в контекста и взаимовръзката с краевековието и с първите десетилетия на глобалния ХХI век.

Резултатът е впечатляващ. Въвеждащото интервю с проф. Ангел Станев разкрива замисъла, философията и целта на проведените Симпозиуми. Монографията „Фантазии в метал” търси и намира отговор за значението на тези творби в контекста на днешното време, но и на бъдещето. Скулпторите от дисидентския първи Симпозиум, днес са световно признати творци на Милениума с научен и творчески принос.        

Монографията „Фантазии в метал” е актуален, иновативен и обстоен изследователски труд, рожба на уважение и респект към вдъхновеното и вдъхновяващо, родолюбивото и глобализиращо визуално изкуство. На 17 март /вторник/, от 17 ч., в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека "Партений Павлович", монографията ще бъде представена пред силистренската публика.

В момента има 87  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.