ВЯРВАЙ В ИДЕАЛИТЕ СИ! 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕДА МИЛЕВА

Спомен за Леда Милева представя изложбата   в Регионална библиотека „Партений Павлович” през месец февруари, посветена на 100 годишнината от рождението на българската поетеса, преводачка, детска учителка, народен деятел на изкуството и културата, общественичка, дипломат. Ваятел e на майсторското слово в българската литература .

Тя е родена на 5 февруари 1920 г. в София. Умира на същия ден, 2013 г. Дъщеря на Гео Милев. Приживе Леда Милева се радва на четирима внуци и петима правнуци.

Завършва Американския колеж в София и Институт за детски учителки, междувременно следва в Юридическия факултет на Софийския университет (1938-1941). Зав. редакция в издателство "Народна младеж", главен редактор на сп. "Пионерска самодейност", зав. редакция в издателство "Български писател"; зам. директор и директор на Българската телевизия. Зам. началник на отдел "Печат и културно сътрудничество" в Министерството на външните работи; постоянен представител на България в ЮНЕСКО в Париж с ранг на посланик. Председател на Съюза на преводачите в България; член на управителния съвет на Съюза на българските писатели; главен редактор на списание "Панорама". През 1984-1992 е член на УС на Международния фонд за развитие на културата към ЮНЕСКО. Включена е в Почетния списък "Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет по детската книга.

Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици. Автор е на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Преводач е на съвременна американска, английска и африканска поезия.

Любопитно за нея:

За написването на „Зайченцето бяло“. Леда Милева споделя: „Стихотворението „Зайченцето бяло“ е съвсем случайно и набързо написано. Бях уредник на списание “Първи стъпки” и в печатницата се оказа, че половин страница остава празна и няма никакъв материал. Списанието трябваше да се печата и аз се чудех какво да правя, какво да правя... И така, на коляно, както се казва, написах тези няколко куплета, които после имаха щастливата съдба да станат песен благодарение на композитора Петър Ступел“.

Френската звезда Силви Вартан включи "Зайченцето бяло" и "Хей, ръчички, хей ги две" в своя плоча с детски песни от цял свят.

Праправнуче на Леда Милева се снима в филма "Хари Потър"

Правнукът на Леда Милева - Борис Митков е на 11 години - колкото и магьосникът в "Хари Потър и Философският камък". Той е син на Диана, една от внучките на Леда Милева. От 1993-та година семейството на Диана живее постоянно в Англия, близо до Лондон, в градеца Хенли на Темза. Самият Боби посещава театралното училище Redroofs Theatre School, което е дало много актьори на света - например Кейт Уинслет. Макар че участва само в масовите сцени на филма, момчето вече е обект на завист сред съучениците си - всички до един фенове на Хари Потър.

Актьорското у него не е случайно - знае се, че съпругата на Гео Милев - Мила, е била даровита актриса, а чичо на Боби е също театрал - режисьорът ни Здравко Митков.

Още от малък Борис живо се интересувал от театър, обича публиката. Момчето непрекъснато разиграва скечове, обича да весели хората и да е център на внимание - разказват майка му и прабабата. Леда Милева твърди, че малкият Боби най обича да излезе за минута от стаята и след това да се появи дегизиран и готов за някаква артистична импровизация.

Ролята му в "Хари Потър" не е първата. Участвал в телевизионната продукция "Никълъс Никълби", излъчена в Англия в началото на 2001 г.

В момента има 362  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.