Регионална библиотека Партений Павлович” връчи за пръв път наградите „Читател на годината” 2019. Целта на инициативата е да насърчава четенето сред всички възрасти и да допринесе за изграждането на читателски навици. Това е първата изява на библиотеката за настоящата година,  която съсредоточава вниманието върху книгите, четенето и читателите.

Най-активните читатели на силистренската библиотека бяха номинирани в две категории – читател на годината до 14 и читател на годината над 14 години.

В първата категория, читател до 14 години, с най-много прочетени книги се класира Траян Павлов Илиев. Той е „Читател на годината” до 14 години, със 163 прочетени книги. Траян сподели, че любимите му автори са Джон Роулинг, автор на приключенията на Хари Потър и Рик Риърдън с поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и „Героите на Олимп”.

На второ е класирана Стела Боянова Аврамова, с прочетени  131 книги, а на трето – Десислава Свиленова Стоянова със 101.

Награда за най-малък читател получи Константин Даниелов Златанов, на 4 години.

Най-четени детски книжки в Регионална библиотека - Силистра са:

„Български исторически приказки и легенди” от Любомир Николов

„Кико без крила” от Радостина Николова

и ”Принцът и просякът” от Марк Твен.

Определени бяха и най-четените български автори в библиотеката през 2019 година – Стоян Цветкашки, известен под псевдонима Токораз Исто, Мария Лалева и Венета Райкова.

 Библиотечната статистика посочва и най-предпочитаните чужди автори  - Даниел Стийл, Нора Робъртс и Агата Кристи.

Класацията на най-четените книги за 2019 година от читателите над 14 години води романът на Мария Лалева „Живот в скалите”.

С най-много прочетени книги през 2019 година сред читателите над 14 години е Румяна Петрова Петранова.

Тя е „Читател на годината” над 14 години, с 367 прочетени книги. Румяна Петранова чете художествена, научно-популярна литература, биографии, публицистика.

На второ място е Наталья Константиновна Стоянова с 312 прочетени книги, а на трето е Аделина Гочева Недева – 285 заети книги.

Читателите на годината – Траян Илиев и Румяна Петранова, получиха грамоти, ваучери и книги.

Поздравяваме  номинираните и им пожелаваме и в бъдеще да откриват своите любими книги в библиотеката.

На церемонията по връчването на годишните награди присъстваха много читатели и гости. Сред гостите, които връчиха награди, бяха: д-р Мария Стойчева, председател на Общински съвет Силистра, Мария Недялкова – зам.-кмет на Община Силистра, Йордан Георгиев – Областна администрация, Елица Тодорова – общински съветник, която връчи награди от името на Емил Радев, посланик на библиотеките в Европейския Парламент, книжарница „Везни”.

Библиотеката благодари на всички на свои партньори, с които е работила през годината.

Музикалните поздрави бяха от възпитаниците на Грета Дачева и Лидия Маркарян.

Надяваме се, че номинациите „Читател на годината” ще се превърнат в традиция за Регионална библиотека „Партений Павлович” и за нейните читатели.

В момента има 196  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.