Директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” – г-жа Даниела Недялкова, зам.-директорът г-жа Мануела Енчева и специалисти от област Силистра, участваха в Националния форум „Библиотеките днес - 2019 г.”, който се проведе 6-8 ноември в град София.
     Във фокуса бяха предизвикателствата пред обществените библиотеки в XXI век в контекста на  Манифеста на ЮНЕСКО и ИФЛА (Международна федерация на библиотечните асоциации и институции). Форумът, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България”, акцентира върху ролята на библиотеките за осигуряването на свободен и равен достъп до информация, знание и култура за всеки гражданин, като място за личностно и общностно развитие и за подобряване качеството на живот.

     Зам.-министърът на науката и образованието Деница Сачева съобщи, че вече се подготвя подписването на Споразумение между МОН и Министерство на културата, което ще способства за ефективно взаимодействие между училищата и библиотеките. Ще бъдат създадени възможности за съвместно кандидатстване за финансиране на програми, насърчаващи информационната и езиковата грамотност, и любовта към четенето.

     Сред акцентите в речта на зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова беше дългогодишното успешно сътрудничество между библиотеките и Агенцията по заетостта в посока повишаване на квалификацията на трудещите се. През следващия програмен период предстоят нови обучения и целенасочени усилия за приобщаване на дигитално изключените работници и подобряване на конкурентоспособността им.

     През 2020 г. се очаква да бъде отпуснат бюджет от 2 милиона лева за закупуване на нови книги от библиотеките, отбеляза заместник-министърът на културата Румен Димитров.

     Във форума участваха гост лекторите Тон ван Влимерен - Президент на Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (ЕБЛИДА), Кийка Лескинен от Централната библиотека на Хелзинки (Oddi беше обявена на публична библиотека за т.г.), Йоана Крихана, изпълнителен директор на Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR).

     При връчването на годишните награди за медии, спомоществователи и за публични институции, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната, медийният експерт доц. Георги Лозанов обобщи: „Четенето е да си набавиш смисъл!!! Ако не четеш, ставаш зъл и лош!".

     В презентацията „Знания, умения и иновации за повишаване качеството на неформалното образование в обществените библиотеки” на г-жа Спаска Тарандова – изп.директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”, беше представено иновативното нововъведение на жанровите символи от силистренската библиотека „Партений Павлович”.

В момента има 119  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.