В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО…

ХИЛЯДОЛЕТНАТА БЪЛГАРСКА КНИГА

            Регионална библиотека „Партений Павлович” посрещна млади литератори от Основно училище „Иван Вазов” в предвечерието на празника на Народните будители. Седмокласниците са от клуб „Словолюбци”, с ръководител г-жа Боряна Стефанова - учител по български език и литература.

          Г-жа Ника Георгиева от отдел „Краезнание” отбеляза приноса на силистренските будители епископ Партений Павлович – патрон на библиотеката и на библиотекаря Диоген Вичев.

          Учениците участваха в забавни езикови предизвикателства и имаха възможността да пишат на „най-старата клавиатура” – механичната пишеща машина.

          Г-жа Даниела Недялкова - директор на Регионалната библиотека, представи на „словолюбците” любопитна презентация за възникването на човешката писменост и за азбуките на различните народи. С машината на времето преминаха през тайните на словото - от йероглифите и „канджи”-те до сричковата „ката-кана”, от молитвената закрила на Мезуза и Абагара, до крепостта Дръстър и знаковия @ в Манасиевата хроника на цар Иван Александър.

          Днешните Словолюбци бяха очаровани от уникалната българска глаголица, от великолепието на старобългарските царски сборници и напрестолните евангелия, които хилядолетие вече вдъхват респект към българския гений.

В момента има 95  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.