ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ВТОРИ ГОДИШНИ НАГРАДИ "БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА" И "БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА"
ЗА 2022 ГОДИНА ЗА ОБЛАСТ СИЛИСТРА

Днес се състоя втората Церемония по връчване на годишни награди за постижения в библиотечната професия за област Силистра. Наградите се връчват на конкурсен принцип за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките и принос за издигането на авторитета им, за внедряване на иновативни услуги за ползвателите, за реализация на проекти с висока обществена и професионална значимост, за принос в реализацията на държавните и местни политики в библиотечния сектор и най-вече за принос в изграждането на положителна визия на библиотеките и по-силното им присъствие в местната общност и в медиите. Номинациите за годишните награди са подадени от името на библиотекари и секретари от читалища от област Силистра, а процедурата по избор на победителите е в два етапа - преценка на допустимостта на кандидатурите и избор на носителя на наградите.

Гост на събитието беше областният управител на Област Силистра г-н Николай Неделчев, който връчи наградата на Библиотекар на годината за област Силистра на читалищният библиотекар на НЧ "Янко Забунов 1957" с. Черногор, община Главиница, г-жа Марияна Нацова. Тя започва професионалния си път през 2013 г., година в която читалищната библиотека е неработеща от много време, а самото читалище е в ужасно състояние. Още в първите месеци тя успява да разчисти и подреди библиотеката, а в течение на следващите години и да я направи предпочитано място за жителите на Черногор. Тя насърчава и възпитава любов към книгата при децата и мотивира възрастните за ползите от четенето. Чрез набирането на доброволци и организирането на множество инициативи и показва библиотеката като културно-информационна институция отворена за всички представители на общността. През 2022 г. тя издава и дългогодишното си краеведско изследване „Черногор. Историческа памет за роден край“.

Носител на наградата Библиотека на годината за област Силистра е Библиотеката при НЧ "Светлина 1906" с. Смилец, община Силистра. Тя активно работи за утвърждаване на съвременната роля на библиотеките и разнообразието от нови функции, които изпълняват те, но най-вече към удоволствието от четенето и книгите като ключ към познанието и начин за развитие на въображението и креативното мислене. Тази библиотека популяризира местни и световни автори и произведения, както и събития и личности от национално и международно значение чрез изложби и витрини не само в сградата на читалището, но и чрез интернет. Това е библиотека, която популяризира дарителството към библиотеките в публичното пространство и неуморно работи с читателите и жителите на селото за повишаване на авторитета на читалищната библиотека. През лятото библиотеката привлича всички деца в селото не само с подготвените от работещите в библиотеката презентации и образователни материали, но и с разнообразието от други дейности - песни, рисуване, игри и не на последно място с изградения със собствени усилия кът за четене на открито. През 2021 и 2022 г. библиотекарят и читалищният секретар се включиха в екип за бригадна помощ за три различни читалищни библиотеки. Проектът "О, минало незабравимо..." е ярък пример и за това, че за да градим бъдещето трябва да съхраним миналото. И накрая, но не на последно място, тази читалищна библиотека участва активно в кампаниите на Областен Информационен център – Силистра, Национална служба за съвети в земеделието - Силистра и Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Силистра (РЕКИЦ) и е носител на призове в множество конкурси и фестивали, а читалището е и домакин на един от знаковите за страната фестивали - този на динения маджун.

Носител на наградата Подкрепа за библиотеките е Евгения Владимирова, която е приятел и дарител на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра и на читалищните библиотеки в областта. В продължение на няколко години тя редовно обогатява фондовете на обществените библиотеки в Силистренска област. Тя живее и работи в гр.София, а в Силистра гостува няколко пъти. Споделя, че много й харесва нашия град, а подкрепата за библиотеките в област Силистра е нейна кауза. През 2022 г. дарения от книги и пъзели, игри, играчки, са получили РБ ”Партений Павлович” – Силистра и редица читалищни библиотеки. Регионална библиотека – Силистра получи, освен ценни нови заглавия и колекция от значки, свързани с годишнини на институции в града. За читалищната библиотека в с. Бабук, общ. Силистра, Евгения Владимирова е направила 4 дарения от нови книги през 2022 г., нови книги са получили читалищните библиотеки в НЧ ”Димитър Полянов” – с. Гарван, НЧ ”Заря-1957” – с.Брадвари, НЧ”Христо Ботев-1948” - с .Руйно, НЧ „Н. Й. Вапцаров 1873” – гр.Тутракан, НЧ ” Просвета-1944” - с. Черник и др.  

В момента има 143  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.