Регионална библиотека „Партений Павлович” посреща пролетта с красива изложба

„Мартеници гигант”

В очакване на пролетта Регионална библиотека „Партений Павлович” подреди мартенска изложба, представяща   ръчно изработени мартеници. Майстори са читалищните самодейци от силистренска област, пенсионерски клубове, ученици, а творенията им участват в конкурса „Мартеници гигант”. Организатори на конкурса са РЕКИЦ – Силистра, Областна администрация – Силистра, РБ”Партений Павлович”, а идеята е да се проведе търг, съвместно с Ротари клуб – Силистра, и средствата да бъдат ползвани в специална благотворителна акция за хора, които имат необходимост от подкрепа.

Изработването на мартеници е жива и обичана българска традиция – доказателство е големият брой участници - 113, които се включиха със свои творения в конкурса. Мартениците – гигант са 115, а най – голямата от тях е с дължина 1.70 м. Освен големи мартеници, за благотворителния търг са постъпили много мартеници в по-малки размери.

Уникални творби представиха авторите на пролетните символи – част от изделията са във вид на пролетни композиции и напомнят за пробуждането на природата през този сезон. Дървета, готови да разтворят бели цветчета, усмихнати слънца, кокичета, аранжирани изкусно върху горски мъх, създават празнична атмосфера в библиотеката. Претворени в мартеници са и други пролетни символи - щъркели и лястовици, изработени от плъстена вълна, зелени детелини, изящни пеперуди. Много красиви са и пролетните пана – освен с мартеници, те са аранжирани с цветя, билки, с предмети от българския бит в миналото –миниатюрни хурки, вретена, шарена прежда. Тук е и Баба Марта, която преде червено-белите нишки и пълни кошничката си с мартенички, традиционните Пижо и Пенда – в различни размери, изработени от разнообразни материали, но винаги в традиционните краски и със закачливо фолклорно излъчване.

Оригинален мартенски букет от бели и червени цветя в красива кошница от хартия са изработили библиотечните специалисти от Регионална библиотека – Силистра.

Интересно хрумване е и аранжирането на стъклени бутилки и дървени лъжици с емблематичните бяло и червено, които с много въображение и сръчност са превърнати в мартенски кукли. Дървените лъжици присъстват в изложбата, облечени в шарена премяна и декорирани със семена от боб, тиква, царевица, житни класове – израз на надеждата за плодородие през годината.

С различна техника на плетене са изработени ефектни шапки, терлици, торбички – всички в характерните мартенски цветове. Въображението на майсторите е голямо, както и сръчността, и желанието да доставят радост с изделията си.

Казват, че щастие и късмет носи онази мартеница, която е подарена и още, че мартениците носят енергията на хората, които ги създават. Подредени в красива изложба, пролетните творения на силистренските майстори носят послания за здраве, благополучие, късмет. Заповядайте в Регионална библиотека „Партений Павлович” да разгледате изложбата, да се насладите на празничното настроение, което тя създава, а може да изберете мартеница за своите близки, и да се присъедините към добрата кауза на конкурса „Мартеници гигант”.

В момента има 193  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.