Месец ФЕВРУРАРИ

Името на месеца произлиза от латински (Februarius). Първоначалното значение е било очистителен (месец), тъй като в Римската империя по това време са се извършвали жертвоприношения за очистване от греховете.

Февруари е последният месец в римския календар. Той и януари са последните два месеца, добавени към календара, тъй като римляните смятали зимата за безмесечен период. Февруари е включен в римския календар през 153 пр.н.е.

В българските народни говори е разпространено названието Малък Сечко (в по-стар вариант: Малък Сечен), понеже февруари има само 28 дни, за разлика от Голям Сечко (януари), който винаги има 31 дни. Старото славянско название на месеца е сѣчень. Прабългарите наричали този месец Тутом.  https://bg.wikipedia.org/

В очакване на пролетта, месецът ни предлага възможности за празнуване. Изберете дали ще празнувате деня на св. Трифон – празник винаря и лозаря, деня на св. Харалампий - празник на пчеларите или пък ден на археолога.

Ако обаче, сте избрали да празнувате месец на ЛЮБОВТА, заповядайте във фоайето на Регионална библиотека „Партений Павлович”. В специална изложба сме подбрали малка част от книгите с произведения, посветени на любовта. Колекцията представя красиви издания от различни литературни жанрове по темата – романи, стихотворения, разкази. Сред тях е „Любовта е златен сън” – книга, събрала най-хубавите стихове от интимната лирика на Иван Вазов. В нея са поместени и любовни писма, писани от патриарха на българската литература и интересни факти за жените, оставили ярка следа в живота му. Своите чувства към любимите са изразявали в епистоларна форма не само писатели, а и политици, общественици, революционери, учени, художници. Сборника „Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи” е събрал писма от бележити личности в българската история. Кореспонденцията им ги представя в нова, непозната за читателите светлина. В изложбата присъстват и творбите на поета, създал най-вдъхновените песни за любовта в съвременната ни литература – Евтим Евтимов.

За романтичното настроение, което създава изложбата, допринася и изработеното от библиотекарите пано във формата на сърце, върху което всеки може да впише заглавие на любимо литературно произведения по темата.

Елате и си изберете късметче за любов или доведете приятел и си направете снимка за спомен със специално изработената за вас рамка.

Очакваме ви!

В момента има 197  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.