БЕЛЕЖИТИ ДАТИ
1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
ИСТОРИЯ НА ПРАЗНИКА

В началото на нашия век, родолюбиви духовници и учители решават да учредят един всенароден празник, посветен на всички знайни и незнайни български дейци, които през Възраждането се трудят със слово и дело за пробуждането на нашето национално съзнание и сдобиването на политическа свобода. Именно тези дейци наричаме “народни будители”. Думата “будители” има високо звучене и е почти непреводима на друг език, защото е с богат смислов подтекст и е тясно свързана с хилядолетната българска история.

За ден на честването е избран празникът на небесния покровител на България Св. Иван Рилски – 1 ноември (по стар стил).

Първото неофициално тържествено отбелязване на празника става на 19 октомври 1909 г. в гр. Пловдив с водосвет, манифестация и речи на учащата се младеж. През 1922 г. Министерството на народното просвещение издава нормативен документ за общонационалното празнуване паметта на народните будители да става на празника на Св. Иван Рилски. За първи път в гр. Силистра, празникът се организира на 1 ноември 1941 г., тъй като до тогава Добруджа е под румънска окупация.

На 1 ноември 1941 г. на централния градски площад в Силистра е отслужен тържествен молебен по случай именния ден на царица Йоанна. След произнесеното слово за Деня на народните будители, се състои тържествен парад на войските и на учащите се от града. Същия ден учениците дефилират със знамена из града и пеят патриотични песни. След 1944 г., както в Силистра, така и в цялата страна, се преустановява официалното честване на празника, което е възстановено едва след демократичните промени през 1990 г.

Денят на народните будители е повод да окажем внимание и почит към дейците от Силистренския край, които през целия си съзнателен живот работят отдадено за възхода на българската духовност и култура - Партений Павлович, Тодор Пеев, Евлампия Стоева, Янко Тодоров, Гено Чолаков, Илия Блъсков, Христо Черковналиев и много други видни силистренски възрожденци.

Партений Павлович е роден в Силистра в края на XVII в. Епископ Партений Павлович е духовен водач, просветител и неуморен борец срещу османските поробители. Той е човек на Просвещението, пряк предшественик на големите възрожденци Паисий Хилендарски и Софроний Врачански. Създател е на първата автобиография в южнославянските литератури. Патрон на Регионална библиотека „Партений Павлович” от 1980 г.

Тодор Пеев е роден в Етрополе. Учителства в Силистра през 1865-1867 г. Създател е на класното училище и революционнния комитет в града. Разширява общообразователната мрежа в Силистренския край, съставя проект за откриване на централно българско училище.

Евлампия Стоева е родена в Копривщица. Поставя основите на първото девическо училище в Силистра, в което учителства от 1869 до 1872 г.

Янко Тодоров е роден в Сопот. Бил е учител в Айдемир, Калипетрово и Силистра. Основоположник на театралното дело в Силистра. Пише първата история на учебното дело в Силистра през Възраждането.

Гено Чолаков е роден в град Русе. През 1881 г. става кмет на Силистра. Основател на силистренската червенокръстка организация през 1882 г.

Илия Блъсков е роден в Клисура. Талантлив педагог, общественик и писател. Учител в Айдемир през 1857 г.

Рашко Блъсков е роден в Клисура. Учителства в Калипетрово, утвърждава калипетровското училище като истински просветен център за цялата околия.

Христо Черковналиев е роден е в с. Калипетрово. Приемник и продължител на делото на Рашко Блъсков в Калипетрово. Учител, свещеник, книгоиздател, съратник на революционерите. Депутат в Учредителното народно събрание във Велико Търново през 1879 г.

Да почетем имената им на 1 ноември – Денят на народните будители - празник в памет на българските книжовници и просветители, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите!

                                                          

                                                                                   По материали на отдел „Краезнание”

В момента има 156  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.