На 12 август 2020 година в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека – Силистра се представиха две краеведски книги – „Село Професор Иширково” и „Мъри Радо, бяла Радо”. Автор на първата е Господин Великов – уважаван учител, историк, краевед. Книгата е трето, допълнено издание. Големият интерес и изчерпването на предишните тиражи е наложило новото издание. В трите раздела е разгледано историческото минало на селото от древността до днес, неговата материална и духовна култура след Освобождението и родословието на 108-те рода, населяващи с.Професор Иширково. Книгата е илюстрирана с повече от 400 снимки, карти, документи, схеми и е ценен краеведчески извор за историята, етнографията, културата на добруджанците от този край. Книгата е и родова памет, която възпитава, тя е емоционално послание към поколенията да познават, обичат и се гордеят със своите предци.

Авторът на втората представена книга – сборник с 350 песни от с. Професор Иширково, Силистренска област, е съпругата на Господин Великов – Елена Койчева. Тя е дългогодишен педагог и общественик. Ръководила е няколко хорови формации за деца и възрастни, носител е на много награди от фестивали и конкурси. В сборника авторката е събрала над 350 песни, които някога и сега изпълняват в селото. В песните хората са изразявали своята радост и мъка, те са били неизменна част от живота им. Елена Койчева изпълни няколко народни песни и сподели, че те са в душата й, с тях живее. Заглавието на сборника е взето от хороводната песен „Мъри Радо, бяла Радо” и чрез него се акцентира върху красотата и трудолюбието на добруджанки.

За атмосферата на празника допринесе и Бисер Енчев – потомък на опълченеца от с. Професор Иширково Енчо Тодоров. Облечен в опълченска униформа, Бисер Енчев сподели накратко информация за бореца за свобода и подчерта, че книгите на Господин Великов са били причина да потърси повече сведения за своя героичен предшественик.

Много цветя и песни, емоционални разкази и пожелания поднесоха гостите на вечерта. Поздравителни адреси връчиха Областна администрация – Силистра, Община Силистра, Регионална библиотека „Партений Павлович”, РЕКИЦ, Народно читалище „Доростол” – Силистра и др. Пожеланията към авторите бяха за много здраве и нови книги, с които да зарадват своите съграждани.


В момента има 125  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.