Нова книга за семейната агресия представиха в Регионална библиотека „Партений Павлович”

На 16 юли 2020 г., на открито в пространството пред библиотеката, бе представена новата книга на Огнян Димов „Агресията в семейството”. Авторът, който е със защитена във Франция научна степен „Доктор по философия и психология“, е роден в Силистра и е завършил ПМГ „Св. Климент Охридски“ в родния си град през 1984 г. Дипломира се в СУ “Климент Охридски“ и работи като психоаналитик и психотерапевт в България, имал е своя практика и в Париж.

На разбираем език авторът разглежда различните механизми на несъзнаваното, чиито модели от миналото биват пренасяни в настоящето и определят бъдещото развитие на дадени взаимоотношения. Той подчерта, че обратната връзка с читателя е винаги полезна за автора. Тази книга, според Димов, е плод на дългогодишен размисъл. Според д-р Димов темата на книгата не е физическата агресия, не е насилието, а агресията в друг аспект – това е тънката манипулация, емоционалният тормоз, емоционалният опит да подчиниш другия, опитът да го унижиш – и всичко това в семейството. Авторът смята, че този феномен на агресията в тези измерения нараства. „Никой не може да каже точна статистика,  защото ние виждаме само външната изява”, подчерта д-р Огнян Димов. Авторът поднася книгата си на разбираем език, но  обръща внимание, че все пак  човек трябва да има интерес към подобна проблематика. Според  д-р Димов това  ще бъде тема, за която тепърва ще се говори.

В книгата се разглеждат много психологически типове в семейството. Задават се въпросите: „ Как да се справим с всичко това?“, „Кой съм аз, какво направих с мен, каква граница да сложа между мен и другия?“. Застъпени са и тезите по какъв начин присъстват жената и мъжът в семейството и отношенията между родители и деца. На първо място авторът изказа благодарност към своите родители и учители. Градът, в който е израснал, също е допринесъл за неговото личностно развитие.

Поздравителни адреси авторът получи от Областна администрация – Силистра, от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, от Регионална библиотека „Партений Павлович”.

Д-р Димов отговори на въпроси от публиката, видимо развълнуван. „Агресията е много широко понятие“, каза в заключение той.

В момента има 209  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.