На 11 май почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий. Денят е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, както и професионален празник на българските библиотекари.

НБКМ отбеляза празника с национален онлайн форум „COVID – 19: отговорът на библиотеките”.

Целта на форума бе създаването на информационно и научно-културно пространство, където се предоставя възможност на библиотечните специалисти да участват в дискусионна среща по въпросите на съхраняването и поддръжката на националните ни ценности, духовно – нравствените и културни аспекти, както и всички направления в библиотечната работа по време на пандемия.

От Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” посочват: „Днес, когато светът е обхванат от безпрецедентно разпространение на новия коронавирус и хората са в изолация, четенето се превръща в ключов инструмент за повишаването на културните и образователните знания. Точно сега работата на библиотеките в дистанционен режим придобива огромно значение, защото я реализираме в нови условия с помощта на съвременните информационни технологии”.

Своя опит, проблеми и предизвикателства при предоставянето на дистанционни услуги за потребителите си в карантинния период споделиха учени, директори на библиотеки, преподаватели, библиотекари от цялата страна.

Регионална библиотека „Партений Павлович” участва във форума с изложение на тема „Дистанционна работа при коронавирус”. Запознахме колегите с част от електронните услуги за нашите потребители в условията на дистанционен режим на обслужване: библиографско търсене във фондовете на библиотеката, достъп до личен читателски картон с възможност за резервация на библиотечни документи и презапис на заета литература, информация за нови постъпления във фондовете, краеведска информация и др. Споделихме впечатления от ползването на виртуалния библиотечен портал за здравни услуги, за работата ни да бъдем полезни с информация на гражданите. Услугите ни за деца са много и разнообразни – какви книги могат да изтеглят безплатно и какви игри, свързани с книгите могат да играят у дома, различни материали за разпечатване и оцветяване. Началото на Седмицата на детската книга отбелязахме със статия за Андерсен и пътешествието му в българските земи, което описва в пътеписа си „Пътуване по Дунав”. Гениалният разказвач на приказки описва възхищението си от красотата на природата край Силистра и Тутракан.

Запознахме любознателните ни читатели и с част от процеса на книгоиздаването – с ролята на издателя, редактора, илюстратора.

Споделихме и интересно съдържание от „Е-портал за паметта и знанието” за исторически събития в миналото на Силистра, свързани с борба с епидемии. През 1829 година, по време на руско-турската война, избухва епидемия от холера в лагера на руската армия. Равинът Елиезер Папо създава карантинни „пояси” и лекува болните в лазарети извън града. Населението на Силистра е спасено, но Елиезер Папо се заразява и умира. На мястото, където е погребан, има изграден мемориално-религиозен комплекс, които всяка година се посещава от поклонници от цял свят.

Повече за дейността ни по време на дистанционната работа ще споделим в доклад, които ще бъде включен в сборник на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

В момента има 179  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.