11 май – професионален празник на българския библиотекар
Според българския православен календар на 11 май отбелязваме паметта на светите братя Кирил и Методий. Тази историческа дата в календара на българската култура се превърна и в професионален празник на тези, които служат на писменото слово, тези които го съхраняват и разпространяват - българските библиотекари.
Библиотекарите заслужават честване на този светъл ден, защото да бъдеш библиотекар не е само професия и начин на препитание, а всеотдайност и призвание.
Библиотеката е институция с многовековна история, която е оцеляла от древността до днес, защото винаги е имало личности, които да ѝ служат, личности - пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството, а именно знанието. Това е мисия, на която служим неотклонно през годините, независимо от политически и икономически кризи, преходи, подценяване от държавата и обществото, лоша материална база и ниско възнаграждение за нашия труд и всеотдайност.
Сърцето на една библиотека винаги са били книгите, а библиотекарите - нейната душа. Като хранители на книгите и словото в тях, библиотекарите държат ключа към познанието. Те помагат на читателите и ги напътстват в огромния океан от книжовно богатство. Имате ли въпроси, които изследвате? Търсите ли светове, които да ви пренесат в друга реалност? Искате ли да се срещнете с герои и техните истории? Търсите ли слова, които да стоплят душата ви? Библиотекарят е този, който ще ви помогне да намерите информацията, от която се нуждаете. И ще го направи с усмивка.
Днес е нашият ден, в който ние, библиотекарите сме изправени пред предизвикателствата на динамично променящото се общество , в което имаме ролята да трансформираме облика на съвременната библиотека.
Честит професионален празник на библиотекарите от РБ „П. Павлович” – Силистра! Честит празник на колегите ни от читалищните и училищни библиотеки! Нека бъдем здрави и да вярваме в успеха на нашето дело!
Поклон и благодарност към българските библиотекари, съграждащи духа и авторитета на библиотеките!

В момента има 131  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.