На 20 ноември Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра представи романа „Сивият град: Преплитане на реалности“ на силистренката Калина Иванова.

По въвеждащите думи на г-жа Даниела Недялкова - директор на библиотеката, критиците определят романа като дистопичен, но според нея „ни очаква една провокативна история за силата на Любовта. А нали знаете, антиутопията е антилюбов, а антилюбовта се лекува с много любов!”

„Дистопия” (от гръцки δυσ – лош, непоносим и τόπος – място) означава общество или общност, описани в условията на несъществуващ дехуманизиран, нежелан свят. Антиутопични сюжети се наблюдават в литературни творби, филми и игри, граничещи между фантастичното и реалното. Антиутопия, дистопия или какотопия се използват като синоними.

Миналата година в силистренската библиотека беше представена дебютната творба на Калина Иванова „Да се влюбиш във вещица“. И двата романа са част от проекта на издателство „Буквите“ – „Съвременни любовни романи“. Очаква се продължение за преплетените „реалности” и „любовта”.

На премиерата присъстваха много гости и приятели на авторката. Тя получи поздравителен адрес и цветя от г-жа Даниела Недялкова - директор на Регионална библиотека „Партений Павлович“.

ЗА РОМАНА:

Книгата ни запознава с едно „приказно“ нереалистично място – Сивия град. Град, който отдавна е загубил всичко човешко. Хората в него са превърнати в биологични машини, които следват стриктно своята предварително зададена програма. Без емоции, без страхове, без чувства, без миризми, вкусове или цветове. На върха на тази убийствена пирамида стоят шепа началници, които желаят да поробят целия свят. В преследването на своята болна амбиция те са склонни да погубят всекиго, дръзнал да застане на пътя им.

„Сивият град“ не съдържа по малко, а по много за всекиго. Човек не може да чете творбата, без да си задава постоянно въпроса: „А, дали и аз не живея така?“. Именно там се корени нейната същина. В постоянното изследване на собственото Аз и в стремежа към свобода. Дори и един единствен читател да направи крачка към описаните идеали, мисията на Радослав и Анаис би била изпълнена. 

ЗА АВТОРКАТА:

Авторката Калина Иванова от малка е омагьосана от книгите дотолкова, че използва всеки възможен момент, за да разгърне страниците на поредния роман. Оказва се, че и писането ѝ се удава с лекота и ѝ носи необикновено удоволствие. Белият лист и химикалът притежават за нея магнетично излъчване. От дете е убедена, че призванието ѝ е да стане писател.

Разбира се, когато завършва училище, се оказва, че в онзи момент няма начин да превърне писането в професия, с която да си изкарва хляба и завършва инженерно образование. Работи в сфера далеч от писането, но копнежът по него и любовта към книгите остават. И така до 2015 година, когато нещо в нея се преобръща и тя отново се потапя в магията на писането. В главата ѝ има толкова светове, за които иска да разкаже. Сънищата ѝ приличат на пътешествия в паралелни вселени, и макар да помни малка част от тях, тя е достатъчна, за да вдъхнови романите ѝ. След един такъв магически сън се ражда романът „Да се влюбиш във вещица“, който след серия от съвпадения и като на шега се класира на Конкурса за съвременен любовен роман на Издателство „Буквите“. Книгата излиза през септември 2018 г. и намира много верни почитатели. През това време в ума на авторката се заражда поредния дистопичен роман „Сивият град: Преплитане на реалности“, който се появява на пазара през октомври 2019 г. междувременно неин разказ, озаглавен „Поверие“, влиза в Алманах „Тринайсет черни котки: Котката, при която живея“.

В момента има 134  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.