ИСТОРИИТЕ НА ХРИСТО ЗГУРОВ

На 1 септември Регионална библиотека „Партений Павлович” посрещна в зала „Диоген Вичев” сладкодумния пловдивски писател Христо Згуров, председател на Пловдивския филиал на Съюза на независимите български писатели. Той е роден в Пловдив. Работил е на много места, откъдето е черпил и опит, и житейски истории.
В момента Христо Згуров живее и твори в село Калековец, Пловдивско, където е председател на читалище „Просвета – 1870”.
Творческият път на писателя започва на 35 годишна възраст, когато спонтанно написва първите си разкази. Към момента има издадени 9 книги – пиесата „Клошарят”, три романа: „Стъклената планина”, „Песента на цветята”, „Диви череши”, сборниците с разкази: „Морски истории”, „Очакване”, „Усещане за живот и секс”, „Левашки истории”и книгата със спомени, която е написал по поръка на свои приятели -„Майничките от улица „Силиврия”.
Христо Сгуров представи пред многобройната публика част от сюжетите и персонажите от разнообразното си творчество и сподели „малките неща” от своя живот и любопитни преживявания, от които черпи вдъхновението си.
Христо Згуров получи поздравителен адрес и цветя от кмета на гр. Силистра – д-р Найденов, а директорката на библиотеката Даниела Недялкова му пожела творческо вдъхновение, което да се превърне в повод за бъдещи срещи на автора с любителите на съвременната българска литература в красивия ни град.
Можете да намерите романите и сборниците с разкази на Христо Згуров в отдел „Книгозаемане”, Филиал-2 на ул. „Александър Стамболийски” 8, а пиесата – в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Партений Павлович”.


01.09.jpg 01.09.2.jpg