Някога в едно далечно селце живеел един баща със своята умна и добра дъщеря. Живеели в малка къщурка близо до гората. Често помагали на хората от селцето, а те с радост споделяли своя топъл обяд с тях Живеели безгрижно и щастливо.
Един ден бащата помолил щерка си да отиде в гората и да набере диви къпини и малини, за да изсушат за зимата. Когато работливка отишла, открила полянка с много къпини и започнала да ги бере сръчно и да си тананика. Неусетно станало тъмно. Не се сетила за пътя на обратно и след много лутане насам-натам стигнала до малка колибка, където блещукала малка светлинка. Тя влязла там и видяла една старица. Обяснила и, че се е загубила и не може да намери пътя. Бабата я подслонила и я нахранила. Момичето благодарило и предложило да й помогне да разтребят масата и измият посудата. Това зарадвало старицата и тя решила да пийнат чай. След тава и показала една малка ракла, която стояла в ъгъла на стаята. Казала и да я отвори и ако успее да види нещо в нея, ще и каже пътя към дома. Момичето послушало старицата и отворило раклата. В нея имало много бисери и жълтици, които блестели толкова силно, че момичето поставило ръка пред очите си. Старицата много се зарадвала за момичето. То не знаело, че ако има добро сърце ще види богатството. На сутринта момичето се сбогувало с бабичката и се запътило към родния дом. По пътя се спирала, за да помирише красивите цветя и да послуша песните на птичките, които кацали на клоновете. А и съвсем препълнила кошницата с пресни горски плодове.
Най-накрая се прибрала, баща й със сълзи на очите прегърнал своето дете и й помогнал с необичайно тежката кошница. И каква изненада ги чакала само! Във кошницата нямало само къпини и малини, а и много бисери и жълтици, които не свършвали колкото и да вземат. Те заживели щастливо, честито и безгрижно! И не забравяли да помагат на хората!

Поуката е, че добрината винаги се възнаграждава и не зависи от имането или нямането, а от това дали е намерила гостоприемно, за нея сърце.
    

Йоана-Мария Димчова Кьосева - VIб клас
Касилия Красимирова Тодорова – VIв клас
Лидия Калинова Тодорова – VIв клас
Цветанка Маринова Маркова - съветник
СУ“Никола Й. Вапцаров“ – гр. Силистра      

В момента има 130  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.