ПАМЕТНИК НА 31–ВИ ПЕХОТЕН СИЛИСТРЕНСКИ ПОЛК (ЖЕЛЕЗНИЯ)

Местоположение: кръстовище на бул. "Македония" и ул. "Добрич". Датировка: 9 май 1985 г.

Автори: Проект: з.х. Георги Чапкънов – Чапа; скулптор Емил Попов; арх. Здравко Русев

Исторически факти: Паметникът е посветен на загиналите войни от 31-ви Силистренски пехотен полк (Железния) във Втората световна война. Сформирането на полкд започва след Освобождението на България. Със заповед  № 3 по българската земска войска на руският императорски комисар в България (за преименуване на опълченските дружини) се казва: “Пешите дружини на бившето българско опълчение се преименуват в долу посочените пеши дружини на Българска земска армия:...№ 7–А дружина на българското опълчение – в Търновска; № 9–А... ". Същата заповед е подписана от генерал– адютант Дондуков– Корсаков на 12 юли 1878 г. в гр. Пловдив. От състава на 9– та Търновска дружина по-късно е създаден 31-ви пехотен полк, а с Указ № 84 (1903 г.) на Народното събрание се влива в състава на 7-ми резервен полк със седалище в гр. Добрич. Полкът участва: през 1912–1913 г. – в Балканската и Междусъюзническата; през 1916 г. – в Първата световна война, при Тутракан; през 1944–1945 г. – във Втората световна война, в двата периода, в Югославия, Унгария и Австрия. През първия период на Втората световна война полкът наброява 2307 човека; а числящо се имущество се състои от: 738 коне, 6 бр. минохваргачки, 6 бр. бронеизтребителни оръдия, 36 бр. тежки кертечници, 90 бр. леки картечници, 105 бр. картечни пистолети, 1718 бр. пушки и карабини. Командир на полка е полковник Димитър Векиларчев. Структура на полка – състав от три дружини. Командир на първа дружина е подполковник Димитър Карамаждраков; на втора дружина – кап. Богдан Богданов;на трета дружина –  кап. Евгени Митов. Загуби дадени през Втората световна война: убити – 291 души; общо убити, ранени, безследно изчезнали – 1333 души. На 9 септ. 1944 г. полкът е дислоциран в град Елхово, охраняващ турската граница.

Описание: Скулптурната композиция изобразява шест войника в атака, стъпили върху четириъгълна наклонена плоскост, обшита с меден обков. Параметри: дължина 7 м.; ширина 7 м.; височина 3.50 м. С бронзови букви е изписана възхвала за 507– те бойци, загинали във Втората световна война при Драва. Материали: метал, мрамор, мед и бронз.

Надпис: Слава на героите от 31 Силистренски пехотен полк /Железен/

МЕМОРИАЛНА СТЕНА НА СЛАВАТА на 31-ви Силистренски пехотен полк и на бойци от Област Силистра, от други военни части, загинали във Втората световна война (1941 – 1945 г. )

Местоположение: кръстовище на бул. "Македония" и ул. "Добрич", до Паметника на 31-ви пехотен силистренски полк (Железния).

Датировка: 9 май 2018 г.

Автори: Проектът е изработен от арх. Мария Друмева. Той е съгласуван с Министерството на отбраната и защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства и пред Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерството на културата. Фирмата-изпълнител е „Водно строителство – АД” с инж. Цанка Атанасова, строителен надзор – „Домремонтстрой” – Димитра Желева.

Исторически факти: На Мемориалната стена на славата на Паметника на 31-ви пехотен силистренски полк (Железния), са изписани имената на 563 войници и офицери, загинали във Втората световна война (1941–1945), сред които има общо 324 убити от селищата на сегашната Силистренска област. От тях 206 загинали са от 31-ви полк и 118 – в други бойни части, предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена

Мемориалната стена е изградена с дарения и е дело на Инициативен комитет, изграден през 2005 г. и председателстван след 2011 г. от Николай Димов – областен управител на област Силистра (2011–2013). В продължение на седем години учителят по история Тодор Николаев издирва имената на загиналите за свободата на Европа и на България войници и офицери от 31-ви Силистренски пехотен полк, както и на силистренци, служили в други полкове от Българската армия, намерили смъртта си в боевете през Втората световна война.

Описание: Стената от шест части в обща композиция, дълга 20 м., с височина от 3 до 3.5 м. Вляво са изписани имената на загиналите от област Силистра във Втората световна война от други военни части, а вдясно са позиционирани стелите (каменни надгробни плочи с имената на загиналите), в памет на войните от 31-ви пехотен Силистренски полк.

С разрешение за поставяне от Община Силистра, са монтирани три пилона с дължина пет метра, на тях са поставени три светини – знамето на Силистра, на България и на обединена Европа, на която председател през 2018 г. е нашата страна.

Надписи: /4 бр./

В памет на войните от 31-ви пехотен Силистренски полк и на бойците от област Силистра, от други военни части, загинали във Втората световна война (1941–1945 г.)

Бойци от други военни части: (1943–1945 г.) /поименно изброени имената на загиналите/

31-ви пехотен Силистренски полк (1944–1945 г.) /поименно са изброени имената на загиналите/

„Животът на други даден, безсмъртен е живот. Без жертви няма подвиг, без подвизи – народ.” Стоян Чилингиров

ПАМЕТНА ПЛОЧА 100 ГОДИНИ 31-ВИ ПЕХОТЕН ПОЛК /ЖЕЛЕЗЕН/ ОТ ПРИЗНАТЕЛНИТЕ СИЛИСТРЕНЦИ!

Местоположение: кръстовище на бул. "Македония" и ул. "Добрич". Датировка: март 2004 г.

Исторически факти: Вж (15) и (24). Плочата е поставена по случай честванията на 100-годишнината от основаването на полка.

Надпис: 100 години 31-ви пехотен полк /Железен/ от признателните силистренци! март 2004 г.

 

2024  Регионална библиотека "Партений Павлович"   globbersthemes joomla templates