АВТОРИТЕТНО НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАНИЕ
ЗА СИЛИСТРЕНСКАТА БИБЛИОТЕКА

Регионална библиотека „Партений Павлович” беше удостоена с честта да представи пред библиотечната колегия от страната и чужбина, поредния си иновативен проект „Е-портал на паметта и знанието - маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”. Това се случи на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация” 2018, който се проведе под патронажа на г-жа Мария Габриел, Европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество.

Новата ни библиотечна услуга се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България”, в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата. Дейностите по проекта се извършиха от екипа на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра и партньорите от Народно читалище "Светлина-1906 - Смилец" и Народно читалище "Иван Вазов - 1941", с. Срацимир.

В рамките на проекта бе отпечатан краеведски каталог на паметниците и фестивалите в община Силистра и бе публикувано краеведско дигитално мултимедийно издание на сайта на библиотеката. По този начин туристите и потребителите имат непрекъснат достъп до интерактивна и традиционна информация, свързана с паметниците и фестивалите в община Силистра.   

В Дните на Силистра през месец септември, библиотеката проведе арт пленер и експонира за гражданите и гостите на града площадна изложба с фотоси и рисунки на паметниците в община Силистра.

Даниела Недялкова - директор на библиотеката, презентира Портала на Националния форум и представи кратък видео материал.

„Ние реализирахме услуга, която помага на хората. Която ги информира и им спестява време. Създадохме равни възможности за достъп до систематизираната информация по всяко време и от всяка точка на света!

Защото така спасяваме културното наследство!

Защото ни е грижа за тези след нас!

Защото знанието за родния край е любов към род и Родина! - каза г-жа Недялкова.

В заключението си тя добави:

„Днес ние виждаме доверието и уважението към вековната ни институция, но и респекта от иновативното включване и от възможностите на библиотеката ни. Защото съхранявайки в букви и кодове миналото, ние, Библиотеките, пишем цифровия дневен ред на новото хилядолетие! ”.

В момента има 1219  гости и няма потребители и в сайта