БИБЛИОТЕКАТА ПРЕДСТАВИ НОВО ИНТЕРЕСНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА СНЕЖАНКА ГЕНЧЕВА


В навечерието на 24 юни - Еньовден и честването от рождението на Св. Йоан Кръстител, в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, беше представен новият изследователски проект на нашата съгражданка Снежанка Генчева „Рицари и юнаци: Йоанитите”. На събитието присъстваха много специалисти и приятели на авторката.
Г-жа Даниела Недялкова – директор на библиотеката, приветства и въведе аудиторията към изследването, като подчерта: „Снежанка Генчева задава въпроси и търси отговорите им. В тази монография тя не само предлага достоверни исторически доказателства за тезата си, но и ни отвежда в „отколешни времена и в далечни земи, среща ни с изключителни хора – Йоанитите. Разтворете нейната творба, прочетете я! Тя ще ви отведе до корените, ония неизтляващи български корени, които ни дават крила!” Темата на изследването провокира много въпроси и дебати сред гостите, които бяха искрено развълнувани от историко-фолклорния анализ на важни събития от световната и българската история и изненадващите и интересни изводи на авторката. Г-жа Генчева е посветила над четири години на своя изследователски труд, за който е посетила редица страни, библиотеки, архиви и музеи в търсенето на извори по темата.
Г-жа Снежанка Генчева получи поздравителни адреси от г-н Ивелин Статев – областен управител на Област Силистра и от г-жа Даниела Недялкова – директор на Регионална библиотека „Партений Павлович”.

ЗА АВТОРА:
Снежанка Генчева е завършила българска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” с дипломна работа на тема „Надгробните надписи – отражение на митологични представи”. Тя е изследовател на българското народно творчество, обичаи и традиции. В своите проучвания включва фолклора като сигурен и коректен извор за преосмисляне и решаване на натрупаните противоречия и заблуди в историографията.

ЗА КНИГАТА:
Изследването е опит да бъдат показани явления и процеси, създадени, предизвикани или вдъхновени от йоанитите – от първия Йоан до съвременния Малтийски орден със статут на наблюдател в ООН. Основните ѝ аргументи са мълчаливите свидетелства на артефакти и документи от различни времена и държави. И красноречието на 737 текста от българския фолклор, събирани и записвани в цялото българско етническо землище и издавани през последните три века.
Сред големите ѝ приноси е представянето на неизследван досега клон от наследниците на цар Йоан Асен II. Един от тях е Велик магистър на Ордена на рицарите хоспиталиери.

В момента има 1353  гости и няма потребители и в сайта