На 19 и 20 юни 2018 г. в Регионална библиотека „Партений Павлович” се проведоха заключителните открити уроци по „Български език и литература” на възпитаници от Езикова гимназия „Пейо Яворов” гр. Силистра. Дългогодишното партньорство, изнесените тематични уроци с богатите колекции на Комплексен отдел „Изкуство” и „Книгозаемане” са базис за ежегодната работа на „Училище в Библиотеката”. 
Деветокласниците с преподавател г-жа Миролюба Стоянова, представиха своите финални проекти по „Антична литература, театър, музика и философия”. По строго определени критерии бяха оценявани информативността и качеството на докладите, библиографските цитирания, презентациите и презентационните умения, литературния избор и актьорските постановки на екипите. 
Оценките определяше жури в състав: г-жа Ваня Игнатова – старши експерт по български език и литература в РУО на МОН - Силистра, г-жа Даниела Недялкова – Директор на Регионалната библиотека, г-жа Милена Димитрова - експерт-библиотекар, завеждащ отдел „Книгозаемане” и г-жа Лидия Лечева – класен ръководител. Подкрепа оказваха присъстващите родители и приятели на гимназистите. Аплодисменти и овации посрещаха отличните изяви в теоретичните разработки за Есхил и Софокъл, за Сафо и Сократ. 
Артистичните театрални етюди, блестящите монолози на Антигона, Прометей и Едип цар, въздействащите диалози, музикалният съпровод с акустична китара, Хермес с крилати маратонки и скейтборд, сценичният декор с окови и скали, великолепната режисура и екипен дух са обещание не само за отлични оценки, а и за вдъхновение и бъдещи творчески успехи на гимназистите от Езикова гимнация „Пейо Яворов” в партньорство с Регионална библиотека „Партений Павлович”.

В момента има 1714  гости и няма потребители и в сайта