Регионална библиотека „Партений Павлович”
представи книгата "Роза или кайсия" на Стойчо Станев

В навечерието на 24 май – празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост, в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека "Партений Павлович", беше представена книгата "Роза или Кайсия" на нашия съгражданин Стойчо Станев. На събитието присъстваха много приятели на автора. Госпожа Даниела Недялкова – директор на библиотеката, изрази своето уважение към приноса на Стойчо Станев за силистренското краезнание и му поднесе поздравителен адрес.
Изданието е реализирано отново с помощта на членове на големия му и сплотен род: Мануела Мушанова, Светослав Кьосев, Яна Цветкова, Вяра Цветкова и Владимир Мушанов.
Авторът, г-н Стойчо Станев, посвещава повестта си „Роза или Кайсия” на учителското съсловие, „на тези, които по-често хвалим, друг път критикуваме, но преди всичко признаваме като най-важни за житейския път на всеки от нас. Опитал съм се да се докосна до професионалните и житейски моменти, които поставят на изпитание духа, волята и характера на многохилядната армия от съвременни будител.” Действието в повестта се развива основно на територията на град Силистра и отразява съдбата на едно учителско семейство и хората, свързани с него. В книгата се проследяват взаимоотношенията в семейната и професионалната учителска среда. Повестта изобилства от ярки, емоционално наситени образи, на които авторът прави майсторски характерологични и психологически описания.

ВИЗИТКА:

Стойчо Станев Стоев e роден на 24 септ. 1938 г. в с. Гърлица, днес в Румъния. След освобождението на Добруджа от румънско робство, през 1940 г. той, заедно с рода си се преселва в с. Сокол, Силистренско. Там Стойчо Станев завършва основното си образование, а през 1956 г. и педагогическото училище в Силистра. През 1963 г. завършва Шуменския педагогически институт и се връща в Сокол, където работи като учител, а по-късно и като директор на училището до 1969 г. По-късно работи като учител по български език и литература в Силистра и завършва трудовия си стаж като възпитател в дом за деца и юноши „Димчо Дебелянов”, където работи от 1992 г. до 1998 г.

През 2013 г. издателство „Абагар” във Велико Търново издава първия труд на Стойчо Станев – родовото изследване „Коджаганчовият род”. Изследването проследява историята на един голям български род, чиито корени са свързани с балканските села Дренци и Нейково и селата Алмалии и Гърлица (днес в Румъния). Поредица от исторически събития като турското робство, освобождението на България, заробването на Добруджа от Румъния, а после и освобождаването й, водят до преселенията на членовете на рода Коджаганчови, които обаче остават сплотени и силни пред историческите и житейски изпитания.
Стойчо Станев описва различни житейски ситуации, запомнени и предавани в рода му с майсторството на художник. Ценността на изследването му има краеведска и историческа стойност, а за издаването на книгата са помогнали хора от рода – Димчо Кьосев и Емил Мушанов. Прави впечатление и включването на най-младите издънки от дървото, които са влезли в книгата със своите снимки и с надеждата и увереността на големия род да пребъде във вековете. За това иносказателно говори и избраната за корица снимка на автора пред столетния дъб в дунавския парк – символ на здравите корени и на любимия роден край.
Втората книга на Стойчо Станев – „Кръвна група – нулева” е естествено художествено продължение на разказа за Коджаганчовия род. Тя е издадена през 2016 г., от печатница ТИБО – Силистра. Повестта започва с разказ от днешно време за двама души, мъж и жена, които се срещат в Дунавския парк всеки ден и сякаш доизживяват една неизживяна любов. Така авторът майсторски заинтригува читателя, а после го връща много години назад, където са корените на тази история, забулена в тайна до наши дни.

Читателите ни могат да намерят трите книги на Стойчо Станев в библиотеката.

В момента има 1441  гости и няма потребители и в сайта