ЗА СВЕТЛИНАТА, ДУХА И СИЛАТА

       В комплексен отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, е комплектувана богата колекция художествени албуми с репродукции на българската иконопис. Теоретичните публикации на български и чужди учени, включват монографии за историята, периодизацията, проучване, консервация и реставрация, публикуване и осмисляне на православното ни изкуство и култура.

     Изложбата „За светлината, духа и силата”, аранжирана в галерийното фоайе на втори етаж, включва над 100 албума и репродукции на едни от най-ценните паметници на християнското изкуство по нашите земи. Експонирани са образци на най-ранните от IX-ти век, съхранени до днес, както и емблематични шедьоври, създадени от гениалните ръце на българските зографи до XIX-XX век.

          В навечерието на светлите християнски празници си пожелаваме здраве, щастливи и дълги години, благословени дни. Не е тайна, че да се изпълнят пожеланията, зависи от нас и нашето поведение, т.е. от нашата добродетелност. Опитваме се да живеем праведно, почтенно, но и грешим, или искаме подкрепа в начинание. За опрощение на греховете и помощ молим нашият Бог - Отец. Традиция е в християнската религия, за да бъде чута нашата молитва, да я направим пред посредник, който ще измоли от Бог да изпълни молбата ни. Традиционно този посредник е светец, наш закрилник, чийто лик е изографисан от художник – иконописец, наречен икона.

          Уникалните и чудодейни икони са на огромна почит у нас и по-света. Те са един от бисерите на българската православна култура, съхранил в божествени образи не само молитвения живот на нашите предци, а българщината. Защото българските икони са много повече от естетика. Те са Живот, Дух и Светлина.

          Иконата е въплътена молитва. Тя се създава в молитва и заради молитвата, движещата сила на която е любовта към Бога, стремежът към него, като към съвършена красота. През вековете, с приемането на християнството, иконите са основния интериор в храмовете и манастирите. Тя е съставна част от богослужението в литургии и ритуали, като форма на проповядване на Евангелието. Иконите събуждат у вярващите възторг пред чудесата на Твореца. Общуването с Бога чрез молитва пред светеца, изобразен на иконата, укрепва сърцето, душата и духа на молещия се мирянин, който е уверен, че молитвата му ще получи отговор.

          Освен, че се покланяме пред иконите, за да бъдем чути, е необходима ВЯРА!     

 

В момента има 983  гости и няма потребители и в сайта