ВТОРИ АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА

„Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот!"


Тези думи са на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е сътворил едни от най-популярните приказки на всички времена. През тази година светът празнува за 51-ви път Международния ден на детската книга, отбелязван официално от 1967 г. През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда, който се връчва веднъж на две години на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол в почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ са вписани и нашите писатели Веса Паспалеева за "Пролет в родината" през 1980 година, Валери Петров за "Пет приказки" през 1988 година и Йордан Радичков за книгата "Малки жабешки истории" през 1996 година, а Ангел Каралийчев е първият български писател от Почетния списък на детските писатели.
Всяка година една национална секция от Международния съвет за детска книга е избраница за домакиня на този празник. Неин писател написва Обръщение към децата от целия свят, а художник рисува постер и тези материали се разпространяват по цялото земно кълбо. През настоящата 2018-та година, страна домакин на празника е Латвия, а посланието е „В книгите са малките големи неща!”. Авторката Инес Зандер е написала над 30 книги за деца и възрастни, някои от които са преведени на английски, немски, шведски, арабски и естонски. Художник на постера е Рейнис Петерсън, който е илюстрирал над 20 детски книги и е номиниран от IBBY Латвия за наградата Ханс Кристиан Андерсен през 2014 г. и за наградата "Астрид Линдгрен" от 2013 г. до 2017 г.
Регионална библиотека "Партений Павлович" стартира честването на детския празник още на 27 март с „Приказки и басни на Алексей Толстой”, а днес библиотекарите от Детски отдел са в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с уъркшоп "Великденска приказка”. Денят на детската книга за пореден път ще се превърне в седмица на детското четене - от 30 март до 5 април библиотечните специалисти ще представят най-новите детски книжки от колекциите на Регионалната библиотека в детските градини на Силистра.

В момента има 1215  гости и няма потребители и в сайта