ПАРОЛА ЗА БЕЗСМЪРТИЕ!

ДРАВА, март 1945 г.

31-ви пехотен силистренски полк

„Български чеда,
Цял свят ни гледа —
Хай към победа
Славна да вървим!”

Български химн

 

        Сравняват Дравската епопея със Шипченската!

        В отбранителна операция от такъв европейски мащаб, българската армия не е участвала. Двайсет към едно е съотношението на силите при река Драва! 450 хиляди есесовски войници и бойна техника са изправени срещу силно подценената Първа българска армия.

        С храброст и достойнство, българите устояват на неописуемата немска офанзива, но и жертвите са безбройни... Млади и жизнерадостни българчета изцеждат кръвта си за свободата на Европа. Стотици доброволки заминават на фронта и падат покосени от смъртта. Юначни мъже вграждат костите си в темелите на обединена Европа.

        Вихърът на войната поглъща мъжката сила на България - 3483 убити, ранени и безследно изчезнали български воини, напоиха с кръвта си унгарската пуста преди 73 години.

        Под знамето на България, те освобождават света от черната чума на хитлеризма. Не по партийни повели, а под възгласа на хилядолетна България: „С нами Бог”!

        Четиринайсет денонощия, от 6 до 20 март 1945 г., продължават епичните боеве край Драва. На 10 март, хиляди български войници и офицери, водят яростни битки с прииждащите през реката немски дивизии. Врагът връхлита като огнена лава, която спира укротена в стоманените редици на българите. Пенливата Драва ври като котел. Въздухът е наситен с барут и дим. Тътне изранената земя...

   Свидни жертви дава майка България! С цената на живота си те спасяват целостта на Родината - в края на войната нито една част от страната ни не е откъсната от съседите й. Българските загуби, само в Дравската епопея, са 1614 убити и около 2500 ранени. В края на войната равносметката за България е жестока: убити - 8 337, ранени – 22 958, а безследно изчезналите – 9 155. Общата сума на разходите е близо 160 млрд. лв.

        Това е последната грандиозна битка на Българската армия в хилядолетната й история. Бляскавата й победа проваля настъпателните планове на Вермахта, ускорява края на войната и допринася за бойния престиж на българската армия.  

        В сраженията по пътя към бойната слава участва и 31-ви Силистренски пехотен полк. На 10.03.1945 г. той удържа победа над многоброен противник с цената на свидни жертви: убити - 6 офицери, 13 подофицери, 56 войници и ранени - 10 офицери, 23 подофицери и 163 войници. Немците са със 700 убити и 1500 ранени.

        Героизмът, твърдостта и мъжеството на бойците от 31-ви Силистренски пехотен полк, бележат един от върховете на българската храброст в тази война. Полкът си спечелва името "Железния", по време на най-ожесточените и кървави боеве при река Драва. Силистренци мъжествено отблъскват бесния натиск на противника и записват подвизите си със златни букви.

        В чест на юначния 31-ви Силистренски полк през март 1945 година в Москва са дадени 2 пъти по 32 залпа от 224 оръдия.

        Единственият сред пехотните полкове, заслужил с кръвта си тази висока оценка, вече пада „под огъня” на годините, но строят е все така равен – като за победен парад! Кавалери на храбростта за боевете при Драва стават стотината преживели войната ветерани от Силистра.

        Днес малцина от тях отброяват седемдесет и трите години от кървавата Дравска епопея... Разлистват черно-белите спомени... В сърцата нахлува болката за погиналите братя, но и гордостта от сътвореното с огън и кръв.

        За тях Дравската епопея е

        ПАРОЛА ЗА БЕЗСМЪРТИЕ !

 Д. НЕДЯЛКОВА

 

drava (5).jpgdrava (1).jpeg
drava (6).jpg

В момента има 1312  гости и няма потребители и в сайта