IN MEMORIAM

Николай Стефанов Николаев (18 октомври 1940 г., Силистра – 6 март 2018 г., София) e известен с артистичния псевдоним Бате Николай.

Той е роден в Силистра и е син на Стефан Николаев – основател на театъра в града. Интересен факт от неговия живот е, че майка му, в напреднала бременност, отива да гледа постановка на баща му в силистренския театър и там получава контракции – изражда я лекар -фен на трупата, в ложата на театъра. Николай Николаев е внук на поп Никола - свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат му е покойният известен илюзионист маг Васил Николаев-Орфи – също силистренец.

През 1947 г. семейството му се премества да живее в София, а баща му става директор на Музикалния театър. Николай Николаев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски през 1965 г. Звездата му изгрява като „Бате Николай“ в детското тв предаване „Сладкарница „Захарно петле“, което води заедно с Мариана Аламанчева.
Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Участва в Коледна програма за телевизията - „Манежа на сънищата“, с участието на Елизабет Тейлър. Над 30 години играе на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. От няколко години e „професор Коко”, завеждащ „Клиника по психо и смехотерапия” в Института „Пирогов”, където забавлява малките пациенти и им вдъхва кураж с помощта на усмивката си. Има три деца, един от който - Стефан Николаев, днес е известен български художник.

Носител на много държавни отличия /през 2015 г. е удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век”/, академик от Българската академия за наука и изкуство (БАНИ).

В момента има 1715  гости и няма потребители и в сайта