"ИЗБАВЛЕНИЕТО"

Силистренци ще празнуват 140 години от Освобождението на древнопросиялия преславен български град.
Градът посрещна свободата на 10 февруари 1878 година. Тя влиза тук с авангарда на генерал Цимерман и е възвестена с камбанния звън на църквата „Св. Петър и Павел“ и неимоверна радост. Но много преди този ден хората от Силистра са готови да живеят свободни, да работят и да градят нова България.
Както казва идеологът Георги Раковски: „Нашата свобода от нас зависи!” 
Експонирани са изложби в двете експозиционни фоайета на 1-ви и 2-ри етаж в Регионална библиотека "Партений Павлович".
Интригуващ акцент е оригиналното бойно снаряжение от периода на Освободителната война 1877-1878 г. Предоставено е от Валентин Петков – Национално дружество „Традиция”. Включва 10 броя експонати, които са били на въоръжение във войната, а и след това до 1885 г.:

- Оригинален и красив силях за сабята на юначния българин;

- Европейски кремъчен пистолет от 18-19 в.;

- 2 броя револвери от американската система Смит-Уесън 1869 г.;

- Артилерийски саби на опълченци и руски воини;

- Ножов щик за пушка „Шаспо”;

- Ятаган с бяла рогова ръкохватка;

- Манлихера с богата позлатена украса;

- Барутница от рог със сребрена украса.

Великолепен руски кръст, донесен от руските войни тук – православен, с Разпятието на Божия син Иисус Христос и посветен на Въскресението, вдъхващ мир в душите на воюващите за свободата на братския православен народ.
В центъра е величавия опълченец Никола Корчев със Самарското знаме в ръка – живописния шедьовър на Ярослав Вешин.
Силистренци могат да видят снимката на 35-те членове на Силистренското българско опълченско поборническо дружество с председател Никола Световидов, деловодител Васил Драганов и касиер Нестор Капанов.
Както знаете Регионалната библиотека в Силистра неколкократно издава и преиздава своите два библиографски указатели за опълченците от силистренския край и кметовете на Силистра (който е в основата и на постоянната експозиция в Община Силистра).
Дванадесет фотоса библиотекарите от отдел „Изкуство” са посветили на предисторията на българското Освобождение с копия на творби от изобразителното изкуство.
На втория етаж са експонирани библиотечни документи посветени на бойния път на българското Избавление. Оригинален акцент е витрината с поклон във визуалните изкуства, Освобождението в художествената литература и филмираните литературни шедьоври. Една витрина отдел „Краезнание и библиография” е посветил на 10-ти февруари - „Избавлението на Силистра”.

В момента има 1388  гости и няма потребители и в сайта