В навечерието на 3-ти март – националния празник на България в Регионална библиотека „Партений Павлович” беше открита изложба, посветена на 146–та годишнина от Освобождението ни от османско робство /1878 г./. Експозицията съдържа гравюри, документи, оръжия от Кримската и Руско-турската освободителна война. Важни моменти от Кримската война са запечатали гравюрите, които са красиви произведения на изкуството и ценен източник на информация. Много от тях пресъздават сраженията край Силистра, която е била арена на бойни действия преди 170 години в една от най-кръвопролитните войни през 19-ти век. Освен хладно и огнестрелно оръжие, посетителите ще видят и ръкописната книга за Освободителна война /1877 – 1878 г./, книга за Батак, спомени на опълченци.

Още интересни факти за тези знаменателни събития читателите могат да потърсят във фондовете на библиотеката. Посланието на изложбата е да съхраняваме и предаваме на поколенията историческата памет, чрез която оживяват спомените за героичното българско минало .

Екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович” благодари на г-н Валентин Петков за предоставената възможност да бъдем домакини на изложбата!

В момента има 194  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.