НОВО ЦЕННО ПОСТЪПЛЕНИЕ ВЪВ ФОНДА НА БИБЛИОТЕКАТА

О.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков, автор на новоизлязлата монография "145 години Българска пехота" дари екземпляр на читателите на Регионална библиотека „Партений Павлович”. Книгата е издадена под егидата на Асоциацията на сухопътните войски на България, със спомоществователството на Министерството на отбраната и на дарители. Изданието от 400 страници и богат черно-бял илюстративен снимков материал съдържа шест глави, в които разглежда историята на сухопътните войски от създаването им през 1878 г. до 2020 г.
Българската армия е създадена под наименованието Българска земска войска от Българското опълчение със заповед от 8 юли (20 юли нов стил) 1878 г. на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков. По силата на Търновската конституция на военна повинност подлежат всички български граждани от 21 до 40-годишна възраст. Попълването на числения състав става на териториален принцип, като територията на Княжеството е разделена на 3 военни отдела: Западен, Източен и Софийски.
Авторът на монографията, генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков: „„Пехотата“ , „Нашата пехота“, както с любов и гордост народът ни нарича Земните, днешните Сухопътни войски на България. Те са неговата гордост, вяра и надежда в трудни времена. Почти всичко от нашата военна история, с което се гордеем като народ и държава, се дължи на техните офицери, сержанти и войници, проявено във войните за национално обединение.”

В момента има 159  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.