scan0001На 5-ти март 2022 г. отбелязваме 60-ата годишнина от кончината на Диоген Вичев. Един от първите библиотекари в гр. Силистра, в продължение на шест десетилетия той служи на силистренската библиотека. Патриот, човек с висок граждански морал, той е един от радетелите за българска култура в трудния за нашия град период на чужда административна власт.

Диоген Вичев е роден на 14 февруари 1874 г. в Силистра. Завършил е силистренското педагогическо училище. През 1907 г. става уредник на общинската библиотека. Завършва библиотечен курс в гр. Плевен /1911г./. С подкрепата на читалищното ръководство, Диоген Вичев се стреми да набави най-доброто от книжните издания по онова време. След установяването на румънска власт в Силистра, той се противопоставя на опитите за унищожаване на библиотеката. Заедно със свои съмишленици, успява да скрие книгите в частни домове за по-добри времена. Арестуван, но успява да се спаси от ареста и заминава за Букурещ, от там – за София. Връща се в Силистра, когато за кратко през 1918 г. градът е български и поема отново грижата за библиотеката. В тъмните години на национален гнет, в дните на подем, книгите и библиотеката са били съдба за „вечния” библиотекар, както силистренци с уважение са наричали Диоген Вичев. Той е работил и като драматург на театралната трупа – издирва български пиеси и ги предлага на режисьорите. През 1950 г. библиотекарят дядо Диоген е пенсиониран. Висшият читалищен съвет го награждава с грамота и златна значка за народополезна дейност, а през 1954 г. получава орден”Кирил и Методий” I степен.

Първата инвентарна книга на Регионална библиотека „Партений Павлович” е дело на Диоген Вичев. Тя е започната на 1-ви май 1913г. С красив почерк са изписани библиографските описания на постъпилите книги. Много от книгите във фонда на Библиотеката от края на 19-и и първата половина на 20-ти век са достигнали до нас благодарение на Диоген Вичев. Днес една от залите на Регионална библиотека „Партений Павлович”носи неговото име. За силистренската културна общественост Диоген Вичев е символ на всеотдайност и любов към книгите и библиотеката.

В момента има 146  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.