В навечерието на коледните празници библиотекарите подредиха две експозиции – на коледни сувенири, изработени от силистренски приложници и тематична изложба от пощенски картички.

Повече от 150 коледни изображения внасят празнично настроение в силистренската библиотека. Картичките са от миналия век и ни припомнят отминалите времена, когато кореспонденцията ни се осъществяваше чрез писма и телеграми. Популярните в миналото като начин на поздравление честитки са с коледни мотиви – заснежени къщички, украсени елхи, еленчета и шейни, Дядо Коледа. В отделна витрина са изложени картички с празнични български мотиви – коледари, сурвакници, бъклици и житни класове. Всеки от експонатите съдържа ръчно написани празнични пожелания за здраве, успех, плодородие.

В нашата страна изпращането на коледни картички се превръща в мода почти едновременно с останалата част от Европа – в края на 19 и началото на 20 век. Но те са известни още по времето на Османската империя в крайдунавските градове Русе, Видин и Лом, където пристигат с поща от Виена. Първите са били черно-бели, впоследствие започват да ги оцветяват.

Фамилията на княз Фердинанд Сакскобургготски се записва в историята с появата на първата илюстрована картичка в Княжество България. Това става през 1896 година по случай покръстването на престолонаследника в православната вяра. Става ясно, че е коледна само от посланието, изписано на гърба ѝ.

Масово изпращане на коледни картички в България започна след Втората световна война. Днес, когато информационните технологии са неизменна част от начина ни на комуникация, отправяме коледните си пожелания чрез дигитални изображения. Но ако искаме да се потопим в отминалата романтика на класическите, ръчно надписани картички, и днес може да изпратим хартиена картичка в пощенски плик. Независимо как ще поднесем празничните си пожелания – на хартиен или електронен носител, важното е да си пожелаем да бъдем здрави и добри не само по празниците!

1Image3

В момента има 132  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.