На 1 септември 2020 година се навършиха 150 години от началото на библиотечната дейност в Силистра. Забележителния юбилей Регионална библиотека „Партений Павлович” отбеляза със среща разговор „Библиотекарите – преди и сега”. Тя се проведе в зала „Диоген Вичев” при спазване изискванията на противоепидемичната обстановка. На срещата присъстваха настоящи и бивши библиотекари, работили в силистренската библиотека.

С презентация бе почетено делото на патрона на библиотеката – бележития книжовник и патриот Партений Павлович.

Представено бе и делото на спомоществователите от Силистра – хората, които със собствени средства са подпомагали издаването на възрожденските книги и са правели всичко възможно те да стигат до широки слоеве от народа. В историята на Регионална библиотека – Силистра ярка следа са оставили много библиотекари. Сред тях са Тодор Карагеоргиев, Диоген Вичев, Григор Арнаудов.

Голяма е тяхната заслуга за спасяването на голяма част от библиотечните книги по време на румънската власт /1913 – 1940 г./, за воденето на библиотечна дейност в трудните условия през тези години, с която са поддържали жив българския дух в региона. На тази всеотдайност се дължи факта, че библиотеката в Силистра е оцелявала и служела на обществото и по време на бурни събития, съпътстващи историята на граничния град.

За по-новата история на библиотеката споделиха свои спомени бившите библиотекари. Представители на различни поколения, те разказаха за интересните си срещи с читатели, творци, общественици. Припомниха важни моменти, свързани с летописа на библиотеката – преместването в сегашната сграда през 1963 г., обособяването на специализираните фондове и отдели, нарастването на библиотечните фондове и тяхната обработка според библиотечните изисквания.

Директорът на библиотеката Светла Ангелова благодари на библиотекарите за техния принос в превръщането на институцията в уважаван културен център. Продължителите на библиотечната традиция днес увериха своите бивши колеги, че целта да отговарят на духовните интереси на обществото е и тяхна мисия. Защото вярват, че посланието, което са им завещали поколенията библиотекари – смисълът на човешкия живот е да остави следа след себе си, а няма по-трайна следа от духовната – е силно и днес.    

С юбилейна среща „Библиотекарите – преди и сега” Регионална библиотека – Силистра отбеляза своя 150 годишен юбилей.

 

В момента има 144  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.