ЛЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ДИНОЛАНДИЯ
АРТ МИСИЯ ДИНОЗАВЪР

Регионална библиотека "Партений Павлович" и Фондация "Приятели на България" организираха за трета поредна година арт пленер „Мисия Динозавър”. Двудневният празник събра над 400 деца във вълшебната страна на Динозаврите.

В изнесената крайбрежна читалня  на Регионална библиотека „Партений Павлович”, библиотекарите представиха  илюстрованите енциклопедии и 3D-издания на библиотеката, които се превърнаха в любопитен източник на знания.

Децата честитиха рождения ден на своя приятел, динозавъра „ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО”. Атрактивният  макет от вида „Велосираптор” е създаден от екипа на фондация „Приятели на България” в неговият естествен размер 3 х 2 метра. Това е единственият по рода си в страната подобен природонаучен експонат в Библиотека.

В дните на първия пленер, проведен през 2016 г., децата кръстиха чаровния силистренски динозавър с името „ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО”. Името му съдържа в себе си определението за биологическия вид, в съчетание с приказно фолклорното звучене „ХУБАВЕЛКО”. Така децата, добавиха личната си симпатия към атрактивно - забавния динозавър. Сега ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО, живее щастливо в Силистренската библиотека и целогодишно вежливо посреща и изпраща читателите.

На 2-ри и 3-ти август 2018 година организаторите подготвиха креативни и разнообразни ателиета „ДИНО”.  Децата развихриха въображението и таланта си. Тяхното цялостно творчество беше високо оценено и наградено.

В Ателие „едно” малките и големи участници оцветяваха гипсови динозавърски фигурки, които отнесоха у дома си. Ателие „две” беше за изработване на плочки фосил яйце с изображение на   динозавърче; „третото” ателие за детско фейс и боди-арт, „четвъртото” за декорация на динозаври с помощта на мозайка и брокат; „пето” за оцветяване, рисуване и украса на динозаври, чрез различни техники. В „Шесто” ателие имаше рисунки на динозавърчета върху асфалт, с цветен тебешир по шаблон, а „седмо” събра „ТЪРСАЧИ НА СЪКРОВИЩА”, които с помощта на металотърсач откриваха заровени в пясъка тайни.

Новите ателиета предложиха на децата сглобяване на дървени макети на динозавър от „3-D ПЪЗЕЛ”; къпане на динозаври с доцелни „ВОДНИ БАЛОНИ”; състезание за най-голямо яйце от сапунено-въздушен балон. Сръчност, упоритост и сила с чук изискваше „ИЗРАВЯНЕ” на динозавър от фосил яйце, а децата победители получиха като награда книжки за динозаврите. Най-посещаваните атракции с най-дълги опашки, бяха ателиетата „Търсачи на съкровища” и „Фейс и боди-арт”.

Бурни аплодисменти посрещнаха неочакваната поява на жив ДИНОЗАВЪРЧО. Веселата надуваема двуметрова фигура в костюм, беше като току-що излязла от анимационен филм.

Новият приятел на децата предизвика възхитени усмивки за Хип-хоп уменията си и разлистваните странички на „авто биографичните” си книжки. Дефилето си по алеите на парка ДИНОЗАВЪРЧО придружи със смях и сълзи, ръкостискания, настъпване на джапанки, подръпване на опашката и десетки забавни закачки.

Някои гости от САЩ сравниха впечатленията си от силистренската Диноландия с идеята на Уолт Дисни за увеселителния парк, но отдадоха предпочитанията си за родния арт пленер, който с тематичната си насоченост и многоаспектност не само забавлява, а и обогатява знанията на децата чрез игра. Поздравленията за екипите на организаторите от Регионална библиотека "Партений Павлович" и Фондация "Приятели на България" бяха искрени, усмихнати и с благодарност за огромните усилия, стройна организация, грижа за децата и творческа креативност.

Малките, големи и още по-големи участници от два континента се снимаха за спомен не само с ВЕЛКО ХУБАВЕЛКО, а и с ДИНОЗАВЪРЧО, като предложиха различни имена – ДИНО, ДИНКО, АРЧО/АРЧИ …

Така всред многото веселие, забави и смях нашето библиотечно арт приключение в страната на Динозаврите, остави поредния си щастлив спомен в детските сърца и умове.  

В момента има 1357  гости и няма потребители и в сайта