181 години от рождението на Васил Левски
ПАМЕТНИЦИ И ПАМЕТНИ МЕСТА В СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ, СВЪРЗАНИ С АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ


Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостолът на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Според някои източници прозвището Левски Апостола получава още по време на неговото учителстване в Добруджа.
През 1867 г., източно от Тутракан, от Румъния преминава четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски. Смята се, че и през същата година Левски посещава и Силистра. В силистренския алманах на Никола Макариополски, издаден през 1899 г. в печатницата на Димитър Иванов, се съобщава, че Левски се среща с известния силистренски възрожденски деец Гено Чолаков в гр. Варна. По негова покана Апостола пребивава четири дни в гр. Силистра. Там е нает като учител и певец в местна църква. Прехвърлен е в Румъния край дунавското село Ветрен от лодкаря Велико Скуртолов, един от бъдещите добруджански опълченци през Освободителната руско-турска война. Същото се потвърждава и в биографията на Г. Чолаков, писана през 1903 г. вероятно от Н. Макариополски (тогава Гено Чолаков е бил още жив - на 70 г.).
В своите спомени внукът на Гено Чолаков - Александър Христов, разказва за тайник в къщата на този възрожденец, в който Левски се укривал от преследването на турците. Бременната жена на Г. Чолаков много хитро била използвана за прикритие. Тя предотвратила претърсване на една от стаите на къщата, в която се укривал Левски, инсценирайки умело родилни болки. Вторият период от пребиваването на В. Левски в Добруджа обхваща един от най-важните етапи на неговата дейност и вътрешната революционна организация; 1871-72 г. Сведенията за този период са оскъдни, недостатъчно осветени и почти неизвестни на обществото. Според легендите къщите на възрожденеца Гено Чолаков в центъра на Силистра и на Велико Скуртолов в с. Ветрен са местата в тоя край, където се е крил Левски. Той е идвал в града три пъти.
Силистренецът Павел Метеоров е един от малцината български скулптори, изваяли фигурата на Левски. За това разбираме от писмо с дата 26 май 1963 г., с което той уведомява тогавашния Градски народен съвет”: „Аз си позволих да сътворя един Левски – мощен, силен и тържествен, един-единствен бюст из цялата Родина и съм си позволил да го третирам не с черно палто и с черна връзка като келнер, а със своето революционно облекло”. За съжаление, по идеологически или други причини, проектът му остава нереализиран, още повече, че образът на Левски е представен по оригинален начин, незастъпен досега от други български художници и скулптори.
Първият реализиран паметен знак за Левски на територията на днешната Силистренска област е изработен през 1959 г. до с. Дунавец, Тутраканско, където на 28 април 1867 г., Левски стъпва на добруджанска земя като знаменосец в четата на Панайот Хитов.
През 1968 г. е издигнат и бюст-паметник на Левски в центъра на гр. Тутракан.
Два негови паметника са издигнати и в Дулово – единият, в центъра на града, а другият – в средното общообразователно училище, на което той е патрон.
През 1973 г., в Силистра, на мястото, където е била къщата на сподвижника на Левски, Гено Чолаков и където се предполага, че е отсядал Левски през 1869 г., е поставена паметна плоча, а също и с. Ветрен, на къщата на Велико Скуртолов.
Интересен и малко известен факт е, че паметник на Левски е имало и в двора на Бирената фабрика /където днес е ТЕМАКС/. Той е бил дело на калипетренеца Ангел Тодоров Георгиев, работен от него 15 г. Паметникът е бил, висок 3 м., представял е Левски в цял ръст и бил с надпис: "На думи да не гледаш, а на работа". Имало и снимка на паметника, както и на други скулптури от същия автор в двора на фабриката. Към момента нямаме данни за това, къде се намира и ще бъдем благодарни на хората, които ни напишат нещо по темата.
Най-новият бюст-паметник на Апостола е построен в центъра на Силистра, през 2007 г. Той е бронзов, направен е по проект на скулптора Красимир Ангелов и изграден от инж. Веселин Ружеков. Направен е със средства на силистренски дарители, по инициатива на общинския обществен комитет "Васил Левски". Открит е тържествено на 17 юли вечерта, ден преди 170-год. от рождението на Апостола, от вицепрезидента на България Ангел Марин. Днес, пред този паметник, от 11 часа, обществеността на Силистра ще отдаде почит пред подвига на Васил Левски.
Името на Васил Левски получава през 1945 г. и някогашното село Пандъклий, Алфатарска община. Читалището в с. Боил, Дуловско, началното училище в Тутракан и средните общообразователни училища в Дулово и Главиница също носят името на Апостола.

По материали от фонд „Краезнание”

В момента има 1434  гости и няма потребители и в сайта