Регионална библиотека "Партений Павлович", получи ценно книжно дарение от Елена Гостева - руска писателка от Сибир.  Тя предостави екземпляр от историческия роман "Стрекозка на Балканах" с личен автограф за читателите на библиотеката. Главен редактор на романа е Ивайло Петков - професор по руска литература и журналистика.
 
ЗА КНИГАТА
Историко-приключенски  роман за благородниците, офицери от Руската империя. Времето на действие е първата половина на XIX-ти век. През 1821 г. започва гръцкото въстание срещу властта на Османската империя; през 1826-1828 в Кавказ е руско-персийската война; през 1828-1829 на Балканите и в Кавказ - Руско-турската война, която завършва с победа за руските оръжия. На фона на реални исторически събития, описани с максимално доближаване до реалността, се разгръща историята на благородно семейство, в което всички традиционно служат в армията.
 През 1828 година руската армия пресича границата с Турция. Офицерите отиват на война, изпълняват заповеди, главната героиня напуска Смолни, сключва брак и доброволно, противно на общественото мнение, отива на война със съпруга си - лейтенант от драгунския полк. 
 В книгата представена на читателя са описани първите години от Руско-турската война.   
 В следващия том, героите ще бъдат в Силистра - през 1829 година.

В момента има 1280  гости и няма потребители и в сайта