Директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” взе участие във форума „Визия за европейското културно наследство 2025”, който бе организиран от „Еuropeana.eu” и Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Двудневната конференция е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.
     Форумът се проведе под патронажа на еврокомисар Мария Габриел, която обобщи: „Дошъл е моментът европейското политическо лидерство и цифровите технологии да бъдат обединени в търсене на нови начини за опазване и защита на културното ни наследство, което е крайъгълният камък на нашето общо европейско бъдеще.
     В новата многогодишна финансова рамка предвиждаме 100 милиарда евро за научни изследвания и иновации, за разработване на авангардни интерактивни технологии, онлайн достъпност чрез интернет, цифрово съхранение и културен туризъм.
     За да дадем още по-голяма видимост на европейското културно наследство, поставих началото на стратегията Digital4Culture. С нея целим да впрегнем цифровия потенциал, за да направи възможни положителните ефекти на културата върху икономиката и обществото.”
     В конференцията участваха представители на 24 държави. Сред лекторите бяха Хари Фервайен, изпълнителен директор на фондация Европеана и проф. Пиер Луиджи Сако от Миланския университет.
     „Това безспорно е знак за добрата работа на библиотечната общност в България”, сподели Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и „Посланик на библиотеките” в Европейския парламент.
     По време на форума, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ получи най-високото отличие на Министерството на културата - почетен знак „Цар Симеон“, който бе връчен от зам.-министър Румен Димитров. Д-р Емилия Милкова, народен представител и дългогодишен директор на библиотеката пожела: „Нека през 2025 г. да направим конференция на Европеана в новата сграда на варненската библиотека”.

В момента има 1446  гости и няма потребители и в сайта