КИТАРНОТО МАГИЧНО ИЗКУСТВО В СИЛИСТРЕНСКИЯ БИБЛИОТЕЧЕН ХРАМ

На 23 и 24 февруари, в Регионална библиотека „Партений Павлович” се проведе майсторски клас под надслов „Дунавски струни”. Преподавател е г-жа Виктория Цветкова, ръководител на Школата по класическа китара в Силистра, а гост лектор –преподавателят по класическа китара в Средно музикално училище – гр. Варна, г-н Боян Дойчев.

ВИЗИТКИ:

dunav 1ВИКТОРИЯ ЦВЕТКОВА е родена в Силистра и завършва средното си образование в града, а висшето - в Сион, Швейцария. От 15 години свири на китара и има множество награди по класическа китара от Международни конкурси. Нейни любими композитори са Йохан Себастиан Бах, Франциско Тарера и Астор Пиацола Участвала е в много майсторски класове с прочути китаристи в света на класическата китара. Сега е художествен ръководител на Школата по класическа китара в Силистра. Нещото, което кара Виктория да започне да свири на китарата   това е бащината й мечта, която той не успява да постигне. Веселин Колев е нейният всеотдаен, първи учител, който разпалва страстта, желанието и чувството й към всичко красиво. И така красивото се превръща в съвършенство и в детайлно мислене. Виктория Цветкова преподава три години в Сион, Монтрьо и Монте – Швейцария. Вярвайки в сигналите на съдбата, тя решава да се върне в България и да вложи академично постигнатия професионализъм в таланта на децата, нейните ученици, чиито успехи са най-голямата радост в живота й.

dunav 2БОЯН ДОЙЧЕВ свири повече от 20 години на китара. Висшето си образование завършва в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Негов пръв учител е Станимир Диков, който го научава как да свири и да разбира музикалното китарно изкуство. Дойчев участва в над 100 майсторски класа. Определя музиката като най универсалният език за комуникация. Според него, артистът музикант, излизайки на сцената, въздейства на публиката и вълнението се превъплатява в емоция. Притеснението преди да излезе на сцена, заменя с вълнение. „Очакванията са тези, които карат артистите-музиканти да се вълнуват” споделя Дойчев. „Публиката обича изненадите.” Интересен факт е, че Румен Тодоров – майстор лютиер от България, е изработил китарата, на която Боян Бойчев свири и на фестивалния концерт в Силистра.


МАЙСТОРСКИ КЛАС "ДУНАВСКИ СТРУНИ" В СИЛИСТРА

Ден първи: 23 февруари

В зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович” започнаха да пристигат първите развълнувани участници в майсторския клас  „Дунавски струни” .

Първата участничка Мартина Иванова, представи пиесата „Алегро” на Джузепе Антонио Браничело. Анализирайки изпълнението, преподавателят Боян Дойчев илюстрира пред публиката какво е метроном, пулсация на пиесата и плътност на звука, комплементарни ритми и мелизми. Гамите, етюдите, хроматизмите, които помагат за постановката - позиция на ръката, както и арпежите, бавното темпо, били строителните материали на музикалната къща - пиесата. Как различните варианти на свиренето обогатяват самото изпълнение. Кой е най високият тон в пиесата – тук е бил „си бемол” който е много пеещ и е кулминацията в музикалното произведение и неговото изпълнение. Как тази музика създадена през 1730г. започва да звучи „отгоре”. Каква е динамиката и ритъма. Всичките съвети и препоръки на г-н Дойчев добавиха стойност към прекрасното изпълнение на Мартина.

Вторият участник бе талантливата Дарина Нотева. „Особен е начинът на мисленето ти във всичко онова, което правиш” – изказа възхищението си от нея Боян Дойчев. Представената пиеса „Просто сълза” беше анализирана от преподавателя в аспекта дали чувството е меланхолично, къде е кулминацията в развръзката на цялата пиеса, да има прозрачност и чистота на сълзичката, когато тя е представена музикално.

Третият участник - Николай Кинджаков, който беше най-малкият от всички, изпълни красива фолклорна мелодия. Съветите и поощренията към него бяха да е по-уверен в себе си.

Четвъртият участник беше Георги Трендафилов, който представи „Две испански скици” в размер ¾. Това стана повод г-н Дойчев да разкаже на участниците за „тайм ник” и как „ъгълът на свирене” при постановка на ръката се превръща в игра, как да се постигне плътността на свирене, откъде идва тя и какво означава тактовете да бъдат „залепени”.

„Пожелавам Ви да свирите с голямо желание и да се виждаме при следващите Ви изяви!” – с тези думи на Боян Дойчев към участниците завърши първия ден от майсторския клас.

Ден втори: 24 февруари

Първият участник -Александър Събев, представи пиесата „Анданте”. Боян Дойчев накара участника да си помечтае, да разкаже какво е преживял при изпълнението, защото „музиката е като говоренето”. Преподавателят разказа как изпълнителят може са постигне това с помощта на музикалната идея на произведението и на неговата хармония.

Вторият участник - Михаил Илиев, първокласник от ОУ "Кирил и Методий" бе най-малкият от всички в Музикалния клас "Дунавски струни.

Последният участник в събитието, Иван Русев от 12-и клас, сподели, че ще кандидатства в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив и бе подкрепен със съвети от Боян Дойчев за реализиране на мечтата си.

Всички участници получиха „Диплом за участие в майсторски клас” с преподавател Боян Дойчев.

Боян Дойчев пожела на всички участници много успехи, нови срещи с тях и все така упорито, всеотдайно и усърдно да се занимават с любимият си инструмент китара. „Да излезеш с една идея по-мотивиран от участието ти в майсторски клас, допринася за собственото ти самочувствие”, каза талантливият педагог по китара. Той благодари искрено на публиката, на поканата на Виктория Цветкова да гостува в Силистра и на директора на Регионална библиотека „Партений Павлович” г-жа Даниела Недялкова – за любезното домакинство.

Нови срещи с него и с Виктория Цветкова очакваме през лятото на 22-25 юни 2018 г.

IMG_2378.JPG 20180224_141351.jpg 20180224_141100.jpg 20180224_164544.jpg 20180224_155242.jpg

В момента има 1305  гости и няма потребители и в сайта