ВИНОТО КАТО ART МЕДИАТОР 

etiket srebarna.jpg

През изминалата седмица в Силистра се разгърна вечната тема за креативността и взаимодействията между Изкуството и Виното. В Художествена галерия - Силистра бе награден Боян Вихренов, победител в конкурса за проект на етикет на вино с марка "Сребърна", обявен от Б&М - Боян и Марио Боеви.
През 2016 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, беше проведена Национална научна конференция с международно участие „Виното – история и вдъхновение“. Форумът беше осъществен в партньорство с Института за исторически изследвания към БАН, Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки – ЕООД, Исторически и Философски факултети на СУ „Св. Климент Охридски“, факултет Природни науки и образование на РУ „Ангел Кънчев“ и други. Директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра, Даниела Недялкова, представи доклада „Виното като Art медиатор”, откъс от който цитираме, вдъхновени от темата на конкурса.
Пожеланията ни към младия художник Боян Вихренов и към вдъхновителите му братя Боеви, които са сред меценатите на изкуствата в Силистра, са за успешен диалог между Виното и Изкуството, между Духа, Природата и Историята в Силистра.

Виното е една от постоянните теми във визуалните изкуства, която се разглежда по уникален начин на всяко място и във всяко време от човешката история. Проследяването на тази тема е същевременно и поглед върху нравите на епохата. Барон Филип де Ротшилд създава уникална традиция за своите вина Chateau Mouton Rothschild. 70-годишен арт маратон събира най-известните художници на ХХ век. Миро, Шагал, Брак, Пикасо, Тапиес, Франсис Бейкън, Салватор Дали, Джеф Кунс и много други създават свой визуален отличителен белег на винените етикети. Художниците са получили пълна свобода на творчеството, макар че някои теми, като лозата, удоволствието от пиенето и овена, емблемата на Mouton Rothschild, се оказали особено богат източник на вдъхновение. Уникалните творби могат да бъдат разгледани в сайта на винената изба http://www.chateau-mouton-rothschild.com. През 1973 г., най-великият художник на ХХ век слага своя подпис върху най-доброто вино в света. Акварелът на Пикасо престоява над 30 години в ротшилдовите колекции. Тщеславието на бароните или реквием на човешкия гений извикват своеобразното дизайнерското решение.В синия период Пикасо ни завещава десетки любители и любителки на абсента, а в периода на кубизма – натюрморти с бутилки и чаши с вино. Art - това е лъжа, която води към истината.
Но най-впечатляващите истории геният на ХХ век ни разказва чрез своите Вакханалии - 1955 и 1959 г. Орфей, Минотавъра и Ариадна в типичния за Пикасо груб рисунък и като антитеза на първичното – в горния десен ъгъл доминира изящната чаша. През 1960 година създава третата си Вакханалия, явно по мотиви на Тициан. Веселие, диалози, танци, следобедна дрямка и Виното като освобождение от стреса и напрежението. Питието, целунато от слънцето, леещо се от изящни амфори и чаши преодолява проблеми, неудовлетворени амбиции, чувство за отказ от нещо, липсата на самочувствие, болезнени чувства на безнадеждност. Според мен тази Вакханалия е и закачка, защото белия козел е закачливо усмихнат и готов да проговори, а козата всъщност е дългогодишен домашен любимец на великия испанец и е обезсмъртена в много творби. Известно е, че Пикасо се идентифицира с характера на античния Минотавър - понякога безпомощен като отхвърлено дете или непредсказуемо агресивен.
Марк Шагал оставя своя автограф за реколта „1970“, верен на своите летящи и библейски герои. Синът, чиято майка му подава голям грозд, се взира в ангелите, а летящият кос кълве кехлибарените зърна и навлиза в непредсказуемия свят на опиянението.
Барон Ротшилд създава още една уникална колекция за своето хоби. Разположен в бивша винарна, неговият art музей на виното разкрива изключително редки златни предмети от 17-ти век и сребърни прибори, кани, чаши и бокали от невероятната съкровището на кралете на Неапол, средновековни гоблени, картини, слонова кост, изделия от стъкло, китайски, японски и персийски порцелан и много още чудеса. Това е едно вълшебно място, където хора на изкуството и художествени форми, култури и религии оставят ярко свидетелство за вечния и ползотворен диалог между изкуството и вино.

 

 

В момента има 1385  гости и няма потребители и в сайта