АВТОРИТЕТНО НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАНИЕ
ЗА СИЛИСТРЕНСКАТА БИБЛИОТЕКА

1NF.JPGРегионална библиотека „Партений Павлович” беше удостоена с честта да представи на авторитетен Национален форум, пред библиотечната колегия от страната и чужбина, своя уникален информационен Портал за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово, Тутракан и Кайнарджа. Иновативната библиотечна услуга стартира с подкрепата на Фондация „Глобални Библиотеки – България” и се осъществи с усърдието и всеотдайната работа на екип, под ръководството на Мануела Енчева.
Според единодушното мнение на експерти и IT-професионалисти, създаденият в Силистра библиотечен Портал е уникален, атрактивен и с мултифункционални комуникативни решения. Той е иновативен, но лесен за употреба. Новата електронна услуга на силистренската библиотека помага на хората, прави живота на потребителите по-удобен, решава проблеми и спестява време. Създадени са равни възможности за достъп до информация за здраве и транспорт, по всяко време и от всяка точка на света.
Чрез своята електронна инфраструктура, Регионалната библиотека в Силистра става реален участник в културния туризъм, информационния пазар и в икономическото развитие на Силистра, силистренския регион и страната.
Даниела Недялкова - директор на библиотеката, презентира Портала на Националния форум и представи кратък видео материал за постигнатите цели.
Възторжените оценки, многобройните поздравления, конкретни професионални въпроси и молби за споделяне на експертния силистренски опит, продължиха и през трите дни на форума, на който присъстваха партньорите на Регионалната библиотека и представители на библиотечната общност от силистренския регион.
Националният форум „Библиотеките днес” 2017 беше организиран от Фондация „Глобални Библиотеки – България” и направи анализ на потенциала и приноса на библиотеките за постигане целите на ООН за устойчиво развитие: качествено образование, добро здраве и благополучие, устойчиви градове и общности, икономически растеж и др.
В София се събраха представители от три континента - на библиотечните среди от цялата страна, евродепутати, председатели и членове на комисии към Народното събрание, специалисти от министерства и държавни агенции, кметове, представители на дипломатически мисии, културни институции, академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и водещи експерти в сферата на маркетинга, брандинга и електронните услуги.
В своето видеообръщение, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, сподели опита си с прилагането на модерни технологии и виртуална реалност в съвременните библиотеки. Тя изрази увереност „в потенциала на българската библиотечна общност да бъде водеща сила при изграждането на дигитална общност”.
Като специални гости и лектори участваха ръководители на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ - САЩ, на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA) и Финландската библиотечна асоциация.
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева изтъкна важността на библиотеките за присъединяването на българите към глобалното информационно общество: „Министерството на културата ще продължи да подкрепя усилията за промени, касаещи оптимизирането на работата на обществените библиотеки за по-пълното отговаряне на изискванията на съвременния потребител на информация“. Тя връчи престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики” на Дарън Хорнер - старши ръководител в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ (САЩ), който определи библиотеките като „двигатели за човешко развитие”.
Председателят на Африканската ФБАИ Джон Цебе, информира публиката за ролята на библиотеките за развитието на целия континент. В Африка „библиотеките са местата, където всичко се случва и където всички искат да бъдат видени, че присъстват”.
Съветът на българската детска писателка Петя Кокудева към библиотекарите беше: „Хората няма да запомнят книгата, която са чели, нито обстановката, а Вас. Библиотекарят е по-важен от библиотеката”.
Изпълнителният директор на ФГББ г-жа Спаска Тарандова представи темата „Глобална визия за обществените библиотеки“. „Библиотеките са не само място за книги, а място за хора, където хората срещат книгите”, беше нейното обобщение.
В рамките на форума бяха оповестени резултатите от национално проучване сред библиотеките и общинските администрации, организирано през 2017 г. от Фондация „Глобални библиотеки”. Социологът Ивалина Симеонова сподели проблемите с материалната база и липсата на пространство, както и положителните тенденции – увеличаване на посещаемостта и нарастване броя на доброволците. От бюджета за култура за 2017 г. едва 0,35% са били отделени за библиотеките. В бъдеще, основните цели са набиране на необходими средства за развитие и модернизация на базата, подобряване на отчетността, оптимизация на библиотечната мрежа и нейното популяризиране чрез социалните платформи.
Участието на Регионална библиотека „Партений Павлович” на Националния форум е признание за водещата роля на силистренската институция в създаването на нови информационни услуги, на уникално ползотворен диалог с общността и онлайн социална практика.

 

2NF.JPG7NF.JPG4NF.jpg5NF.JPG

6NF.JPG

В момента има 1653  гости и няма потребители и в сайта