„…. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Да живее свободна и независима България!Bulgarian Indipendence Manifesto 1908 PostcardДа живее Българският Народ!”

       Денят на Независимостта е един забравен нов стар празник, пише акад.Г. Марков. След 1944 г. празникът е обявен като царски и е забранен. И така до 1998 г., когато става официален. Знае се за 3 март и за 6 септември, но не се знае, че в продължение на 30 години България е била васално княжество на Османската империя и българският княз е васал на своя сюзерен – султан Абдул Хамид II. България не е била призната за международноправен субект, не е можела да изпраща свои делегации на конференции и конгреси, нямала е право да обмитява стоките от Великите сили и т.н.

       В същото време през тези години страната ни е преживяла един огромен възход – стопански, политически и културен. Тя става европейска държава като съдържание и просто се е чакал сгодният момент да бъде призната за независима. С този акт България издига своя международен авторитет и се превръща в равноправна на другите европейски държави. Княз Фердинанд става „цар на България“ и поставя началото на Третото българско царство. След пет века отсъствие страната ни отново се появява на картата на Европа.

       Днес Силистра празнува 109-та годишнина от обявяване Независимостта на България. Въодушевените малки родолюбци от детска градина „Иглика” изпълниха литературно-музикална композиция. Със съпровода на вълнуващи слова, на „Шуми Марица” и „Мила Родино”, бяха поднесени венци и цветя - в знак на признателност пред великото дело на предците ни.

В момента има 1326  гости и няма потребители и в сайта