ВТОРИ ЛЕТЕН БИБЛИОТЕЧЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ В ДУНАВСКИЯ ПАРК

 На 16 и 17 август, Регионална библиотека „Партений Павлович” и фондация „Приятели на България” организираха за втора поредна година лятна „Мисия Динозавър” - защото книгите са не само забавление, а и извор за  научно-популярни знания за любознателните. Съвременните деца са всезнайковци – те черпят информация от много и разнообразни източници на информация:  книги, енциклопедии, филми и анимации...   Специалистите обаче знаят, че публикациите в интернет са непълни и често – недостоверни,  и че само книгите дават сигурна, проверена и стойностна информация на хората. Това е причината, в идеята си за „Мисия Динозавър” Регионалната библиотека и фондацията да представят един различен информационен контрапункт, който да илюстрира, интригува, информира и забавлява читателите и по/читателите на библиотеката от 3 до 99 години...

         Като илюстрация на забавната взаимовръзка динозавър-книга, можем да приведем следния цитат: „За да добиете представа, какъв огромен период е това, си представете книга от 225 страници, като всяка страница е 1 милион години. Динозаврите играят главната роля през първите 160 страници. Бозайниците се появяват в последната трета част. А ние, хората – едва в началото на последната страница. И чак към края на страницата научаваме че изобщо е имало динозаври.”

         За втора поредна година посетителите на Дунавския парк, в единствения по рода си библиотечен природонаучен музей, видяха нашия уникален макет на динозавър от вида  „Велосираптор”, изработен в естествените му форми – 3 х 2 метра. През Мисия‘2016, приятелите на динозаврите станаха кръстници на Велосираптора. Сред многобройните и забавни предложения за име, динозавърчето беше кръстено Велко Хубавелко. В името му,  асоциативното мислене е свързало определението за биологическия вид, приказното фолклорно звучене и дружелюбните детски оценки за симпатичния динозавър. През изминалата година Велко Хубавелко отправяше послания към малките си приятели и читатели във фоайето на първия етаж на библиотеката и им  „пожелаваше” весели приключения с книжките. В зимните месеци динозавърчето посрещаше децата  с  празнична коледна шапка, а през пролетта – с гирлянди от цветя, изработени от сръчните ръце на библиотечните служители. А сега, през лятото, отпразнувахме заедно с неговите приятели и първия му рожден ден. Децата изразиха обичта си към Велко Хубавелко, като му нарисуваха красиви картички и  му написаха много и красиви пожелания за празника на флипчарта на библиотеката.

          За втора поредна година, изнесената лятна читалня на библиотеката предложи на децата интересни научно-популярни книги за динозаврите, красиви илюстрирани енциклопедии и уникално луксозно 3D-издание на гръцки език, дарено от силистренка.

          Библиотечните служители пожелаха отново да зарадват малките си приятели с фейс и боди арт с пастели,  като изрисуват желаещите малчугани със симпатични фигурки и лица на анимационни герои – динозавърчета, в специално организирано ателие за тату – „Моят приятел Дино!”

          В двата поредни дни на арт пленера децата оцветяваха гипсови фигурки на динозаври, рисуваха  с мозайки и брокат, с акварел и тебешир. Търсачите на заровени съкровища търсиха с помощта на металотърсач скрити ценности, заровени в пясъка, а тези, който откриха монети, получиха в дар друга ценност – книжки за динозаврите. Като на всеки рожден ден, приятелите на Велко Хубавелко пожелаха да се снимат с него - за да имат красив спомен от лятото и от неговия първи рожден ден.

Динозавърчето Велко Хубавелко благодари на децата за чудесния празник и ги очаква отново в библиотеката – за нови и красиви срещи в приказния свят на книгите!

 

 

В момента има 1369  гости и няма потребители и в сайта