"И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА, НА ВСИ СЛАВЯНИ КНИГА ДА ЧЕТАТ." - ИВАН ВАЗОВ

18 интересни факта за кирилицата

Кирилицата е българско национално богатство. Тя е символ на нашата идентичност. Създадените от Климент букви са доказателството за далновидността на българските държавници княз Борис I и цар Симеон Велики, които съзнават, че развитието на духовната сила на един народ е не по-малко важно за политическия, стопанския и културния прогрес на една държава от нейната военна мощ.

Кирилицата е азбука, която превръща българския език в основа на всички славянски езици. Без азбуката, по време на византийското духовно и османското политическо иго, българският народ най-вероятно е щял да бъде претопен. Представяме Ви 18 малко известни и интересни факти за кирилицата.

Първата старобългарска азбука е глаголицата и е създадена от Константин-Кирил Философ. Тя представлява оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук. Буквите за звукове със сходни характеристики са изобразени по подобен начин. Според “За буквите” на Черноризец Храбър годината на създаването на глаголицата е 855.

Глаголицата се състои от 41 познати днес знака, но точният им брой може да варира. Не е известно колко букви има в първоначалната глаголица. Характерно за нея е, че всички букви имат имена: а- аз, б- буки, в - веди, г - глагол и пр. Глаголицата се нарича “азбука”, това име произлиза от първите две букви: аз и буки.

1. Глаголицата, следователно и кирилицата, заимстват графичното изобразяване на буквите от египетските йероглифи, прото-синайската система за писане и гръцката азбука.

 1. В исторически план кирилицата, заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език.
 2. През X и XI век глаголицата и кирилицата съществуват успоредно, но през XII в. кирилицата измества глаголицата. 
 3. В оригиналния вариант на класическата кирилица (IX-XI в.) има 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 14 букви, които отбелязват звуковете (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ѣ, ю, ѧ, ѩ, ѫ, ѭ).

Кирилицата съдържа 24 букви от гръцката азбука и 12 знака, които са подобни на глаголическите и съответстват на характерните звукове за българския език. В оригиналния вариант, съставен от Св. Климент Охридски, има 46 букви за 46-те звука, за разлика от сегашната българска азбука с 30 букви.

 1. Всяка буква в кирилицата има свое име и значение. Например: А - "аз" (аз), Б – "буки" (букви), В – "веди" (знам), Г – "глаголи" (думи, говоря), Д – "добро" (добро, доброта)...  Така учениците по-лесно запомняли азбуката.
 2. Думата "азбука" възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата –  А - "аз" и Б – "буки".
 3. Всяка буква в кирилицата отговаря и на цифрова стойност. Например: А - 1,  Б - 2, В - 3 и т.н.
 4. Сред най-ранните писмени паметници на кирилица е надписът от с. Крепча - България, датиран към 921 г. и двуезичен надпис с гръцко и кирилско писмо на керамична ваза от Преслав, датирана към 931 г.
 5. "Книгата на Сава" - датирана между X и XI век, е най-старият ръкопис, изписан с кирилица.
 6. Наименованието „кирилица“ е регистрирано през 1563 г. в превода на Новия завет на хърватски.
 7. Днес кирилицата се ползва от около 300 млн. души в цял свят. Тя се използва като официална азбука от 11 държави.Освен в България, азбуката е официална в Беларус, Босна и Херцеговина, Киргизстан, Северна Македония, Монголия, Черна гора, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, а до 2018 г. и в Казахстан. Преди десетилетия азбуката е ползвана и в Туркменистан, Узбекистан и Азербайджан и др.
 8. Български, руски, белоруски, украински, сръбски и македонски са езиците, които използват кирилицата.  Неславянски езици също използват кирилицата - казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и в някои части на Аляска. Кирилицата е в основата на официалната писменост на Монголия, а до края на 70-те години на ХІХ век се е ползвала и в Румъния.
 9. Някъде кирилицата неправилно е посочвана като „руската азбука“ – несправедливост, дължаща се на факта, че руският народ е най-многобройният, който я използва.
 10. През 2007 г. кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.
 11. От началото на 2017 г. могат да се създават и регистрират домейни на кирилица, които да завършват с разширението ".бг".
 12. По българска инициатива са издигнати два паметника на кирилицата – в монголската столица Улан Батор и в близост до изследователската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Антарктида.
 13. „Химн на българската просвета“ е песента „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков. Известна е още и като „Химн на Св. св. Кирил и Методий“. Текстът е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9–10, 1892 г. Оригиналното заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“ , автор Ст. Михайловский, „Русе, 1892 Априлий 15“.

ОРИГИНАЛЕН ТЕКСТ НА СТИХОТВОРЕНИЕТО „КИРИЛ И МЕТОДИЙ:

„Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!

Върви към мощната просвета!...
В световните борби върви
от длъжност неизменно воден —
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!..."

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет —
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, ро̀дината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дългът си всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за всесветовната просвета
тя бе неизчерпаем вир;

бе и тъжовно робско време...
Тогаз балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отоманский властелин...

Но винаги духът народен
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци!... През десет века
сé жив остана ваший глас!

О, вий, които цяло племе
извлякохте из мрътвина,
народен гений възкресихте —
заспал в глубока тъмнина;

подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху славянски мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нек' името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек' се помни
в славянството во век веков!

В момента има 147  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.