На 24 април 2024 г. в зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ се състоя събитие по случай честването на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Темата беше „Героизмът на един народ: Априлското въстание от 1876 г. и причината за освобождението на България от османско владичество“.

В събитието участваха ученици от СОУ „Никола Й. Вапцаров“, водени от своя учител по история, Розалина Иванова.

Йордан Касабов - доктор по етнология и автор на множество книги с историческо и етнографско съдържание, както и участник като съавтор в различни научни сборници, сподели своята експертиза относно събитията, довели до Априлското въстание. Той запозна учениците с причините и последиците от този важен момент в българската история.

Валентин Петков - краевед, бизнесмен и член на Национално дружество „Традиция“, представи на учениците използваните оръжия през периода, когато се е състояло въстанието. Той сподели своите познания за различните видове оръжия и тяхната роля във военните действия, което позволи на учениците да придобият по-добра представа за смелостта и жертвите, направени по време на бунта.

В момента има 194  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.