В условията на епидемична ситуация, която променя плановете на много хора за пътувания, интересна изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович” ни повежда на екскурзия с книги и магнити. Експонирана във фоайетата на Библиотеката, изложбата включва книги от библиотечните фондове, пощенски картички и около 300 магнита от почти всички континенти.

Специалистите са избрали красиви издания, посветени на пътешествия – енциклопедии, атласи, справочници. Те предоставят ценна информация за интересни дестинации и съдържат многобройни цветни снимки. Изложбените витрини са структурирани по дестинации – пътувания в България, в други страни, романтични, кулинарни пътешествия и т.н. Библиотечните документи за най-великите пътешественици напомнят за големи географски открития, но и разкриват човешки истории на триумф и успех.Такива са книгите за Магелан, Колумб, Джеймс Кук, Франсис Дрейк. Представени са съвременни експедиции и приключения, идеи за пътувания, космополитни градове и недостъпни планини, далечни морета и загадъчни светове. Регионална библиотека препоръчва „ 1000 места, които трябва да видите, преди да умрете”, „501 места, които трябва да посетите”, но и съветва да не опитвате да предприемате рискови пътешествия - „100 места, които никога няма да посетите”.

Втората секция на красивата изложба включва колекция от най разпространените сувенири – магнитите и пощенски картички с изгледи от различни страни. Магнитите библиотекарите са си набавяли при свои пътувания или са подаръци от приятели. Идеята за изложбата е вдъхновена от спомени и преживявания, и мечти за следващи пътувания. Най-много са магнитите от България и съседните държави – Румъния, Турция, Гърция, Сърбия. Много от малките сувенири са украсени

с типичните за съответните държави символи – гербове, знамена, други пресъздават пейзаж или част от историята, бита, културата на града или държавата, от която идват. Материалите, от които са изработени магнитите са различни –винил, дърво, керамика, гипсова основа. Изложените магнити са интересни и по форма – букви, книги, животни, цветя, обувки, котви. Сред експонатите има и обемни магнити – къщичка от Шварцвалд с работещ часовник, изображение на църковния храм „Свети Сава” в Белград – най-голямата функционираща православна църква в света, магнит със символа на Париж – Айфеловата кула.

Експозицията е интересна и със стиховете към нея, които са дело на Николета Николова – библиотекар в Регионална библиотека „Партений Павлович”

Всеки лист е пътека вълшебна
към необятни, чудни светове,
пътешествието е наша потребност
и всяка книга може да ни го даде.

Стиховете подсилват въздействието на изложбата – освен спомени за отминали пътешествия, тя вдъхновява за следващи прекрасни дестинации и напомня, че книгите също са средство да посетим прекрасни светове.

Излезе новият брой на списание „Библиотека” – издание за библиотечни и информационни науки, книгознание и литературна история на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Основна тема на броя е: ” COVID – 19: отговорът на библиотеките”. От страниците на списанието специалисти от библиотеки и сродни институции споделят своя опит, проблеми и предизвикателства при предоставяне на дистанционни услуги за потребителите в карантинния период.

Работата на Регионална библиотека – Силистра в условията на онлайн обслужване представя Галина Раева, главен библиотекар. Нейната статия е озаглавена „Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра: работа в условията на извънредно положение”. В нея е подчертана необходимостта от цялостен и бърз преход към дистанционно обслужване по време на пандемията. Авторката посочва възможностите, които търсеха и успешно прилагаха силистренските библиотекари, за да бъдат полезни на своите читатели. Статията посочва разнообразните онлайн услуги, които предлага сайтът на библиотеката – библиографско търсене във фондовете на библиотеката, онлайн презапис и запазване на литература и други.

Регионална библиотека – Силистра винаги е била полезна на силистренци с актуалната обществено-полезна информация. По време на социалната изолация библиотечните специалисти положиха усилия да споделят информация от такъв характер: промяна в данъчни срокове, начин на работа на различни институции, магазини, медицински услуги.

Силистренските библиотекари са публикували онлайн разнообразни образователни, информационни и развлекателни материали, линкове, е-адреси. Статията разглежда и многото библиотечни услуги за децата на Силистра – какви книги да изтеглят безплатно, какви игри, свързани с книгите да играят у дома, материали за разпечатване и оцветяване. Във фейсбук страниците на библиотеката се споделяха снимки от Маратон на четенето, който се проведе онлайн, драматизации на приказки, идеи за великденска украса.

Галина Раева посочва, че един от изводите, наложил се от новата ситуация е необходимостта от гъвкавост и бързина при работа в новата ситуация. Много важна е екипната работа и съпричастността на всички библиотекари в търсенето на най-добрите начини за обслужване в дистанционен режим. В заключение се посочва, че с креативност, сътрудничество и взаимна подкрепа гражданите на Силистра ще преодолеят трудната ситуация.

Нова книга за семейната агресия представиха в Регионална библиотека „Партений Павлович”

На 16 юли 2020 г., на открито в пространството пред библиотеката, бе представена новата книга на Огнян Димов „Агресията в семейството”. Авторът, който е със защитена във Франция научна степен „Доктор по философия и психология“, е роден в Силистра и е завършил ПМГ „Св. Климент Охридски“ в родния си град през 1984 г. Дипломира се в СУ “Климент Охридски“ и работи като психоаналитик и психотерапевт в България, имал е своя практика и в Париж.

На разбираем език авторът разглежда различните механизми на несъзнаваното, чиито модели от миналото биват пренасяни в настоящето и определят бъдещото развитие на дадени взаимоотношения. Той подчерта, че обратната връзка с читателя е винаги полезна за автора. Тази книга, според Димов, е плод на дългогодишен размисъл. Според д-р Димов темата на книгата не е физическата агресия, не е насилието, а агресията в друг аспект – това е тънката манипулация, емоционалният тормоз, емоционалният опит да подчиниш другия, опитът да го унижиш – и всичко това в семейството. Авторът смята, че този феномен на агресията в тези измерения нараства. „Никой не може да каже точна статистика,  защото ние виждаме само външната изява”, подчерта д-р Огнян Димов. Авторът поднася книгата си на разбираем език, но  обръща внимание, че все пак  човек трябва да има интерес към подобна проблематика. Според  д-р Димов това  ще бъде тема, за която тепърва ще се говори.

В книгата се разглеждат много психологически типове в семейството. Задават се въпросите: „ Как да се справим с всичко това?“, „Кой съм аз, какво направих с мен, каква граница да сложа между мен и другия?“. Застъпени са и тезите по какъв начин присъстват жената и мъжът в семейството и отношенията между родители и деца. На първо място авторът изказа благодарност към своите родители и учители. Градът, в който е израснал, също е допринесъл за неговото личностно развитие.

Поздравителни адреси авторът получи от Областна администрация – Силистра, от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, от Регионална библиотека „Партений Павлович”.

Д-р Димов отговори на въпроси от публиката, видимо развълнуван. „Агресията е много широко понятие“, каза в заключение той.

150 ГОДИНИ БИБЛИОТЕЧНО ДЕЛО В ГРАД СИЛИСТРА

Регионална библиотека „Партений Павлович” е най-голямата общодостъпна книгохранителница в община Силистра и област Силистра, създадена още през Възраждането. Тя е духовен правоприемник на първата библиотека, организирана към читалището. През настоящата година Регионалната библиотека на Силистра чества 150 години от създаването си и под тази рубрика отразяваме достолепната ни история в поредица от статии, по материали и издания на отдел „Краезнание”. След статията "НАЧАЛОТО: 1870 - 1899 година", продължаваме историческия преглед за периода 1900-1940 г., до освобождението на Силистра от румънско робство.

През зимата на 1900-1901 г., библиотеката към дружество „Доростол” и общинската (градска) библиотека се сливат с решение на градския общински съвет, а кметът Сава Бакалов поставя условие името на новосъздадената институция да бъде „Силистренско Градско общинско читалище „Доростол“. Библиотеката се премества в по-голямо помещение.
След румънската окупация през 1913 г., резултат на трагичния за България Букурещки мирен договор, румънските власти закриват всички български културно-просветни институти и разграбват библиотеката и инвентара. Диоген Вичев, заедно с колегите си Георги Карагеоргиев, Матей Рибаров, Петър Жечев, Йордан Калчишков и будни граждани, спасяват и укриват част от библиотечния фонд, като го пренасят тайно с чували по тавани и мазета на свои роднини. През 1914 г. Диоген Вичев започва да премества книгите над кафене „Доростол”, срещу църквата и да ги дава тайно за четене. До 1918 г. всички книги били събрани там.
През 1919 г. английски окупационни войски влизат в силистра и командването им нарежда кафене „Доростол” да се освободи за спални на войниците. Това налага преместването на книгите в склада за жито на Васил Калчев. През 1920 г. книгите се съхраняват в малката библиотека на откритата същата година българска гимназия. С учредяването на БКО през същата година, читалището се легализира съобразно законите на румънската държава, а Диоген Вичев получава възможност да работи полулегално в учредената „Библиотечна секция”. Настъпва „бум” на сказки, музикални тържества и изяви на художествената самодейност.
В началото на 1929 г. се създава временен комитет за издирване на книгите от библиотеката на читалището. Комисия в състав Георги Карагеоргиев, Драган Бобчев и Надежда Раличкова, е натоварена да изработи Устава на "библиотечната секция" към БКО. На 8 март 1931 г. е избрано първото ръководство на библиотечната секция в състав: Цветана Драганова Бобчева, Стоян Иванов, Петър Жечев и Кирил Божанов, както и техническа комисия за подбор на книжния фонд, в състав: Злати Еников, Господин Иванов, Атанас Неделчев, Борис А. Манолов, Нонка Калинова, Йорданка Петкова и Тодор Попов. През 1932 г. румънската управа завзема властта в БКО и уволнява библиотекаря Диоген Вичев. В 1934 г. библиотеката се мести в къщата на д-р Драганов (днес ОУ "Отец Паисий"). Същата година тя е съборена и библиотеката се мести в хотел "Ориент". Новото ръководство издействало място за строеж на собствена библиотечна сграда, а с построяването й е натоварен секретарят на читалището Господин Иванов. Сградата е построена през есента, а през декември Драган Бобчев и Господин Иванов преместват книжния фонд и подреждат читалнят, а на 23 дек.1934 г. читалището получава името "Доростол", на името на окръга. През следващата година читалнята била абонирана за 29 български списания и пет вестника. Библиотеката се уреждала по американската десетична класификация и имала 5598 тома книги. Книжният фонд се ползвал не само от силистренското гражданство, но и от читатели от селата на окръга. На 8 февр. 1938 г. с Протокол № 2 за почетни членове на читалището са обявени Диоген Вичев, Тодор Карагеоргиев, Петър Фотев, Дамян Македонов и Матей Рибаров.

На 11 май почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий. Денят е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, както и професионален празник на българските библиотекари.

НБКМ отбеляза празника с национален онлайн форум „COVID – 19: отговорът на библиотеките”.

Целта на форума бе създаването на информационно и научно-културно пространство, където се предоставя възможност на библиотечните специалисти да участват в дискусионна среща по въпросите на съхраняването и поддръжката на националните ни ценности, духовно – нравствените и културни аспекти, както и всички направления в библиотечната работа по време на пандемия.

От Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” посочват: „Днес, когато светът е обхванат от безпрецедентно разпространение на новия коронавирус и хората са в изолация, четенето се превръща в ключов инструмент за повишаването на културните и образователните знания. Точно сега работата на библиотеките в дистанционен режим придобива огромно значение, защото я реализираме в нови условия с помощта на съвременните информационни технологии”.

Своя опит, проблеми и предизвикателства при предоставянето на дистанционни услуги за потребителите си в карантинния период споделиха учени, директори на библиотеки, преподаватели, библиотекари от цялата страна.

Регионална библиотека „Партений Павлович” участва във форума с изложение на тема „Дистанционна работа при коронавирус”. Запознахме колегите с част от електронните услуги за нашите потребители в условията на дистанционен режим на обслужване: библиографско търсене във фондовете на библиотеката, достъп до личен читателски картон с възможност за резервация на библиотечни документи и презапис на заета литература, информация за нови постъпления във фондовете, краеведска информация и др. Споделихме впечатления от ползването на виртуалния библиотечен портал за здравни услуги, за работата ни да бъдем полезни с информация на гражданите. Услугите ни за деца са много и разнообразни – какви книги могат да изтеглят безплатно и какви игри, свързани с книгите могат да играят у дома, различни материали за разпечатване и оцветяване. Началото на Седмицата на детската книга отбелязахме със статия за Андерсен и пътешествието му в българските земи, което описва в пътеписа си „Пътуване по Дунав”. Гениалният разказвач на приказки описва възхищението си от красотата на природата край Силистра и Тутракан.

Запознахме любознателните ни читатели и с част от процеса на книгоиздаването – с ролята на издателя, редактора, илюстратора.

Споделихме и интересно съдържание от „Е-портал за паметта и знанието” за исторически събития в миналото на Силистра, свързани с борба с епидемии. През 1829 година, по време на руско-турската война, избухва епидемия от холера в лагера на руската армия. Равинът Елиезер Папо създава карантинни „пояси” и лекува болните в лазарети извън града. Населението на Силистра е спасено, но Елиезер Папо се заразява и умира. На мястото, където е погребан, има изграден мемориално-религиозен комплекс, които всяка година се посещава от поклонници от цял свят.

Повече за дейността ни по време на дистанционната работа ще споделим в доклад, които ще бъде включен в сборник на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

В момента има 136  гости и няма потребители и в сайта